What.CD 10-year anniversary mixtape

Zveřejněno 3. 11. 2017 v rubrice Hudba & MP3 P2P & Bittorrent

P2PPátek 27.10.2017 byl dnem, kdy by legendární hudební tracker What.CD oslavil desetileté výročí od jeho založení. Rovněž to byl den, kdy se na světlo světa dostala jeho původní metadata, o kterých byli mnozí přesvědčeni, že byla při jeho loňském vypnutí zničena. Metadata, na jejichž tvorbě se podílely desítky tisíc uživatelů po dobu devíti let.

Když před necelým rokem zmizel z internetu hudební tracker What.CD (psal jsem zde), byla to nedozírná ztráta pro téměř 150.000 milovníků hudby. Ti během jednoho dne přišli nejen o nejrozsáhlejší hudební knihovnu všech dob (v nabídce bylo přes 2.6 milionu torrentů), ale především byla ztracena databáze metadat (data o datech; v případě What.CD data o hudebních nahrávkách), kterou v průběhu devíti let vytvořila komunita trackeru.

Přestože ve svém prohlášení na rozloučenou administrátoři trackeru ujišťovali komunitu o tom, že uživatelská data včetně všech databází byla bezpečně zničena a nikomu tedy nehrozí žádné reálné nebezpečí, málokdo jim tehdy věřil. Lidé se jednoduše nedokázali smířit s tím, že by konfiskace 12 reverzních proxy serverů byla důvodem ke zničení díla, které desítky tisíc nejaktivnějších členů komunity budovaly téměř devět let. Sílilo přesvědčení, že záloha What.CD existuje a je jen otázkou času, než se objeví a dá vzniknout novému trackeru.

To se však nestalo. Místo toho vzniklo několik nezávislých nástupců What.CD (psal jsem zde), které začaly opět od nuly. Více hudebních trackerů znamenalo výrazně nižší pravděpodobnost opakování scénáře, který postihl What.CD. Nezbylo tedy nic jiného, než se s neexistencí původních databází What.CD smířit a začít nanovo.

Po roce od zátahu SACEM u poskytovatele hostingu OVH si na původní data What.CD málokdo vzpomněl. O to větším překvapením bylo, když se 27. října u příležitosti 10. výročí od založení trackeru tato data objevila na Redditu ve vlákně s názvem What.CD 10-year anniversary mixtape. Dokonale anonymizovaný soubor What.CD_Goodbye_Release.7z, který si můžete stáhnout například z úložiště Mega (718MB), obsahuje databáze s kompletními metadaty. Tedy tu nejcennější část bývalého trackeru, kterou mnozí považovali za definitivně ztracenou.

What.CD 10-year anniversary mixtape
Text doprovázející uvolněná data (kliknutím zvětšíte)

Bývalí administrátoři doplnili uvolněná data o pravděpodobně poslední vzkaz komunitě What.CD – viz výše. Z pohledu jednotlivce tato data velký význam nemají, o čemž se na dočasné adrese můžete přesvědčit sami. Pro nástupnické hudební trackery je to však pověstný dar z nebes, jehož jedinou nevýhodou je, že přišel pozdě.

Provozovatelé trackeru RED (bývalý PTH) sice původní metadata uvítali, ale úpravu informací u již nahraných torrentů pouze na základě dat z nově uvolněného souboru zakázali. Tracker NWCD naopak spustil projekt Mirage s cílem obnovení původních SQL dat z What.CD. Tato data poběží odděleně na upravené verzi systému Gazelle a při nahrávání nových torrentů bude možné na jeden klik automaticky importovat obnovená metadata k danému titulu. Provozovatelé APL se zatím oficiálně nevyjádřili.

Tímto tedy příběh legendárního trackeru What.CD definitivně končí. So move along and keep going…

Signature
Seznam všech článků o What.cd na PiNa.cz

Přečteno 32 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

1 Komentář u „What.CD 10-year anniversary mixtape

  1. PiNa

    Ještě pár čísel pro dokreslení, o jak zásadní data se jedná:

    „This is incredible. It’s all here. The mixtape includes metadata on 3.3 million torrents, including tags, file lists, sizes and infohashes. There are 25,730 collages which reference a combined 1,240,683 albums. There are 841,493 similar artist relationships. And the fact that it’s in SQL means we can do quick lookups and exports of the data.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *