R.I.P. OINK.CD

Zveřejněno 23. 10. 2007 v rubrice Hudba & MP3 P2P & Bittorrent

Ani v tom nejhorším snu by mne nenapadlo, že dnes budu psát tuto smutnou zprávu. Po třech letech provozu dnes odešla během zátahu britské a holandské policie do internetového nebe nejlepší stránka pro sdílení (nejen) hudby na internetu – OINK.CD – detaily uvnitř.
Z původně nadšeneckého projektu se stalo místo, kde bylo možné sehnat téměř jakoukoliv nahrávku. Pokud nebyla na OINKu, nejspíš vůbec nevyšla. Nebýt OINKu, neznal bych desítky kapel, které dnes pravidelně poslouchám a jejichž CD jsem si později koupil.

Spekuluje se o tom, že důvodem k zásahu byla přílišná popularita stránek, přestože byly pouze na pozvánku a počet jejich uživatelů se pohyboval okolo 120 000. Na internetu naleznete stovky, možná tisíce deníčků a diskuzních příspěvků, kde jejich autoři žádají a prosí o pozvánku na OINK, neúspěšně. O zátahu informovala většina světových médií ( BBC NewsReuters ) a jako hlavní důvod byla citována distribuce nahrávek před jejich uvedením na trh.

2TB dat, které přes OINK podle hrubého odhadu denně protekly, se nejspíš jen tak neztratí. A tak příliš nepřekvapí, že pod návalem desítek tisíc hudby chtivých utečenců z OINKu dnes dočasně „klekly“ i další, doposud běžící, torrentové servery zaměřené na sdílení (nejen) hudby. Nezbývá, než doufat, že „povstanou noví bojovníci“ a nástupce OINKu na sebe nenechá příliš dlouho čekat.

Signature

Přečteno 14 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *