Osvětlení ploché LCD televize za pár korun

Zveřejněno 16. 11. 2015 v rubrice Ze života

TVPro maximální zrakovou pohodu při večerním sledování televize je zapotřebí dalšího světelného zdroje umístěného ideálně za televizním přijímačem. U klasického televizoru stačila obyčejná lampička. U moderních plochých LCD televizí to může být problém, který má naštěstí elegantní a velmi levné řešení.

Nejhorší je to samozřejmě u plochých LCD televizí instalovaných přímo na stěnu pomocí speciálních držáků, kde pro lampičku žádné místo jednoduše není. Tak jako na všechno, i zde již existuje řešení. Narazil jsem na něj při procházení nepřeberné nabídky potřebných zbytečností za pár dolarů v mém oblíbeném čínském eshopu.

LED pásek

Jedná se o metr dlouhé samolepící LED pásky se 60 svítícími diodami velikosti 3528 napájené z USB portu. Podle potřeby je možné je zkrátit – stačí přebytečné diody odstřihnout v naznačeném místě s ikonkou nůžek. K dispozici jsou v teplé i studené bílé, červené, modré a zelené barvě.

Vzhledem k tomu, že mělo jít o ambientní osvětlení, vybral jsem teplý odstín bílé a za pásek v akci včetně poštovného zaplatil celých 82Kč – aktuální cena je o 20Kč vyšší. Bublinková obálka si tentokrát dala trochu na čas. Místo obvyklých tří týdnů přišla až za pět. Stane se. Hlavně, že dorazila.

LED pásekLED pásek

Instalace je triviální. Nalepíte, připojíte a svítíte. 3M oboustranná lepící páska drží velmi dobře a metrový pásek vystačil u televize s uhlopříčkou 49″ tak akorát. Původně jsem ho chtěl nalepit přesně v polovině, ale kvůli prohlubni s konektory to nakonec vyšlo na nějakých 22-23cm od horního okraje.

LED pásek

A zde je výsledek. Po zapnutí televize se LED pásek během pár vteřin rozsvítí. Po vypnutí televize svítit přestane. Přiloženou fotografii berte s rezervou. Ve skutečnosti je světla mnohem více a je příjemně teple bílé bez výrazného žlutého nádechu, který je daní za focení z ruky bez blesku.

Osvětlení splnilo svůj účel bezezbytku. Ani při delším sledování televize se oči neunaví a večer navíc vytváří příjemnou atmosféru. Drobnou nevýhodou může být skutečnost, že svítí vždy, když je televize zapnutá. Během dne můžete konektor od LED pásku z USB portu vytahovat, nebo doplnit vypínačem. Mně osobně denní svícení nevadí a už jsem si objednal pár dalších pásků do pracovny, do dílny i do kuchyně.

Signature

Přečteno 235 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

5 komentářů u „Osvětlení ploché LCD televize za pár korun

  1. Juraj

    Martin, odkazy v článku nefungujú…

  2. PiNa

    Juraj: Díky za upozornění. Chybička se vloudila. Už je to opravené.

  3. Juraj

    Myslel som si, že je to práve ten obchod. Vďaka:)

  4. cmar

    Ďakujem za info … našiel som članok a ihned kupil :) Nočná lampička poputuje spat na svoje miesto.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *