M2Tech HiFace – Jkeny battery mod

Zveřejněno 28. 4. 2013 v rubrice Hudba & MP3

m2tech hifaceHiFace – digitální převodník z USB do SPDIF od italských M2Tech jsem ke svému externímu DACu používal k plné spokojenosti od roku 2010. O jeho modifikacích, které již tak výborný transport posouvají do jiné ligy, jsem sice věděl, ale až do minulého týdne na ně neměl odvahu. Kdybych jen tušil, jak velký vliv to bude mít, neváhal bych ani minutu.

m2tech hiface

Při uvedení na trh v roce 2009 představoval převodník HiFace malou revoluci. Kvalitní asynchronní transport za pár Euro s vlastními bit-perfect ovladači, dvěma precizními oscilátory, minimálním jitterem a podporou digitálních audio souborů až do rozlišení 24/192. Nadšené ohlasy prvních majitelů a následně i četné recenze potvrdily jeho kvality. I v mém tehdejším řetězci po zapojení výstupu HiFace do koaxiálního vstupu DACu jsem slyšel změnu k lepšímu oproti USB vstupu téměř ve všech parametrech: pevnější basy, lepší lokalizace, prostor a separace, čitelnější výšky a více detailů. Jednoduše hodně muziky za málo peněz a velké nadšení.

hiFace modhiFace mod

Netrvalo dlouho a Ir John Kenny přišel na způsob, jak relativně snadno zvukovou kvalitu HiFace ještě více zlepšit. Stačilo nahradit napájecí napětí oscilátorů brané z USB napájením z 3.3V baterie A123 (LiFePO4). Vlastní modifikace spočívá v odstranění indukčnosti I1 a připojení kladného napětí z externí A123 baterie na její pravou plošku – viz fotografie. Záporné napětí se připojí na druhou kontaktní plošku pro JTAG konektor. Hotovo.

m2tech hiface mod

Napájení z A123 baterie představuje téměř 90% zlepšení. Zbývajících 10% lze docílit výměnou původních regulátorů TPS62202 a TPS62203 (viz fotografie) za UltraLow Noise regulátory TPS79318 a TPS79333. Použít se dají i UltraLow Noise regulátory ADP150/151 od Analogu. Z hlediska pájení je to už ale vyšší dívčí a hrozí i poškození vodivých cest na tišťáku, který bohužel nepatří k nejkvalitnějším a aby toho nebylo málo, u nových regulátorů je potřeba připájet navíc blokovací kondenzátor. Sice znám pár lidí, kterým se to povedlo, ale podle jejich doporučení podstupované riziko není úměrné zlepšení, které přinese. Tím možnosti úprav nekončí, ještě je možné vyměnit původní SPDIF čip DIT4192 napájený 5V z USB za WMM8804, kterému stačí 3.3V z baterie, ale to je alespoň pro mne už úplné sci-fi.

m2tech hiface mod

Aby celá úprava měla náležitou štábní kulturu, byl pro externí napájení použitý konektor se zámkem proti přepólování. U mého HiFace jsem měl štěstí, plastový obal se mi podařilo zcela rozebrat bez poškození. Takže zbývalo vybrousit do něho otvor pro konektor, slepit vše dohromady, protikus konektoru připájet na A123 baterii a bylo hotovo.

hiFace modhiFace mod

Pro nabíjení baterie používám modelářský nabíječ ProForm, nebo CellPro 4S, nicméně jednoúčelová nabíječka pro LiFePO4 články se dá pořídit řádově za stokoruny. Odběr je minimální. Po 8 hodinách poslechu jsem dobil 230mAh – přibližně 10% kapacity baterie.

Modifikovaný HiFace hraje o poznání lépe než jeho původní verze. Ještě více prostoru, detailů, separace, až se mi tomu nechtělo věřit. A to jak u klasických RedBook souborů, tak i u souborů ve vysokém rozlišení tzv. Hi-Res. Psal jsem to již v úvodu, kdybych tušil, jak velká změna k lepšímu to bude, provedl bych ji hned a neváhal ani minutu.

Signature

Přečteno 165 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

6 komentářů u „M2Tech HiFace – Jkeny battery mod

  1. Warhawk

    Strašně rád bych Martine jednou viděl „blind test“ vašich úprav a HiFi specialit v rozumném statistickém vzorku :-))
    Ale tak každý blbnem jinak.

  2. PiNa

    Jasně Jirko, to úplně chápu. Něco jiného je předražená bižu jako například síťové kryo kabely za tisíce dolarů a něco jiného je toto, kdy výsledek nejenom slyšíš, ale vidíš ho i na osciloskopu ;-)

    EDIT: Když budeš mít cestu do Prahy, tak dej vědět, dám ti poslechnout ;-)

  3. thr

    No možná by sis Martine naběhl i u slepého testu tohoto, nebyl bys první…
    Nicméně ale tato modifikace hiface smysl dává, jde o to, že napájení z USB je ve své podstatě děsná prasárna a oddělení se od něj nelze brát za technický nesmysl. Výsledek se ale může dost lišit podle toho, do jakého počítače to máš připojeno – čím větší „bordel“, tím větší přínos může nastat.

  4. PiNa

    Tome, ten rozdíl je „tak velký“, že pokud máš něco naposloucháno, zaručeně to uslyšíš. Ať už jsou to detaily, které do té doby slyšet skoro nebyly, nebo například jemné rozdíly v zabarvení nástrojů a hlasu a podobně. Navíc zde platí, čím lepší DAC tím více je to znát. Pokud porovnám vliv této úpravy u DAC19MK3 a u Reference, potom je to slyšet u obou, ale u Reference mne vyloženě překvapilo jak hodně. Do té doby jsem měl pocit, že „líp už to nejde“ ;-)

  5. Warhawk

    Aháá, já si nevšiml, že ty původní regulátory jsou DC-DC a náhrada je LDO. Myslel jsem si, že se jedná o náhradu LDO za low noise LDO.
    Teď tedy věřím, že úprava pomůže, stejně tak oddělení napájení z USB. To souhlasím s thr, že je to prasárna. Ono třeba na noťasu lze za určitých okolností slyšet síťovka ve slyšitelném spektru apod.
    Takže tedy beru zpět ;-)

    Jinak s tou cestou do Prahy – já tady jsem už tři roky :-)) Dej někdy vědět, až rodinné okolnosti povolí a potkáme se na letišti. Beztak se ti na corado práší :-p

    Jirka

  6. thr

    No smutné na tom právě jen to, že pokud podobná úprava přinese opravdu prokazatelné zlepšení, tak to znamená jen a pouze to, že je primární návrh v nějaké věci nevalný :-( Ale kdyby to udělal výrobce rovnou nekompromisně, tak by nemohl prodat za mnohem víc peněz „lepší verzi“, ve které přitom v reálu může být rozdíl jen v něčem podobném, tak co se divíme :-)))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *