Cástor Fantoba na letišti Aeroklubu Polička

Zveřejněno 26. 8. 2016 v rubrice Ze života

Cástro FantobaLetošní dovolená na Vysočině, měla nečekanou letecko-akrobatickou vsuvku. Jak se později ukázalo, na letišti aeroklubu Polička celý minulý týden trénoval na nadcházející 20. ročník FAI European Aerobatic Championship v Moravské Třebové španělský pilot (úřadující mistr Evropy v letecké akrobacii) Caster Fantoba a stálo to za to.

Na letiště je to od nás vzdušnou čarou přibližně 5 kilometrů. Je to to samé letiště, poblíž kterého Samba Model každoročně pořádají svůj F3J Samba Cup termických speciálů. Jeho provoz čítá především aerovleky větroňů, občasné vyhlídkové foto lety Dynamicem WT9 případně Cessnou a sem tam přistání zbloudilého ultralightu (smajlík).

S lehkou nadsázkou se dá říct, že za ta léta už většinu místních letadel spolehlivě poznám podle zvuku jejich motoru. Bylo proto velkým překvapením, když jsem zaslechl typický zvuk motoru akrobata ve vysokých otáčkách a v dáli na obloze nad letištěm spatřil letadlo provádějící jednotlivé prvky akrobatické sestavy. Let trval necelých 20 minut a byla to parádní podívaná. Tato „představení“ se pravidelně opakovala 2x denně po celý týden. Při prvním letu ve čtvrtek mi to už nedalo, vzal jsem Nikona a se Štěpánkou jsme se vypravili na letiště, podívat se, kdo tam vlastně létá.

Cástor Fantoba Cástor Fantoba

Na ploše nás přivítal akrobatický speciál Sukhoi Su-31, ze kterého po právě proběhlém letu mechanik odstraňoval nečistoty. Štěpánka jako „ice breaker“ opět nezklamala a během chvíle jsme se dozvěděli, že s letadlem létá španělský pilot Cástor Fantoba, který zde trénuje na 20. ročník Mistrovství Evropy v letecké akrobacii v Moravské Třebové. Dostali jsme kartičku pilota, samolepku, pozvání na večerní let a také přislib podpisu – pan pilot akorát obědval a nebylo záhodno ho rušit.

Cástor Fantoba

Večer jsme se opět vypravili na letiště. To už jsme věděli, že Cástor Fantoba je takový španělský Martin Šonka.  O to víc mě mrzelo, že jsem měl dlouhé sklo v servisu. Měkké podvečerní světlo v kombinaci s až na pár obláčků téměř vymetenou modrou oblohou mělo své kouzlo a mně nezbylo nic jiného, než fotit krátkou pětapadesátkou. Na povedené letovky a na detaily jsem mohl rovnou zapomenout. Aby toho nebylo málo, místo vyhrazené pro pár místních diváků bylo k dráze přímo proti zapadajícímu Slunci.

Cástor Fantoba Cástor Fantoba

Krátce po šesté hodině se objevil Cástor Fantoba a na konce křídel připevnil tzv. komety (tyčky pro snadnější orientaci proti horizontu). Vrátil se pro sprej Pronto a v závěsu se svou manželkou zamířil opět k letadlu, vyčistit sklo kabiny.

Cástor Fantoba Cástor Fantoba

Následovala nezbytná předletová příprava včetně konzultace zamýšlených akrobatických prvků. Potom už jenom nahodil motor a za pár minut byl ve vzduchu (ten malý černý křížek uprostřed pravé fotografie).

Cástor Fantoba Cástor Fantoba

Tentokrát neletěl celou sestavu jako v předchozích dnech, ale pouze některé méně náročnější prvky. Let zakončil nízkým průletem v nožovém letu s výkruty při letu na druhou stranu, takže navzdory původnímu očekávání nakonec došlo i na několik letových fotek.

Cástor Fantoba Cástor Fantoba

Po úspěšném přistání „zaparkoval“ letadlo u tankovací stanice. Dotankoval a odvezl jej do hangáru. Následující den ráno jsem opět zaslechl známý zvuk, ale to už Cástor Fantoba pouze zamával křídly letišti Aeroklubu Polička a odletěl do Moravské Třebové na 20. ročník Mistrovství Evropy v letecké akrobacii obhajovat svůj titul.

Signature

Přečteno 180 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

2 Komentáře u „Cástor Fantoba na letišti Aeroklubu Polička

  1. Petr

    Martine, sledoval jsem jeho lítání každý den a souhlasím s Tebou, bylo se na co dívat. Ode mne z 1.poschodí domu, kde bydlím, toho bylo vidět dost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *