ESCAPE F5D žije!

Zveřejněno 17. 11. 2017 v rubrice RC Modely

F5D ESCAPEJe to deset let od chvíle, kdy se mi dostal do rukou pylonový speciál ESCAPE od Jirky Bačinského. Model, jehož skvělé letové vlastnosti podpořilo nekompromisní provedení a lidová cena. Model, kterému se podařilo prorazit do světa, ale jeho výroba musela být ukončena v roce 2010. Jaké bylo mé překvapení, když jsem nedávno zjistil, že ESCAPE žije a vyrábí se dál.

Tím, kdo mě s ESCAPE tenkrát seznámil, byl Dalibor. Můj modelářský guru a stavitel. Není žádným tajemstvím, že nestavím, ale jenom létám. A poslední dobou ani tomu létání příliš nedávám. Bohužel. Byli jsme o deset let mladší, měli oči jako ostříž a reflexy mimozemšťanů. Dokonce i katolicky omotorovaný ESCAPE vyžaduje obojí a jeho majitele po pár minutách letu od jednoho konce oblohy ke druhému odmění náležitou dávkou adrenalinu vyplaveného do krevního řečiště. Pro ukrácení času při nabíjení „velkých“ baterek na letišti ideální rozptýlení, viz HD video od Michala Doležílka.

F5D EscapeF5D Escape

Tenkrát se nám s Daliborem podařilo protlačit ESCAPE do světa. Bob ze Soaring USA byl z jeho letového projevu nadšený a ještě více nadšený byl z lidové ceny, protože konkurenční modely se prodávaly dvakrát i třikrát dráž. U nás byl k mání za 3200Kč a verze s uhlíkem navíc byla za příplatek 200Kč. Celkově jich Jirka Bačinský vyrobil přes 120 kousků. Drtivá většina šla do zahraničí přes Soaring USA, který byl výhradním distributorem. Když se Jirka rozhodl v roce 2010 výrobu úspešného ESCAPE ukončit, byla to pro mnohé velmi smutná zpráva.

F5D EscapeF5D Escape

Proto pro mě bylo velkým překvapením, když jsem nedávno narazil na diskuzi několika modelářů plánujících zálet modelu tvarem velmi připomínajícího ESCAPE. Nakonec se ukázalo, že to sice je ESCAPE, ale už ho pochopitelně nevyrábí Jirka Bačinský, neboť ten po ukončení výroby poslal své formy do světa. Ty následně několikrát změnily svého majitele, až doputovaly k Jirkovi Huškovi z Jiří-Model, který vyrábí RC větroně převážně pro soutěžní kategorie F3K a F6D a ESCAPE zařadil do svého sortimentu.

F5D EscapeF5D Escape

Výrobní postup staronového ESCAPE není sice zcela totožný, nový výrobce pár změn zavedl, ale snaží se, aby model byl stejně kvalitní jako původní ESCAPE. Křídlo je nyní vyrobeno z herexu. Skladba tkanin zůstala stejná. VOP je z rohacelu a i zde zůstala skladba tkanin stejná. Nejvýznamnější změnou jsou předělané labyrinty na křidélkách, ale v případě zájmu je možné je udělat postaru, velmi pracně a za příplatek. I ostatní požadavky na provedení modelu oproti standardu jsou věcí vzájemné dohody.

F5D EscapeF5D Escape

Aktuální cena se pohybuje okolo 3600Kč za model s dodací lhůtou 2-3 týdny od objednání. Model je dodáván rozpracovaný a vyžaduje trochu modelařiny. Na vyžádání není problém dodat model téměř hotový. Pro inspiraci můžete mrknout na fotografie ze stavby původního ESACPE.

F5D Escape

Na fotografiích doprovázejících tento článek je již nový ESCAPE, který je na první pohled k nerozeznání od svého předchůdce. Kdybych mohl vrátit čas, asi bych si hned jednoho objednal. Období mladického poměřování kdo výš, rychleji a dál mělo své nezaměnitelné kouzlo. Dnes už mi k plné „modelářské“ spokojenosti stačí vytočit pár stoupáků a dostat model v pořádku na zem (smajlík). A abych nezapomněl, Jirka Hušek má webové stránky na www.jiri-model.cz, kde kromě ESCAPE naleznete i jeho další modely.

Signature
Seznam všech článků o kategorii F5D na PiNa.cz

Přečteno 163 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *