Nové celní předpisy platné od 1.5.2016

Zveřejněno 11. 4. 2016 v rubrice Poznámky

Nové celní předpisy

Toto je letáček (kliknutím zvětšíte), který vkládá Česká pošta do dopisů oznamujících zadržení zásilky překračující bezcelní limit 22 Euro na celní poště Praha 120. Po zavedení regulérního výpalného v roce 2011 se jedná o další zpoplatnění dovozů ze zemí mimo EU. Podle neoficiálních informací od celníků se nic nemění, jen se bude důsledně dodržovat již dříve platná legislativa.
EDIT: 03-06-2016: Jak je to s dopravou zdarma při nákupu ze zemí mimo EU podle nových celních předpisů se dočtete v tomto článku.

Přečteno 22 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

1 Komentář u „Nové celní předpisy platné od 1.5.2016

  1. PiNa

    Ad 1) Toto nejspíš nebude problém, protože podle mých zkušeností už minimálně dva roky působí označení zásilky Gift na celníky jako červený hadr na býka. Když mi loni dorazil opravdový dárek s hodnotou okolo 8500Kč bez dopravy, trvalo 14 dní, než se mi podařilo získat všechny požadované listiny a nakonec mi stejně něco málo naúčtovali.

    Ad 2) Toto je podle mého největší komplikace při dovozu levných věcí z e-shopů mimo EU, u kterých není doprava zdarma. Doposud platilo pravidlo, že se doprava přičítá k ceně zboží až ve chvíli, kdy hodnota zboží přesahuje bezcelní limit 22 Euro. V kombinaci s výpalným za uložení/proclení naprosto smrtící kombinace.

    Ad 3) Podle celního sazebníku se u drtivé většiny hraček a příslušenství k hračkám, mezi které se RC modely počítají, clo nepočítá.

    U zásilek UPS a DHL tvoří samostatnou kapitolu Celní záruka (jistina), která v praxi znamená, že se ke každé zásilce (i s minimální) hodnotou připočítává poplatek několika stokorun – obvykle 2% z ceny zásilky (minimálně 490Kč – maximálně 2000Kč). Loňská zkušenost – hodnota zásilky 60 dolarů, dopravné DHL 14 dolarů, poplatek za celní jistinu 490Kč. A to se vyplatí ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *