Výrobce potahovacích fólií Solarfilm končí

Zveřejněno 13. 2. 2018 v rubrice RC Modely

SolarFilm

Potřebujete-li další důkaz, že klasické modelářství pozvolna končí, zde ho máte. Po více než 50 letech od svého založení včera ukončila svou činnost rodinná firma Solarfilm, přední světový výrobce stejnojmenných potahovacích fólií. Více informací najdete v dopise na rozloučenou, který Andrew Hardman rozeslal minulý týden svým zákazníkům.

Přečteno 65 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

10 komentářů u „Výrobce potahovacích fólií Solarfilm končí

  1. thr

    A jsi opravdu přesvědčen o tom, že to je důkaz o konci klasického modelářství?
    Já to totiž vidím pravý opak, totiž růst nabídky věcí řekněme „klasických“…
    Podle mne je problém Solarfilmu ilustrací něčeho úplně jiného, totiž přeskupování sil na trhu, kdy se domiantními distributory stávají firmy jako Hobbyking, což dělá problémy tradičním (viz krach Hobbico, o kterém jsi psal také).
    Mimochodem v jistém smyslu symbolickou ilustrací je tento můj zcela klasicky stavěný model: https://lightroom.adobe.com/shares/7a277b9819124c70a3ae4e8dcb805a3a . Stavebnice made in Germany prodávaná víceméně napřímo mimo distributory, použitá fólie pak ukazuje ten přechod – červená je Solarfilm light, žlutá a bílá je ale distribuce pod vlastní značkou Hobbykingu…

  2. ph

    No to je ale nesmysl thr

    Růst nabídky věcí klasických? nabídky čí? Hobbyking? no super,klasická modelařina opravdu vzkvétá, protože ji začne prodávat číňan…

    to, že se dominantní (velké) firmy stávají „nejúspěšnější“ je bohužel jen honidba nás jako zákazníků za nejnižší cenou bez ohledu na kvalitu a minulost, co to totiž kvalita je že? Nejedná se o tzv. míru milovné přeskupování trhu ale o arogantní a bezohledné chování nás jako zákazníků, které má za následek smutné konce rodinných kdysi úspěšných firem.

    To co se teď děje na trhu je jasný důkaz konce nejen „klasického“ ale i modelářství jako takového. O významu slova modelářství se jistě diskutovat dá, ale nákup hotového modelu s bublinek, to prostě modelářství není.

  3. thr

    Jestli někdo píše nesmysly tak to já nejsem…
    Realita je taková, že když jsem před pěti lety chtěl pro učení kluka koupit stavebnici v rozsypu, tak jsem použitelného nesehnal nic – fakt nic. Dneska mám na výběr z mnoha desítek rozsypů, nárůst je skutečně násobný (i ten Hobbyking se tomu přizpůsobil). Ono to na absolutní dominanci bublinek právě vypadalo před pár lety, jenže trend se poněkud změnil (nenápadně bez rozruchu, ale dost jasně). Právě v těch „bublinkách“ je patrné přesycení trhu, část zájmu se odsunula úplně jinam (coptery atd.), naopak potenciál v klasice spíš roste.
    Co se týče toho přeskupování, tak jsem nepsal nic o žádné idylce, zrovna zmíněný krach Hobbico byl docela drsný, problém měly i jiné firmy. Mimochodem ale zrovna často zmiňovaný Graupner se odrovnal sám sérií totálních kixů, ti se zrovna na čínu vymlouvat nemohou (narozdíl třeba od JR).
    Na druhé straně ale spíš přibývá menších specializovaných firem s vyšším podílem přímého prodeje a menším vlivem prostředníků, kteří v součtu nemají zrovna zanedbatelný objem.

    Píšu právě o tomto – je to změna v řadě věcí, rozdíl pří pohledu pouze o pár let dozadu vidím značný. Něco je spíš k horšímu, něco k lepšímu, ale určitě nejde o „jednosměrný proces“.

  4. Radim

    Pěkně se hádáte kluci, ale přesto, že nabídka roste a je možná pestřejší, tak modeláři vymírají. Mlaďoši na to kašlou, je to moc práce, vyjimky by se ale asi našly. Pokud nebude zákazník, bude někdo dál vyrábět? viz. Solarfilm

    Thr. jsi si jistý, že Tvůj model pochází z DE? Nedávno jsem koupil podobnou, ne-li totožnou stavebnici od firmy v CZ (pc CZK 1500,-) nemá tedy takový krásný přebal, ale „víceméně napřímo“ to z DE asi nebude:))

  5. Radek D.

    Citace:“ Thr. jsi si jistý, že Tvůj model pochází z DE? Nedávno jsem koupil podobnou, ne-li totožnou stavebnici od firmy v CZ (pc CZK 1500,-) nemá tedy takový krásný přebal, ale “víceméně napřímo” to z DE asi nebude:))“
    Radime, nechceš se podělit o kontakt na výrobce?

  6. thr

    Radim – ano, u něčeho si s původem z DE jistý jsem. Typicky některé modely pro v Evropě se šířící kategorii F3-RES2M, tam se opravdu leccos vyrábí (laserové řezání) v DE či AT (nebo minimálně někde v EU, ale nejde o asijský dovoz).
    Oni se s tím docela chlubí, třeba celkem nový Lilienthal od Aeronautu (což je už masovější produkce) je taky hodně výrazně značen jako Made in Germany (mimochodem tento model je další příklad „nového rozsypu“).
    Podle mne to je dáno pokroky v CNC, tím hodně klesá podíl ceny lidské práce a přesun výroby do Číny se tolik nevyplatí. U menších sérií může být výroba v Evropě dnes už dokonce levnější…

  7. PiNa

    Souhlasím s tím, že nabídka „rozsypu“ se zlepšila. Dneska může vyrábět téměř kdokoliv, kdo má doma CNC stroj a trochu tomu rozumí. Na druhou stranu prodeje žádné rekordy lámat určitě nebudou. Stavět modely z rozsypu bych přirovnal k poslouchání hudby z vinylu. Má to své kouzlo, pro starší ročníky to má nádech nostalgie a vzpomínek. Masy to ale nepřitáhne, ty dají přednost jednodušší cestě. A mladí na to už neslyší vůbec. Navíc počet aktivních modelářů stále klesá. Vytrácí se sociální aspekt – to, že si budu lítat sám na louce za barákem, je sice fajn, ale nové lidi to nepřiláká. A tak by se dalo pokračovat…

    Přeskupování je trend dnešní doby. Ideálním příkladem je Amazon, který v USA neskutečně drtí retail. A určitě bude hůř. Každý chce nakupovat co nejlevněji a potom se diví, že malé krámky, kam si chodil pro drobnosti bez čekání, jsou zavřené a musí si počkat na dodávku.

    Děje se to ve všech oblastech. Stačí se podívat na nákupy foto techniky od šmeličů s DPH na eBayi (Kacha, eGlobal a podobně), kteří nabízejí zboží bez dokladů obvykle s cenami o 30% nižšími, než jsou doporučené ceny výrobcem. Logicky klesnou prodeje oficiální cestou a servis a možná i lokální zastoupení se časem zavře. Už nyní se výrobci brání jedinou možnou cestou a záruční opravy na takto pořízené zboží neposkytují. Ale bylo to levný… :(

  8. Radim

    Radku D.,
    model se jmenuje Vážka, výkres se dá vygůglit na RCmodely. Konstrukce p. Mikulka. Tato firma http://czechaero.cz/42-vetron-f5j-3000mm-vazka/ model vypaluje. Netvrdím, že je to přesně model zmiňovaný výše, ale kostrukce, detaily řešení jsou naprosto shodné. Na kopii to nevypadá, spíše mi to přijde, že firma dělá na zakázku pro kohokoli, cokoli… Hádat se ale nebudu :) Super stavebnice za pěkný peníz na zimní večery. Plán netřeba, všechno lze sestavit „jen tak“ na stole.
    Snad to taky někomu udělá radost, já jsem si krásně zamodelařil a zasmradil barák nitrolakem. To bylo RETRO!:))

  9. thr

    Radime, Vážka je plagiát německého Introduction. Autor to v článku v RCR, kde vyšel poprvé plán, celkem jasně přiznává, doslovná citace: „Takto řešené modely se často vyskytují v německých modelářských časopisech a jako stavebnice „v rozsypu“; s díly řezanými laserem je vyrábí i jedná německá firma.
    Po získání potřebných informací pak stačilo sednout k počítači, v programu Corel Draw nakreslit výkres….“.

    Bohužel, v tomto případě je chování českého výrobci celkem totožné s tím, co se normálně předhazuje číňanům :-( Cena zajímavá, to ano, ale upřímně řečeno pocity z toho mám dost smíšené…

  10. Radim

    Tak to jsem netušil, nijak zvlášť se této kategorii nevěnuji. Pro mne jen malá odbočka. Nechám to na svědomí p. Mikulky a „výrobce“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *