3D tisk – figurky pilotů (nejen) do maket větroňů

Zveřejněno 9. 2. 2015 v rubrice RC Modely

3D tisk3D tisk v současné době prochází bouřlivým rozvojem. Tisknout lze téměř všechny myslitelné i donedávna nemyslitelné věci. Plastovými díly počínaje přes domy až po jídlo. Proto nepřekvapí, že se 3D tiskárny těší velké oblibě právě mezi modeláři. Jednou z mnoha možností jejich využití je 3D tisk figurek pilotů.

3D tisk figurky pilotů

ABS a PLA termoplasty hojně využívané právě při 3D tisku se dnes dají pořídit i v tělové barvě. Při troše úsilí si tak můžete vytisknout podobné figurky pilotů, jako tomu učinil Fabrice Estivals z Francie. Samotný tisk je samozřejmě pouze prvním krokem, po kterém následuje začištění vytisknuté figurky, její nabarvení a ušití oblečku včetně slušivého kloboučku.

3D tisk figurky pilotů3D tisk figurky pilotů

Ve svém okolí mám pár známých a kamarádů, kteří se 3D tisku celkem intenzivně věnují. Co se týká figurek, nejdál se dostal Honza Zámečník. Hravě zvládá vše: tvorbu detailního 3D modelu v počítači (živí se jako grafik, animátor, designer a programátor), jeho vytištění, začištění i nabarvení. Díky své profesi má přístup i ke 3D skeneru.

Jabba Figurka

Jako ukázka může posloužit například jeho figurka Scout Troopera z Hvězdných válek. Na výšku má 17cm a byla vytištěna na 3D tiskárně MakerBot Replicator 2 technikou FDM (Fused deposition modeling).

Jabba FigurkaJabba Figurka

Pokud byste o 3D figurku pilota do své makety (nejen) větroně měli zájem, napište mi a dám vám na Honzu kontakt. Jenom počítejte s tím, že výroba takovéto figurky je časově a tudíž i finančně celkem náročnou záležitostí. Byl to právě Honza, který mně vyvedl ze zažitého omylu, že 3D tisk je „brnkačka“. Myslet si, že si koupíte 3D tiskárnu a budete tisknout, je podobné, jako si myslet, že si koupíte CNCčko nebo soustruh a budete soustružit. Je to jenom nástroj, který sám nic neudělá.

Signature
Seznam všech článků o 3D tisku na PiNa.cz

Přečteno 404 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

9 komentářů u „3D tisk – figurky pilotů (nejen) do maket větroňů

  1. Němeček

    Dobry den – mohl bych poprosit – nejaka rámcová představa o cene pilot v meritku 1:4 ?
    Lze použít pro podklad fotku/y ?

  2. Luboš

    To je bohužel následek propagace 3D tisku v médiích.
    Začalo to tím, že „tiskárna vytiskne další tiskárnu“ (10% je pravda), a končí sloganem „vytiskněte si doma cokoli“. Kdysi jsem vyráběl z Merkuru zapisovač ALFI, a podívejme, kde jsou tiskárny (2D) dnes. Domácí 3D tiskárny jsou právě na úrovni tohoto Alfíka. Ještě to chce trochu času, než to bude opravdu jednoduché. Mám jednu doma, tak vím, o čem to je. Ale pozitivní bylo, že jsem se začal díky 3D tisku učit Blender, a teď mě to hodně baví. Nestačí jen objekt umět vymodelovat, musí se umět vytvořit jej vyrobitelný, a to zabere kolikrát nejvíce času.

  3. Němeček

    Diky za pomoc – dostal jsem od pana Zámečníka 3 maily, pro mne s velmi zajímavými informacemi .

  4. PiNa

    Luboš: ALFI – to byla tenkrát velká věc. Dodnes si pamatuji, jak jsme ho s kamarádem skládali z té stavebnice a navíc k němu ještě psali obslužný program v assembleru pro Commodore C-64. V té době to bylo něco neuvěřitelného. Jedinou konkurencí byla jednojehličková tiskárna BT-100 případně násobně dražší skoro profi plotter Aritma Colorgraf pětset-něco.

    U 3D tiskárny jsem ještě nenašel jediný důvod pro její pořízení. Přijde mi, že je to stále jenom drahá hračka pro „geeky“ s minimálním praktickým přínosem. Jasně, vytiskneme si pár modelů z internetu, v lepším případě si pár modelů navrhneme sami a dál?

    Snad jen pro komerční tisk – potom ale nejspíš narazím stejně, jako narazil Honza. Představa lidí o 3D tisku je úplně jiná, než jaká je realita a nikdo z nich nevidí kolik práce je třeba jenom s vytvořením modelu pro tisk. O tisku samotném ani nemluvě. A když se jim potom oznámí cena za „výtisk“ jdou do kolen a klepou si na čelo ;-)

    To přirovnání k ALFImu sedí. Chce to ještě čas.

  5. thr

    3D tiskárnu mám a smysl dává celkem bez diskuse. Minimálně v případě, pokud si ji dokážeš postavit ze stavebnice za rozumnou cenu, u vyloženě komerčních je cena přeci jen vyšší.
    Háček ale je v tom, že v praxi je skutečně „všechno jinak“ než by člověk čekal podle „populárních článků“. Leccos je dokonce i jednodušší, než by se čekalo, dost věcí ale naopak složitějších. Je to na delší výklad, možná něco sepíšu.
    Popravdě zrovna u figurek mám o výhodnosti jisté pochybnosti, narazí se hned na několik omezení, které to komplikují, práce na „doladění“ výstupu je strašně moc, což případnou reálně stanovenou prodejní cenu vede do dost šílených hodnot :-(

  6. Efin

    pilota v měřítku 1:4 jsem si nechal vytisknout.
    http://efins.rajce.idnes.cz/Pilot_1_4/
    3Dmododel jsem delal v 3Dmaxu, tak aby presne pasoval do kokpitu.
    po tisku jsem dodelal par detailu slehanym tmelem a nabarvil akrylovyma barvama.
    hmotnost vysledneho pilota je 120g. z tohoto důvodu není vytisknutý povrch uplně dokonalý, protože tlouštka stěny výtisku je cca 0,5mm a tisklo se v podstate do vzduch, bez vnitrni podpurne konstrukce.
    ale predstava ze poslu data do tiskarny a vypadne hotovy pilot je trosku utopisticka (zatim)

  7. 3DWiser

    Kdyby měl někdo zájem a neměl vlastní tiskárnu, figurky i cokoliv jiného Vám vytiskneme. Dle potřeby zajistíme i postprodukci (v závislosti na vybraném materiálu a způsobu tisku), nejčastěji se jedná o vyhlazení, barvení nebo pokovení.

    http://www.3dwiser.com/tisk-na-zakazku/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *