Skype pro SMART televizory LG s WebOS 2.0

Zveřejněno 9. 2. 2016 v rubrice Ze života

Skype for WebOS 2.0U předchozí SMART televize LG s kamerou AN-VC300 patřila aplikace Skype mezi nejpoužívanější. Když jsme si nedávno pořídili větší, lepší a podle marketingové brožury snad i chytřejší televizi LG z roku 2015 s operačním systémem WebOS 2.0, automaticky následovala koupě kamery AN-VC550 a snaha nainstalovat si aplikaci Skype pro WebOS 2.0.

První nepříjemné překvapení na nás čekalo v obchodě s aplikacemi LG's App Store, ze kterého se vybrané aplikace instalují přímo do televize. Na zadané heslo Skype nebyla kromě několika videí z YouTube nalezena žádná relevantní aplikace. Asi chyba, vždyť pro starší LG televizi existovala, řekli jsme si a hledali dál jak v abecedním seznamu, tak i v seznamu prémiových aplikací. V obou případech bohužel se stejným výsledkem. LG's App Store aplikaci Skype pro naši chytrou televizi s WebOS 2.0 nenabízí.

LG WebOS2.0

Další nepříjemného překvapení jsme se dočkali po pročtení bezpočtu příspěvků na zahraničních diskuzních fórech. Počáteční optimismus, kdy v prvním pololetí minulého roku technická podpora LG v Německu, Anglii, Francii a dalších evropských zemích tvrdila, že Skype pro televizory LG s WebOS 2.0 zatím sice není, ale aplikace by se mohla již brzy objevit v LG's App Store, byl vystřídán studenou sprchou ve formě prohlášení z konce minulého roku. V něm firma LG s definitivní platností potvrdila, že Skype pro WebOS 2.0 nebude. Jako důvod bylo uvedeno nenalezení shody s firmou Microsoft, která Skype vlastní.

Pohled do oficiálního seznamu podporovaných chytrých televizí přímo na stránkách Skype tento chmurný fakt pouze potvrdil. Poslední modely od firmy LG, které Skype podporují, jsou z roku 2013. Chcete-li na své televizi využívat Skype nativně, musíte si pořídit chytrou televizi od Samsungu. Ten jediný se očividně s firmou Microsoft dohodl, všichni ostatní přední výrobci chytrých televizí mají smůlu.

Když už utratíte nemalou částku za novou televizi a další skoro dva tisíce korun za kameru AN-VC550, nechcete se jen tak vzdát. Takže jsme vyzkoušeli i webové rozhraní Skype na adrese https://web.skype.com v internetovém prohlížeči přímo v televizi. Po úspěšném přihlášení však vyskočilo okno upozorňující na nutnost aktualizace používané verze prohlížeče. Vzhledem k tomu, že pro tento prohlížeč žádná nová verze neexistuje, ani tato cesta k vytouženému cíli nevedla. Nezbylo nic jiného, než se se vzniklou situací smířit.

Skype kamera AN-VC550

Je s podivem, že i dnes (9. února 2016) například firma Datart nabízí kameru AN-VC550 ve svém eshopu s dovětkem – SKYPE kamera k SMART TV LG 2015, když tato aplikace neexistuje a bez ní je tato kamera dobrá maximálně tak na natáčení a focení v obýváku před televizí.

Nechcete-li se vzdát možnosti „skypovat“ se svými blízkými z pohodlí obývacího pokoje, potom existuje ještě jedno řešení a tím je univerzální HD kamera, která již v sobě obsahuje aplikaci Skype, s libovolnou chytrou televizí je propojena přes HDMI vstup a využívá ji pouze jako monitor. Vyžaduje externí napájení a nedá se vypnout jinak než vytažením ze zásuvky.

tely HD SKYPE Cam for TV

Existují pouze dvě. Tou první je TelyHD Skype Web Cam for TV od firmy Tely Labs. K mání je na Americkém Amazonu za 125 dolarů bez poštovného, nebo na eBayi v cenových relacích 3.000 – 6.000Kč. U nás například na Tipa.eu za téměř 8.000Kč s daní.

Logitech TV Cam

Druhou je Logitech 960-000921 TV Cam HD, která podle uživatelských recenzí sice představuje TOP řešení, ale už se nevyrábí (pravděpodobně z důvodu licenčních problémů aplikace Skype), čemuž odpovídá i její cena na eBayi. Za repasované zaplatíte přibližně 4.000Kč, za nové nerozbalené od 5.000Kč až do 12.000Kč. Ke všem uvedeným cenám je samozřejmě potřeba připočítat dopravu, případné clo a samozřejmě DPH.

Ceny jsou to šílené a pouze odráží poptávku zoufalých majitelů nejnovějších chytrých televizí, kteří si svůj život bez „skypování“ v obývacím pokoji neumí představit. Sice neznáme licenční podmínky Microsoftu, ale selský rozum velí, že by bylo mnohem jednodušší zaplatit pár stovek za placenou aplikaci pro konkrétní chytrý televizor, než platit horentní předražené sumy za dnes již obstarožní hardware. Na druhou stranu se dá pochopit i počínání firmy Microsoft, která se striktní licenční politikou snaží získat zpět alespoň něco z nepochopitelných 8.5 miliard dolarů, které za Skype v roce 2011 k údivu všech zaplatila.

Signature

Přečteno 432 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

9 komentářů u „Skype pro SMART televizory LG s WebOS 2.0

  1. Michal NuClear Polák

    Mám připojené HTPC k TV v obýváku. Jede na Win10 a tak mám i skype. Jinak jsem dělal antény u jednoho člověka a ten měl TV Samsung a najednou mu aplikace SKYPE přestala fungovat a volal na podporu a řekli mu, že Microsoft zakázal Skype pro TV. Jednoho dne to prostě prej umřelo. Tak nevím, aby to opravdu na těch Samsungách chodilo!

  2. Ondřej

    Chcete něco dokonale zkurvit? Prodejte to Microsoftu, tadle firma už mě sere.

  3. romana

    Naprosto souhlasím s názorem na MS.

  4. Host

    Řešením je také například pořízení minipočítače k televizi za pár stovek. Já jsem to tak udělal a mám klid.

  5. Host

    Já konkrétně tady tento :

    https://stolni-pocitace.heureka.cz/rikomagic-mk06/?s=6#reviews

    Měl jsem trochu obavy, jestli s tím bude fungovat na Skypu nějaká kamera. Ale nakonec jsem k tomu pořídil kameru, která mně byla doporučena a funguje to. Mám to už rok a zatím funguje obstojně. Není to nic zvláštního, jede to na androidu, ale pro mě k televizi to stačí.☺

  6. Dušan

    Mal by som dotaz na Microsoft a to,že ak odstrihli Skype zo Smart TV,tak by sa mali postarať o náhradu za kamery,ktoré bolo potrebné kúpiť,aby ich Skype fungoval.Kameru si môžem nechať ako okrasu na TV?
    Ak povedali,že odstrihnú Skype,tak mali povedať,čo s nakupenými kamerami.

    Dusan

  7. PiNa

    Dušan: Obávám se, že jim je to úplně jedno a Skype na SmartTV je to poslední, co by je nyní trápilo. Bohužel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *