Lockheed SR-71 Blackbird – nová videa

Zveřejněno 25. 8. 2017 v rubrice Zajímavosti

Lockheed SR-71 Blackbird Poté, co Lockheed Martin před nedávnem poodhalil nové informace o hypersonickém letounu SR-72, který by měl být schopný letu až šestinásobnou rychlostí zvuku, uvolnila nyní NASA dvě krátká doposud neviděná videa z roku 1991 a 1998  s jeho legendárním předchůdcem SR-71 Blackbird.

První video zachycuje start SR-71 z vojenské letecké základny Edwards v Mohavské poušti. Z té samé základny, na které se odehrál neuvěřitelný příběh Billa Weavera, který se jako testovací pilot SR-71 nedobrovolně katapultoval ve výšce 24km při rychlosti 3900km/h a přežil. Video je bohužel bez zvuku.

Na druhém videu je SR-71 v experimentální LARSE (Linear Aerospike SR-71 Experiment) konfiguraci, která létala až do listopadu 1998 a jejímž cílem bylo poskytnout letová data pro zhodnocení aerodynamických charakteristik a ovládání SR-71 s umístěným modelem vícenásobně použitelného nosného prostředku X-33 na zádi. Model byl pětinové velikosti s polovičním rozpětím a bez směrových stabilizátorů. Počítalo se s tím, že by měl následně nahradit raketoplány SpaceShuttle po skončení jejich životnosti. NASA celý projekt v roce 2001 zrušila.

Signature
Seznam všech článků o letounu SR-71 na PiNa.cz

Přečteno 163 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *