Letadla: unikátní fotografie Sebastiana Lebriganda

Zveřejněno 29. 9. 2013 v rubrice Zajímavosti

NikonFrancouzský fotograf Sebastian Lebrigand se na internetu proslavil svými netradičně pojatými fotografiemi, jejichž hlavním motivem byla letadla přelétající přes Slunce či Měsíc. Díky objektivu primárně určenému pro astrofotografii získala letadla na jeho fotografiích nádech kosmických lodí na orbitech Měsíce a Slunce.

Moon

První přišel na řadu Měsíc. Letos v červenci poblíž Paříze Sebastian sestavil své nádobíčko (zrcadlovku Canon EOS 500D a teleobjektiv i-Nova EDTF 102/660 Triplet určený primárně pro fotografování atronomických objektů na noční obloze) a pořídil sérii fotografií dopravních letadel při jejich letu ze Španělska do Německa s vycházejícím Měsícem na pozadí.

Moon

Letadla na fotografiích vypadají spíš jako kosmické dopravní prostředky než jako dopravní letadla vzdálená od Měsíce zhruba 380 tisíc kilometrů.

I-Nova

Sebastianovo vybavení v celé své kráse. Byť se to na první pohled nezdá, samotný objektiv přijde na pouhých 1500 Euro. Průměr jeho čočky je 102mm a nabízí celkovou ohniskovou vzdálenost 660mm. Připočteme-li k tomu crop faktor Canonu D500, který je 1.6, dostaneme úctyhodných 880mm a to už je pořádně dlouhé sklo.

Sun

O měsíc později se Sebastian pokusil o to samé jenom s malým rozdílem, Měsíc nahradil Sluncem. Z pochopitelných důvodů to byla také velká výzva. Po dvou dnech pokusů a omylů nakonec uspěl se slábnoucím sluncem kolem sedmé hodiny večerní. Stěžejní bylo i načasování snímku, neboť letadla přelétla přes Slunce za 1/4 vteřiny. Přiložená fotografie zachycuje přelétávající Boeing 737. Verze ve větším rozlišení jsou k vidění na Sebastianově Flickru.

Signature

Přečteno 39 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

1 Komentář u „Letadla: unikátní fotografie Sebastiana Lebriganda

  1. Richard

    Ta fotka s tím letadlem na pozadí měsíce, do snad musí být montáž? Čím to letedlo na takvou dálku osvítil, měsíc to osvítit nemohl, je za letadlem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *