AKG K812 Pro – první dojmy a recenze

Zveřejněno 16. 10. 2013 v rubrice Hudba & MP3

AKGPo 14 denním masírování sluchátkové veřejnosti útržkovitými informacemi o novém modelu sluchátek K812 Pro jsme se minulý týden konečně dočkali a první šťastlivci měli možnost si tato nová referenční sluchátka osahat a vyzkoušet na vlastní uši. Ještě, že jsem si HD800 zatím nekoupil, ukazuje se totiž, že K812 Pro jim budou více než zdatnou konkurencí.

Když letos v dubnu AKG ohlásili nové modely sluchátek v čele s nejvyšším modelem K712 Pro, který spíše než novinkou byl jen další lehce vylepšenou (ještě o trochu více basů) variací na předchozí modely z řady Q/K7xx, málokdo tušil, že se do konce roku dočkáme opravdového překvapení ve formě nejnovějších referenčních sluchátek K812 Pro. Ta podle prvních ohlasů překonávají vše, na co jsme doposud byli u AKG sluchátek zvyklí a podle těch, kteří měli možnost je již slyšet, jsou prý více než zdatnou konkurencí pro nejpopulárnější elektrodynamická sluchátka HD800 od Sennheiseru. To čekal opravdu málokdo, protože prvotní informace příliš nadějí nedávaly. Nový model byl prezentovaný jako referenční studiová sluchátka vhodná i pro přenosné přehrávače.

AKG K812 Pro

Na první pohled je znát, že u AKG po mnoha letech konečně přišli s něčím opravdu novým. K812 Pro jsou výsledkem intenzívního pětiletého úsilí o maximální přiblížení se k dokonalým sluchátkům a podle vyjádření ředitele marketingu a vývoje Kenta Iversona, představují vrchol technologické inovace a nejlépe hrající AKG sluchátka v dosavadní historii firmy. Na druhou stranu, co jiného čekat od ředitele marketingu, že.

AKG K812 Pro

Nová referenční sluchátka K812 Pro byla distributorům a zástupcům tisku oficiálně představena 9. a 10. října na „Pre-Launch“ akci v Londýně. První dojmy, „recenze“ a fotografie se vzápětí objevily na zahraničních diskuzních fórech (většina fotografií v tomto článku je z webu Pocket-Lint a Head-Fi). Podle nich sluchátka působí velmi robustním dojmem, jejich provedení odpovídá doporučené prodejní ceně 1000 Liber (cca 30,000Kč) a především hrají až překvapivě dobře.

AKG K812 Pro

Hlavový most je vyrobený z pružinové oceli, pohodlný kožený hlavový pás bez výstupků má poněkud netradičně aretaci na obou stranách. Prý v zájmu maximálního pohodlí uživatele. Jak hodně bude tato „vychytávka“ použitelná v praxi, to ukáže až čas.

AKG K812 Pro

Relativně velké náušníky jsou navrženy tak, aby pokryly celé ucho. Jako materiál byla použita umělá kůže, která zaručuje dobrou zvukovou isolaci a delší životnost a vyšší odolnost než opravdová kůže. Mušle se tvarově výrazně liší od předchozí řady Q/K7xx (z profilu připomínají písmeno D), tudíž nebude možné použít jejich pohodlné náušníky. Nejspíš pro to ale nebude žádný důvod.

AKG K812 Pro

Měnící ústrojí s magnetem o „síle“ 1.5T pro maximální přesnost využívá membránu o průměru 53mm. Ano, je to sice o 3mm méně, než mají HD800, ale podle vyjádření AKG v případě K812 Pro nebyl důvod pro větší průměr, neboť při dalším zvětšení průměru membrány již ke zlepšení zvuku nedocházelo.

AKG se snaží K812 Pro propagovat jako studiová sluchátka pro profesionální zvukaře, což není nic jiného než marketingový „new speak“, protože drtivá většina zvukařů při masteringu sluchátka z pochopitelných důvodů nepoužívá.

AKG K812 Pro

Máte-li doma symetrickou aparaturu, potom vás určitě nepotěší skutečnost, že AKG u K812 Pro použili proprietární LEMO konektor se třemi piny, který alespoň v tuto chvíli znemožňuje jejich snadné „balancování“ čí případnou výměnu kabelu.

AKG K812 Pro

Co se týká kabelu, ani zde na první pohled AKG příliš nezabodovali. Tenká tkanička s plastovým 3.5mm jackem se šroubovacím nástavcem až nepříjemně připomíná kablík od řady K7xxx a ke sluchátkům za 1000 liber se podle mého vůbec nehodí. Zákonitě se nabízí srovnání s kabelem u HD800, který vypadá jako přívodní šňůra od žehličky ;-)

Vzhled je sice důležitý, ale v případě sluchátek záleží především na tom, jak hrají. Hrají-li skvěle, potom lze nad jejich provedením přivřít obě oči, čehož nejlepším příkladem mohou být sluchátka Abbys za necelých 5500USD. Soudě podle prvních ohlasů lze očekávat, že K812 Pro budou hrát opravdu výborně. Sluchátka se zatím neprodávají a podrobné recenze včetně jejich frekvenční charakteristiky tedy zatím nejsou k dispozici.

AKG K812 Pro

Pro představu o tom, jak asi K812 Pro hrají, si prozatím musíme vystačit s prvními dojmy několika šťastlivců, kteří měli možnost si je poslechnout. Jedním z nich je i chlapík s přezdívkou CantScareMe, který své dojmy po hodinovém poslechu shrnul do svého příspěvku na diskuzním fóru Head-Fi.org. O pár dní později svůj příspěvek ještě doplnil o porovnání s konkurenčními modely. S jasným závěrem: kvalitně provedená, velmi pohodlná sluchátka s výjimečným zvukem, která hrají překvapivě dobře i přímo z mobilního telefonu. Ve svém hodnocení zašel až tak daleko, že se jedná o nejlépe hrající sluchátka, která kdy slyšel, a která překonávají i konkurenční modely HD800, T1 a  Fostex th900. Za pravdu mu částečně dal ve svém zhodnocení i chlapík s přezdívkou Ra97oR.

AKG K812 Pro

Na jednu stranu jsou to odvážná tvrzení a nebylo by to poprvé, kdyby po uvedení sluchátek do prodeje následovalo zklamání. Oba „recenzenti“ se však na Head-Fi těší dobré pověsti a k „testování“ přistoupili velmi zodpovědně. Poslech na vlastní uši na vlastní aparatuře s ověřenými nahrávkami jejich dojmy sice nenahradí, ale dávají tušit, že v případě K812 Pro, se můžeme těšit na výjimečná sluchátka minimálně v line-upu firmy AKG.

Technické parametry:

Konstrukce: circumaruální, otevřená
Typ měniče: dynamický
Frekvenční rozsah: 5 Hz – 54,000 Hz
Citlivost: 110 dB SPL/V
Impedance: 36 Ohm
Maximální příkon: 300 mW
Přívodní kabel: 3m (99,99% oxygen free s LEMO konektorem)
Hmotnost: 390g bez kabelu
Konektor: 3.5 mm se šroubovacím nástavcem 6.3 mm
Cena: 1000 Liber

Při pohledu na cenu je potřeba dodat, že tato je doporučená výrobcem (MSRP) a zahrnuje i Omega stojánek, který bude alespoň ze začátku nedílnou součástí balení. Nevím jak vy, ale já osobně s plánovaným nákupem HD800 raději ještě chvíli počkám…

Signature

Přečteno 143 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

5 komentářů u „AKG K812 Pro – první dojmy a recenze

  1. PiNa

    Dvě nové recenze: na Frankfurter Allgemeine a na Sempre Audio.

    S podobným výsledkem: velmi neutrální a přirozené podání, dynamická, vzdušná s vynikajícími detaily, velká konkurence doposud kralujícím HD800.

    BTW: Začíná se proslýchat, že nástupce HD800, kterým příští rok v lednu bude již 5 let, by měl být představen veřejnosti během následujících 3-4 měsíců. To bude ještě velmi zajímavé.

  2. PiNa

    Už to vypuklo: první Unboxing video a první fotografie.

    Na tuhle chvíli jsem se sice hodně těšil, ale nakonec jsem vyměkl, vsadil na jistotu a pořídil si HD800. Hlavním důvodem bylo jejich snadné předělání na symetrická sluchátka, což u K812 zatím nepřipadá v úvahu a nejspíš nikdy nebude.

  3. Petr

    Nedávno jsem si koupil AKG Q 701 které hrají naprosto skvěle, nedovedu si představit jak hrají K 812. Machačka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *