Nástupci trackeru What.CD – PTH, APL a NWCD

Zveřejněno 18. 1. 2017 v rubrice Hudba & MP3 P2P & Bittorrent

P2PDva měsíce po pádu nejrozsáhlejšího a nejpopulárnějšího hudebního archivu na internetu, kterým tracker What.cd bezesporu byl, se dá bez nadsázky napsat, že se po devíti letech historie opakuje. Změnili se pouze aktéři. Seznamte se s jeho nástupci: PassTheHeadphones.me, Apollo.rip a NotWhat.cd.

O zásahu SACEM, francouzské obdoby naší organizace OSA, ve spolupráci s policejní jednotkou pro boj s kybernetickým zločinem u poskytovatele hostingu OVH, při kterém bylo zabaveno celkem 12 reverzních proxy serverů What.cd, jsem zde na blogu již psal. Následně se administrátoři rozhodli ke krajnímu řešení, kterým bylo kompletní smazání veškerých dat na serverech What.cd. Internet tak během jednoho dne přišel o nejucelenější hudební archív a databázi, které kdy existovaly a jejichž vybudování trvalo celých 9 let. Dopis na rozloučenou, který administrátoři zveřejnili o den později, byl už jenom posledním hřebíčkem do rakvičky nadějí na jakékoli vzkříšení tohoto legendárního trackeru v původní podobě. A zatímco internet řešil, zda bylo nutné krajní řešení a zda náhodou neexistuje záloha devítileté práce, 144+ tisíc bývalých uživatelů trackeru s 2.6+ miliony torrentů na svých discích a seedboxech se začalo ohlížet po novém domově.

Pokud se v problematice bittorentových trackerů příliš neorientujete, je potřeba doplnit, že zrušením What.cd nebyla dotčena sdílená data na pevných discích jeho uživatelů. Zjednodušeně se dá říct, že byla zničena pouze mapa k jejich nalezení včetně veškerých metadat (data o datech). Obnova této mapy vyžaduje propojení majitelů původního obsahu přes nový tracker. Metadata se z valné většiny musí znovuvytvořit ručně.

Stejně jako v případě pádu OiNK!u 23. října 2007, kdy se bezprostředně po něm objevilo několik jeho potenciálních nástupců (Waffles.fm, STMusic.org, FunkyTorrents.com, What.cd a liblle.com), i po zániku What.cd se během prvního týdne objevilo hned několik trackerů primárně orientovaných na bývalé členy jeho komunity.

Waffles.fm

Waffles.fm

Ještě než se k nim dostanu, je dobré zmínit Waffles.fm. Hudební tracker, který vznikl ve stejnou dobu jako What.cd (v roce 2007) a na rozdíl od ostatních rádoby nástupců OiNK!u vydržel až do současnosti. Byť při porovnání jeho obsahu s obsahem What.cd byl pouhou kapkou v moři. Od října 2016 byl sice offline, ale podle vyjádření jeho vedení krátce po zrušení What.cd měl být po vyřešení finančních a hardwarových problémů opět zprovozněn. Bývalí uživatelé What.cd do něho vkládali velké naděje, neboť mnoho z nich mělo účty na obou trackerech. Při finanční sbírce na úhradu jeho dluhů a jeho co nejrychlejší zprovoznění mezi sebou během týdne vybrali bezmála 9.800 dolarů. Dluhy byly uhrazeny, ale ke zprovoznění doposud nedošlo. Dnes je již téměř jisté, že administrátorům opět ujel vlak a svou velkou šanci na znovuzrození druhého nejpopulárnějšího hudebního trackeru v historii internetu promarnili. Vzhledem k tomu, že Waffles.fm neběžely na frameworku Gazelle, ale po celou dobu využívaly mírně modifikovaný framework OiNK!u a přechod na Gazelle administrátor vyloučil, není to až tak velká ztráta.

NoStream.co

NoStream.co

Pojďme se ale podívat na zmíněné nováčky. Prvním byl tracker NoStream.co (NoS), který však vydržel online pouze pár dní. Na vině bylo velmi špatné zabezpečení serveru a diletantský přístup vedení trackeru, které nakonec vyústily v únik databáze IP adres a emailů všech jeho uživatelů na internet. Posledním hřebíčkem do rakvičky NoS (v komunitě příznačně přejmenovaného na NoSecurity) bylo přidělení administrátorských práv všem uživatelům a následné zhroucení celého trackeru. Dnes se opět snaží získat důvěru potenciálních uživatelů na nové adrese NoStre.am, ale vzhledem k tomu, že vedení je stále stejné, je dobré se mu vyhnout velkým obloukem.

PassTheHeadphones.me

PassTheHeadphones

Současně s NoS se objevil i nový tracker PassTheHeadphones.me (PTH). Jeho velkou výhodou bylo, že za jeho vznikem stál Nala – bývalý SysOp zavedeného trackeru PassThePopcorn.me (PTP) a zakladatel serveru PTPimg.me pro hostování obrázků. PTH od prvního dne zaujal elitářský postoj. Přijímací kritéria byla zpočátku nastavena velmi striktně. Šanci měli pouze bývalí uživatelé What.cd tří nejvyšších uživatelských tříd (Elite TM, Power TM a TM). Později bylo toto kritérium rozšířeno i o třídu PU. Cíl byl jasný, získat v krátké době co nejvíce nejaktivnějších uživatelů z What.cd a co nejrychleji obnovit maximum z jeho bývalého obsahu. To se celkem povedlo, neboť navzdory relativně nízkému počtu uživatelů dnes PTP nabízí nejvyšší počet torrentů a nejvyšší počet „Perfect FLAC“ releasů.

Xanax.rip aka Apollo.rip

Xanax.rip

Den po spuštění PTH se objevil další z potenciálních nástupců na doméně XANAX.rip. Na rozdíl od PTH se vydal zcela opačnou cestou. Kdo chtěl, mohl se do něho volně zaregistrovat, čehož během prvních 24 hodin po jeho spuštění využilo zhruba 20.000 uživatelů a možnost volné registrace byla zrušena. Pochybnosti o tom, zda se náhodou nejedná o vějičku na sběr IP adres a emailů rozptýlil SysOp trackeru SCC, který se ve svém prohlášení za vedení XNX postavil a tento tracker doporučil jako nástupce What.cd. Poněkud kontroverzní název XANAX byl po pár dnech změněn na APOLLO (APL) a došlo k přesunu webu i trackeru na adresu APOLLO.rip.

SCC
SCC doporučuje XANAX.

Volná registrace, desítky tisíc nových členů a vedení, které nemělo předchozí zkušenosti s provozem hudebního trackeru s sebou přinesly očekávané problémy nejen s kvalitou nahraného obsahu. I z těchto důvodu mnozí prorokovali APL jepičí život a za opravdového nástupce What.cd považovali PTH – tracker běžnému smrtelníkovi nedostupný, který vše vsadil na co nejrychlejší obnovení nabídky What.cd. K jejich velkému překvapení se vedení APL ve spolupráci s komunitou podařilo všechny porodní bolesti a dětské nemoci provázející vznik každého nového trackeru zvládnout relativně v suchém dresu a dnes již téměř nikdo nepochybuje o tom, že i APL je životaschopný tracker s velmi aktivní komunitou.

PTH vs APL
Porovnání statistik PTH a APL

Ostatně se stačí podívat na grafy porovnávající důležité veličiny trackerové ekonomiky u PTH a APL od doby jejich vzniku až do současnosti (šedé úseky představuji období site-wide freeleech), ze kterých jasně vyplývá, že zvolené rozdílné přístupy fungují a počet uživatelů i torrentů u obou trackerů s časem průběžně roste.

NotWhat.cd

Aby byl výčet potenciálních nástupců kompletní, je potřeba zmínit i tracker NotWhat.cd, za kterým stojí chlapík s přezdívkou fidelflacstro. NWCD měl tu smůlu, že se na scéně objevil přibližně dva týdny po PTH a APL, takže na něj zbyli pouze odpadlíci, kteří se nedostali ani na jeden z dříve zmíněných trackerů. To se samozřejmě promítlo do jeho statistik, které při porovnání s „konkurencí“ vzbuzují spíše soucitný úsměv, než touhu stát členem jeho komunity. V rámci objektivity je nutné dodat, že NWCD si žádné ambice, nahradit legendární What.cd, rozhodně neklade. Lze jej vnímat jako méně početnou komunitu hudebních nadšenců (bývalých členů What.cd), kteří si věcí dělají po svém a nikam se neženou.

Co bude dál?

PTH vs APL vs NWCD
Aktuální statistiky PTH, APL a NWCD v době psaní tohoto článku.

Přestože se na první pohled může zdát, že karty jsou rozdány, logicky se nabízí otázka, jak se bude vyvíjet situace na poli hudebních trackerů do budoucna. K dnešnímu dni sice PTH nabízí zhruba o 100k torrentů více, ale kromě Top 10 torrentů téměř nikdo nic nestahuje a vybudovat si dobré ratio za stávající situace je velmi obtížné. Spíše než aktivní tracker připomíná PTH výkladní skříň v obchodě, do kterého zákazníci moc nechodí. Oproti tomu na APL přibývají torrenty sice pomalejším tempem, ale díky většímu počtu uživatelů tracker „žije“ a vybudovat si a udržet ratio, je mnohem snazší než na PTH. Který z nich převezme pomyslnou štafetu po What.cd, sice ukáže až čas, ale pokud bych si měl na jeden z nich vsadit, byl by to APL. Že své příznivce si najde i NWCD, potvrzují již existující „niche“ hudební trackery jako Indietorrents, Liblle, Jpopsuki, Lztr, Exigo, Pedro's a pár dalších s řádově tisíci uživateli a desítkami tisíc torrentů.

What.cd sice patří minulosti, ale uplynulé dva měsíce od jeho pádu ukázaly, že represivní přístup není tím správným řešením. Místo jednoho mamutího trackeru jsou zde dva menší, které časem s největší pravděpodobností zrekonstruují původní nabídku What.cd, poučí se z předchozích chyb (zálohování metadat, bezpečnost) a jejich odstranění z mapy internetu bude opět o něco složitější. A kdyby k němu někdy v budoucnu náhodou došlo, jejich nástupci na sebe nenechají dlouho čekat. Přesně jak praví populární arabské přísloví, „Psi štěkají, ale karavana jede dál!“

Signature
Seznam všech článků o What.cd na PiNa.cz

Přečteno 26 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *