Vaavud Wind Meter – Anemometr pro smartphony

Zveřejněno 6. 4. 2013 v rubrice Zajímavosti

Vaavud AnemometrAnemometr, přístroj pro měření rychlosti větru, se hodí nejen modelářům létajícím na svahu ale i všem ostatním, kteří při své zábavě spoléhají na vítr. Různých krabiček s vrtulkou, nebo lopatkami se sice prodává nepřeberné množství, ale unikátní anemometr pro chytré telefony od dánského start-upu Vaavud je první, který překvapivě neobsahuje žádnou elektroniku.

Vaavud

Ve své podstatě se jedná o plastovou otočnou růžici se dvěma miskami, která místo elektroniky a baterie obsahuje dva malé magnety. Chytrý telefon využívá pouze jako držák (po zasunutí anemometru do sluchátkového konektoru), ale funguje i poblíž něho. Při otáčení růžice dochází k periodické změně magnetického pole, kterou prostřednictvím aplikační vrstvy integrovaného digitálního kompasu vyhodnocuje aplikace v telefonu. Aktuální počet otáček růžice je následně přepočítán na odpovídající rychlost větru, která se v reálném čase zobrazuje na displeji telefonu.

Vaavud

Testování a kalibrace anemometru probíhala ve větrném tunelu na Dánské technické univerzitě. Měřící rozsah se pohybuje od 1m do 25m/s a přesnost měření je srovnatelná s ostatními digitálními anemometry, které jsou v současné době na trhu dostupné. Kromě rychlosti větru, měří Vaavud Wind Meter i směr větru a získaná data umožňuje nahrát na firemní server, na kterém běží „živá mapa“ s právě naměřenými daty.

https://www.youtube.com/watch?v=fUrGwb8Z_xI

Vzhledem k tomu, že se detektory magnetického pole v chytrých telefonech od různých výrobců liší, přesnost Vavuud Wind Meteru je v současné době zaručena pouze při jeho použití s telefony iPhone 4, 4S a 5 a Samsung Galaxy SII a SIII. Vývojáři sice předpokládají, že výhledově půjde Vaavud Wind Meter použít i s ostatními novějšími telefony s operačním systémem Android, nejprve však bude potřeba provést všechny potřebné testy a kalibrace. Předpokládané uvedení finální verze anemometru do prodeje se očekává letos v červnu za cenu cca 30 dolarů.

Signature

Přečteno 109 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

3 Komentáře u „Vaavud Wind Meter – Anemometr pro smartphony

  1. PiNa

    Mě se to na první pohled taky docela líbilo. Jenomže není všechno zlato, co se třpytí. Je to docela drahé na to, že je to kus plastu a dva magnetky. Digitální anemometr mají například na HobbyKingu za pár dolarů. Ten sice neumožňuje online připojení k serveru, ale na druhou stranu u něho nehrozí, že si ho vezme partička puberťáků do auta a budou nahrávat na server nesmysly. Každopádně zájem o VWM je, protože na Kickstarteru už mají splněno a o to jde v první řadě ;-)

  2. Hynek Verner

    Už se Vaavud anemometr prodává i v ČR.
    Je to opravdu perfektně vymyšlené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *