Sailplane and Soaring Manual – Al Doig

Zveřejněno 18. 8. 2017 v rubrice RC Modely

RC větroň Při procházení souborů na starých discích jsem narazil na malý poklad. Je jím kniha Ala Doiga v PDF příznačně nazvaná Sailplane and Soaring Manual z roku 1981. Na 140 stránkách nabízí ucelený soubor informací potřebných pro létání s RC větroni. Přestože se jedná o publikaci starou 36 let, mnohé z jejich kapitol mají nadčasovou platnost.

Kniha vznikla v době, kdy neexistoval internet a sehnat potřebné informace nebylo vůbec jednoduché. Pokud navíc ve vašem okolí neexistoval nikdo, kdo s RC větroni létal, měli jste obvykle smůlu a čekala vás strastiplná cesta plná pokusů a omylů. Aby těch omylů bylo co nejméně, sepsal v roce 1981 Al Doig tuto knihu, kterou pojal jako podrobný manuál pro nové zájemce o tento nádherný koníček.

Sailplane Soaring Manual
Nákres elektrického navijáku pro start větroňů

V době jejího psaní se věnoval RC modelařině 28 let a větroňům 10 let. Dbal na to, aby veškeré informace bylo ověřené a před vydáním nechal knihu redigovat několika nejlepšími piloty RC větroňů. Ve své době se jednalo a jeden z nejucelenějších zdrojů informací o létání s větroni na vysílačku.

Sailplane Soaring Manual
Létání s větroněm na svahu

Je jasné, že text věnovaný vysílačům, jednotlivým modelům a jejich stavbě je dnes již značně zastaralý a může se hodit maximálně těm, kteří se vrací k poctivé modelařině a opět staví své větroně z rozsypu. Na druhou stranu kapitoly věnované nastavení a vyladění modelu jsou platné i dnes, stejně jako kapitoly o aerodynamice, termice a létání na svahu.

Sailplane Soaring Manual
Dobový start RC větroně na navijáku

Al Doig zemřel v listopadu 2003. Jeho kniha se ale stále těší velké oblibě. Na zahraničních diskuzních fórech je pravidelně doporučována nováčkům z řad zájemců o létání s RC větroni, kterým pomáhá při prvních krůčcích k vytouženému stoupáku.

Download “Sailplane and Soaring Manual”

Sailplane_and_Soaring_Manual.pdf – Staženo 2088 × – 18,57 MB

Oskenovanou PDF verzi revidované verze knihy z roku 1984 si můžete stáhnout na odkazu výše. Velikost souboru je 19,4MB.

Signature

Přečteno 56 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *