Těžba lithia v Česku a jak je to doopravdy

Zveřejněno 6. 10. 2017 v rubrice Zajímavosti

POZOR! V poslední době se nám tu rozmohl takový nešvar. Ano, mluvím o všech těch fantasmagorických plánech na těžbu lithia, s nimiž přicházejí naši politici (naposledy dnes Andrej Babiš). V rukou státu se po vytěžení prý ocitne 2-3 biliony korun, následují samá pozitiva a sociální jistoty.
A jak je to doopravdy?

Autorem tohoto textu (včetně perexu) je Viktor Janiš, který nedávno o lithiu dělal rešerši, věnoval tomu celé dva dny, přečetl vše, co se o něm napsalo v češtině za posledních pět let, a hodně článků ze zahraničního tisku.

– Stát zaspal. Zatímco stát věnuje v celé republice na geologický průzkum cca milion ročně, jen Geomet investoval do průzkumu ložiska na Cínovci za sedm let 350 milionů korun. Další náklady na přípravu projektu až po vývoj, testování a projekci zpracovatelských technologií si vyžádají stejnou částku. Podle zákona má přednostní právo požádat o stanovení dobývacího prostoru firma, která vykonala geologický průzkum, a tou je právě společnost Geomet.
I kdyby se stát rozhoupal k akci, je tu jiná překážka: „Platnost průzkumných území v lokalitě je až do roku 2021. Do té doby není možné, aby o něj Diamo žádalo,“ sdělila mluvčí společnosti Pavlína Sachová.
Ve stávající verzi Surovinové politiky ČR je o lithiu jen pár řádků. Stát neví, kde ty zásoby přesně jsou, nemá na jejich těžbu kapacity a na zpracování nemá technologie.

– Je to hodně peněz, ale tři biliony fakt ne. Když vezmeme celkové zásoby na Cínovci ve výši 1,4 milionu tun (nebo taky jen 1,2 milionu tun, podle 30 let starého průzkumu milion tun; dokud nebude hotová studie proveditelnosti, nebudeme to vědět přesně), nejoptimističtější cenu na trzích ve výši 20 000 dolarů za tunu čistého lithia (jinak je to 7000-9000 dolarů za tunu uhličitanu lithného) a stávající kurz dolaru (22 Kč za korunu), vyjde mi 616 miliard korun, ovšem v horizontu padesáti let přinejmenším.

– Způsob těžby, kdy těžaři lithia jsou soukromníci a stát dostává licenční poplatky, je ve světě zcela obvyklý. Je tomu tak v Chile, Argentině, USA i Austrálii (kde doly na lithium koupili Chilané a Američané). Jediná výjimka je Bolívie, kde si to Moralesovi socialisté chtějí udělat sami. Ještě ani nevědí, kolik tam mají zásob, projekt je zpožděný, náklady mnohem vyšší, než se odhadovalo, a chybí technologie i odborníci. Zatím vytěžili 25 tun a prodali je Číňanům za 208 tisíc dolarů; well done!
Paradoxně bude Geomet odvádět za kolaterálně vytěžený wolfram a cín (46 625 Kč a 22 726 Kč za tunu) vyšší poplatky než za lithium, tedy 10 629 Kč/tunu.

Podtrženo, sečteno: stát neví, kde ty zásoby přesně jsou (to je know-how Geometu). V tuto chvíli Diamo teprve provádí analýzu vlastních možností, která ukáže, jak by se podnik mohl zapojit do průzkumu a těžby strategických komodit. I kdyby zjistili, že by na to nějak měli, dokážou jen vytěžit cinvaldit: na jeho přeměnu na uhličitan lithný, notabene lithium samotné, nemají technologii, hutní závod ani experty. Trvalo by 7-8 let, než by se stát dostal tam, kde je Geomet teď, tedy těžit by se možná mohlo v režii českého státu od roku 2030. Tedy pokud bychom Geomet zcela protiprávně zbavili možnosti těžit, když už má schválenou žádost k předběžnému vytyčení dobývacího prostoru; pro ČR by to nepochybně znamenalo arbitráž za zmařenou investici.

A ještě jedno připodotknutí:
Geomet by rád spolupracoval s českou společností HE3DA, která se zabývá vývojem bateriových technologií, vytvořil komplexní český řetězec od těžby přes zpracování, výzkum až po výrobu a prodej finálních výrobků (baterií) s vysokou přidanou hodnotou. CEO Geometu Richard Pavlík uvedl, že by EMH uvítal, pokud by do holdingu vstoupil strategický český partner, ať už soukromý, polostátní nebo dokonce stát jako takový. „Mnohá jednání se v tomto směru již uskutečnila, zatím však bez úspěchu,“ uvedl Pavlík.
V současné době se tedy politici vlamují do dávno otevřených dveří.

Tento text včetně velmi zajímavé diskuze naleznete na jeho FB profilu.

Přečteno 168 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

15 komentářů u „Těžba lithia v Česku a jak je to doopravdy

  1. Dalibor

    O tomto jsem věděl a taky se těm kecům Babiše směju…problém,je,že technicky imbecilní půlka národa mu bude u voleb věřit.

    Navíc Lithium do elektromobility budoucnosti asi nebude to pravé ořechové. No naštěstí se té doby nedožiju.
    I když ta elektrická kroska co mají v Alze se mi líbí dost :-)

  2. PiNa

    Přesně tak, nikdo neví, co budoucnost přinese. Navíc, pokud bude cena lithia neúměrně vysoká, o to víc se zvýší tlak na inovace a jeho náhradu. Jak psali v jednom ze zdrojů, ze kterých Viktor čerpal: Kdo na lithiu mohl zbohatnout, již zbohatl.

  3. dokken

    Pak je další imbecilní část národa co bude volit socany. Havlíček co to podepsal blekotal v TV, že neví jestli je 10% z těžby málo nebo hodně.
    A asi největší imbecil bude E. Musk co na Lion články staví Gigafactory.

  4. PiNa

    dokken: Pokud text od Viktora Janiše nestačil, potom ještě doporučuji další přehledně, jasně a stručně napsaný text na stejné téma: Líthý boj o lithium – předvolební show ANO.

    A pár technických: V té hornině je 1% rubidia s poplatkem 114 tisíc Kč za tunu. Agrofert (Synthesia) má eminentní zájem o zpracování lithia. A během 5-10 let se s explozí elektromobility intenzivně pracuje na náhradě „bílého zlata“ v bateriích. V úvahu přichází sodík nebo uhlíková vlákna – což jsou podstatně levnější suroviny. Z pragmatického hlediska: s lithiovými bateriemi z vlastních zdrojů můžeme být za 15 let za cenu obrovských nákladů tam kde je Tesla dnes.

    Více je toho zde: Vu Nguyen Hong: Výroba lithia je velmi nákladná.

    S rostoucí cenou lithia v budoucnu to také není jisté. Viz velmi dobrý článek na Fortune.com.

    Chce to zapomenout na emoce, na které se v této kauze hraje nejvíc (viz dnešní reklama ANO v deníku, kde se doslova píše „Tady jde o dva tisíce miliard našich peněz!“ a zjistit si, jaká jsou fakta. V době internetu a technické záležitosti jako je těžba a zpracování lithia to není žádný problém.

  5. dokken

    Lithium je naše nerostné bohatství a má zůstat státu. Patří tudíž mě, tobě… Ne australanům.
    Vše ostatní je relativizování a rozmělňování problému.

  6. PiNa

    dokken: Tak argumentovat článkem z Aeronetu je stejný fail, jako postovat články z Parlamentních listů. Sorry jako, to fakt ne.

    Přečti si všechny zdroje, na které jsem dával odkazy a udělej si jasno sám. K čemu je nám „naše“ nerostné bohatství, když se k němu nedostaneme. Stát neví, kde jsou zásoby lithia. Stát investuje do geologického průzkumu mego ročně a to logicky nestačí. Stát nemá technologii na těžení lithia. A v 99% případů státní firmy nefungují optimálně.

    Ještě v létě memorandum o těžbě odsouhlasila celá koalice. Jasně, je to podezřelé, když někdo podepíše memorandum pár týdnů do voleb, ve kterých je jasné, že nevyhraje. Ale je potřeba si uvědomit, že memoranda se podepisují na celém světě mezi vládami a společnostmi každý den. Je to jednoduchý dokument, který k ničemu nezavazuje. Pouze říká, že obě strany o sobě vědí a nebudou si házet klacky pod nohy.

    Pokud to někdo nechápe a žere ty Babišovy „kecy“, měl by si poslechnout vyjádření naších největších právnických kapacit na mezinárodní obchodní právo z UK v Praze, Brně a Olomouci, kteří všichni shodně tvrdí, že nám žádné sankce z tohoto podpisu memoranda nehrozí.

  7. dokken

    „Tak argumentovat článkem z Aeronetu je stejný fail, jako postovat články z Parlamentních listů. Sorry jako, to fakt ne.“

    ááá už jsme doma..to mi stačí….bububu Putin :o)

  8. Warhawk

    Martine, nechces svuj vyborny blog drzet apoliticky? Doted se ti to docela darilo. Mam rad tvuj sloupek „aktuality“, obrazky i to, ze nemas potrebu co dva mesice menit layout.

    Zdravi, Jirka

  9. PiNa

    Ahoj Jirko,

    politika není téma pro mě. Tento post byl primárně o těžbě lithia a uvedení bludů z veřejného prostoru, které mě doslova zvedly ze židle, na pravou míru. Jasně, v komentářích to trošku do politiky sklouzlo, ale dál už to pokračovat nebude. Držím se zenové moudrosti, abychom se netrápili věcmi, které ovlivnit nemůžeme. A politika mezi ně samozřejmě patří taky.

    V neděli to bude na den přesně 10 let od založení těchto stránek a nový (responzivní) layout už mám přes rok „skoro“ hotový. Jenom ho dotáhnout. Původně jsem ho chtěl nahodit v den výročí, ale to už se nepodaří. Snad do konce měsíce, roku… uvidíme. Dobrou zprávou je, že na něj potom dalších X roků nesáhnu ;-)

  10. heczkot

    V originálním článku i většině komentářů přece vůbec nejde o politiku. Že to jeden z diskutující tak úplně nepochopil a má poněkud zjednodušené představy o tom, jak se „jeho lithium“ v zemi najde, vytěží a zpracuje, je bohužel smutné, ale nic to nemění na tom, že bych bez Martinova odkazu ten článek nejspíš nikdy nečetl a byla by to škoda.

    Díky tedy za něj.

  11. dokken

    Až vyvolá EMH vůči ČR arbitráž tak vám ji tady s chutí připomenu..

  12. heczkot

    To se jistě může stát, v civilizovaném světě zákony a dohody platí.

    Mám na Vás ale takovou prosbu, když už jste se ozval. Respektuju Vaše právo myslet si co chcete a volit, koho Vás napadne, agitujte prosím ale raději někde jinde.

  13. Lithium

    Takže aby bylo jasno, pro imbecilní jedince, dáváme těžbu lithia, NEJLEHČÍHO kovu, firmě NE australské, ale firmě z daňového ráje. To jistě i pan Janiš, možná tuší, že to může být problém:
    https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/cesky-stat-chce-sverit-tezbu-lithia-firme-z-danoveho-raje-s-neznamym-vlastnikem_450130.html

    Zde je výpis z ročního reportu firmy EUROPEAN METALS HOLDINGS LIMITED:
    https://www.europeanmet.com/wp-content/uploads/2017/09/20170929-EMH-2017-Annual-Report.pdf

    Registered Address and Place of Incorporation – BVI
    Rawlinson & Hunter
    Woodbourne Hall
    PO Box 3162
    Road Town
    Tortola VG1 110
    British Virgin Islands

    Registered Office in Australia
    Suite 12, Level 1
    11 Ventnor Avenue
    WEST PERTH WA 6005
    Telephone 08 6141 3500
    Facsimile 08 6141 3599
    Email http://www.europeanmet.com

    Registered Office in Czech Republic
    Jaselska 193/10, Veveri
    602 00 Brno
    Czech Republic
    Tel: +420 732 671 666

  14. dokken1

    díky za post
    a heleďme kdo vytáhl pochybnou vlastnickou strukturu EMH
    fuj ten ošklivý proruský Aeronet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *