Zeta Wing Wing Z-84 EPO – Výběr

Zveřejněno 11. 4. 2017 v rubrice RC Modely

Wing Wing Z-84Stejně jako mnoho ostatních modelářů i já jsem začínal kolem roku 2002 se samokřídlem TORO 300 od Telinku. Po delší době rekreačního poletování s kompozity a s Alulou jsem se rozhodl, že letošní sezónu provedu „návrat ke kořenům“ a na chalupu si pořídím nerozbitné samokřídlo. Z nepřeberné nabídky jsem nakonec vybral Wing Wing Z-84 EPO od Zety.

Původní TORO 300 mělo rozpětí lehce přes 90cm. Hledal jsem tedy samokřídlo v podobné velikosti. Z toho, co se nabízelo, mi 60cm přišlo málo a na druhou stranu 120 a více cm bylo už docela dost. +/- 90cm je ta správná velikost nejen z hlediska viditelnosti ale i kvůli snadné přepravě. Hodíte ho za zadní sedadlo v autě a dál nic neřešíte.

Zeta Wing Wing Z-84

Prosurfoval jsem toho hodně, až mi padlo do oka samokřídlo Wing Wing Z-84 od čínské firmy Zeta Science s (pro mě) téměř ideálním rozpětím 845mm. Na první pohled vypadá jako zmenšená kopie samokřídla Xeno Uni od Multiplexu. Je vyrobené z „nerozbitné“ hmoty EPO (Expanded PolyOlefin), což by mělo být to samé jako Elapor od Multiplexu, se kterým mám jenom ty nejlepší zkušenosti z dob FunJETu. Navzdory velmi hrubému zacházení toho přežil opravdu hodně a létal by nejspíš dodnes, kdyby mi ho tenkrát Dalibor nerozložil na jednotlivé kuličky.

Zeta Wing Wing Z-84

V rychlosti jsem pročetl pár recenzí, zhlédl několik videí na YouTube a bylo rozhodnuto, respektive objednáno – vzal jsem rovnou RTF verzi se servy a pohonem. Wing Wing Z-84 umí jak na svahu (bez nainstalovaného motoru), tak i pod motorem. S dodávaným motorem 2900KV a čtvercovou vrtulí 5×5″ se s ním dá lítat katolicky na 2S baterku nebo svižněji s 3S baterkou.

Také z něho můžete udělat raketu výměnou celého pohonu například za motor 2200KV se 4S baterkou, to ale není můj případ. Doby „kdo dál a nejrychleji“ jsou už nenávratně pryč. A až vás omrzí létání na dohled, dá se osadit FPV výbavou. Informací, jak na to, je plný internet. Přeci jenom je to velmi oblíbený model z roku 2012 s širokou uživatelskou základnou, za který navíc zaplatíte v plné výbavě méně, než kolik byste zaplatili za větší a značkové Xeno Uni bez výbavy.

Pokračování až dorazí.

Signature
Seznam všech článků o Zeta Wing Wing Z-84 na PiNa.cz

Přečteno 140 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

2 Komentáře u „Zeta Wing Wing Z-84 EPO – Výběr

  1. thr

    Z84 mám a je s tím docela problém…. Model má totiž děsně divné pádové vlastnosti – odstartuješ, letíš a jsi absolutně v pohodě, příjemné řízení, prostě nadšení. A takhle si letíš až do momentu, kdy ti Z84 najednou zahučí do země v nevybíratelné vývrtce – zcela bez výstrahy přijde kompletní ztráta proudnic. V podstatě moc netuším jak to nastává, není to o přetažení na malé rychlosti, spíš nějaké totální odtržení při překročení „obálky“ při větší rychlosti.
    Zkoušel jsem leccos včetně turbulátorů a nepomáhá. Aktuálně už delší dobu odloženo, občas si říkám, že bych se měl donutit k dalšímu pokusu, asi silnější motor v kombinace s trochu posunutým těžištěm, ale zatím nebyla morálka.

    Něco podobného jsem ještě u samokřídla nezažil, samozřejmě jsou v pohodě klasické „Toro like“ z drsného EPP, ale v pohodě bylo i trochu větší X-5 dělané do formy, Z84 mě ale zaskočilo.

  2. PiNa

    Díky za komentář Tome. Přijde mi to zvláštní, ale osobní zkušenost zatím pochopitelně nemám. V žádné recenzi ani na žádném videu o podobném chování nepadlo ani slovo. Spíš naopak, chválili si jeho stabilitu, že umí pomalu i rychle a že je vhodné jak pro začátečníka, tak si na své přijdou i zkušenější. Vzal jsem 2S i 3S baterky, vyzkouším a dám vědět. Už je na celní poště.

    Původní XENO od MPX přivezl k nám na chalupu Joshua a lítalo naprosto skvěle, ale je zase větší. No, uvidíme ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *