RC Spitfire z časopisu

Zveřejněno 25. 2. 2009 v rubrice RC Modely

RC SPitfirePůvodně jsem toto ani nechtěl blogovat, ale nakonec mi to nedá a alespoň krátkou noticku napíšu. Můžete ji vzít jako varování pro všechny, kteří by se chtěli pustit do stavby lákavě vypadajícího modelu legendárního stíhače Spitfire, který je nyní masově propagovaný na TV Nova.

Model dodává nakladatelství DeAgostini a bohužel si jej nemůžete koupit najednou, jak je zcela běžné u normálních stavebnic leteckých modelů, ale musíte si postupně nakoupit celkem 71 čísel časopisu, u kterého jsou jednotlivé části stavebnice přiloženy.

RC Spitfire

První číslo vás přijde na 49Kč, druhé číslo již na 149Kč a od třetího čísla je cena za každý časopis 199Kč. Stačí základní kupecké počty a dojdete k ceně přesahující 13 tisíc korun za holý drak modelu a pár celkem zbytečných dárků. V ceně navíc není zahrnutý ani vysílač pro ovládání modelu ani spalovací motor, bez kterého letadlo samozřejmě nepoletí.

Tyto budete mít možnost zakoupit zvlášť po získání všech čísel časopisu. Stranou ponechám skutečnost, že v době masivního rozmachu elektroletů si někdo troufne laické veřejnosti nabízet model se spalovacím motorem a jenom dodám, že jak motor, tak i vysílač patří mezi to nejlevnější možné vybavení, které lze koupit. Jeho cena však bude s největší pravděpodobností náležitě navýšena.

Ano, o peníze tu jde především. Celá akce je totiž dobrý stroj na peníze a s propagací modelařiny jako takové nemá vůbec nic společného. Pokud vás neodradí šílená pořizovací cena modelu pochybné kvality, potom by vás mohla odradit alespoň čekací doba. Přeci jenom než vyjde 71 čísel časopisu, tak to nějakou chvilku trvá. Bude-li časopis vycházet každých 14 dní, potom se bavíme o čekací lhůtě téměř 3 roky.

Není náhodou jednodušší navštívit nejbližší modelářský obchod a za mnohem nižší cenu si koupit kompletní stavebnici, kterou za pár dní složíte a můžete jít hned létat? Nejenže ušetříte nemalou finanční částku, ale zároveň nebudete trnout hrůzou, zda distributor během tří let náhodou nezkrachuje a vám nezůstanou bezcenné kousky balzy a pár plakátků, které vám budou připomínat pověstnou zkušenost k nezaplacení.

Po pročtení webu distributora zaručeně získáte stejný pocit jako při sledování TeleShopingu v televizi. Model je dokonalý, zvládne jej sestavit úplně každý a létání s ním je tou nejsnadnější věcí na světě – vždyť je to jenom nahoru, dolů, doleva a doprava. Blbost! Pokud se náhodou někomu tento model podaří sestavit (u začátečníka velmi nepravděpodobné), první let nebude mít zaručeně dlouhého trvání a s pravděpodobností hraničící s jistotou to bude také let poslední. Že se jedná o velmi reálný scénář, potvrzují diskusní příspěvky zoufalých nadšenců z Anglie, kde podobná kampaň proběhla v polovině roku 2005.

Na konec jsem si nechal dva příklady toho, jak stavba RC modelu Spitfire z časopisu také může dopadnout. V prvním případě je sestavený model bez motoru nabídnutý v aukci na ebayi s vyvolávací cenou 1 libra, která se za minimálního zájmu kupujících dva dny před koncem aukce zvedla na 1,28 libry.

Spitfire eBay

V případě druhém dokonce došlo i na montáž motoru, ale ukázalo se, že se motor není vhodný, neboť nelze zajistit jeho dobré chlazení. Celý „chladič“ je utopený pod krytem motoru a model tudíž nepoletí.

RC Spitfire

Nevím jak vy, ale já bych se této stavebnici zdaleka vyhnul. Šance na to, že model poletí, je nulová a vynaložené peníze lze utratit mnohem příjemnějším způsobem. Konečné rozhodnutí je samozřejmě na vás, ale pamatujte, každý svého štěstí strůjcem ;-)

Signature

Přečteno 636 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

162 komentářů u „RC Spitfire z časopisu

  1. Dada

    Boží článek, boží nápad jak podojit tupější část populace. Nejlepší je to … (Model je dokonalý, zvládne jej sestavit úplně každý a létání s ním je tou nejsnadnější věcí na světě – vždyť je to jenom nahoru, dolů, doleva a doprava.) … hi,hi …

  2. PiNa

    Jenom doplním, že Spitfire podobných rozměrů je k mání třeba zde za 2208Kč s DPH. Další komentář je zbytečný.

  3. Pavel

    Super článek. Otvírák očí!!!!!!!!!!!!

  4. Dzordzik

    Já bych k tomu dodal snad jen tohle – chytrému napověz …

  5. Finsbury

    Moc děkuji za takový článek..Reklama je velice lákavá věc a sám jsem měl chuť si tento časopis jako začátečník předplatit, ale samozřejmě jsem si prvně chtěl spočítat zda se to vubec nějakým zpusobem vyplatí..

    Díky moc…

  6. Dingodog

    Moc díky za info. Dneska sem tu reklamu shlédnul a měl sem chuť začít kupovat časáky a stavět. 72 čísel je fakt moc a ještě když to nefunguje… No, lituju ty co se do toho daj.

  7. Ondra_mnacek

    no kazdy at dela jak umi, ja jsem celkem zkuseny modelar a pilotuju už benziňáky na natural 95 a tato reklama me spis rozesmala, jen mam strach ze se najdou takovi, kdo to predplati, postavi a osadí ale pustí se někde doma vysílačku, kterou samozřerjmě nenahlásí na nebližším letišti či model klubu a někomu (naštěstí jen ) spadne model za deset, patnact tisic, nebo nedejbože uletí mezi lidi. a Věřte mi, 20 ki1ový mode¨l s vrčícím 300ccm dokáže nadělat pěknou paseku. Ondra (www.lmk-slavicin.ic.cz)

  8. McQ

    Diky za info (a za link). Super cena, v obchode skoro 18tis Kč

  9. bilkid

    Taky jsem na první číslo koukal a při zjištění že toho bude 71čísel jsem řek NE.A zaty peníze si raději koupím dvě celý stavebnice.Ale pozor českej národ nesklamal už jsem potkal jednoho šílence co to bude kupovat i když jsem mu na kolik ho to bude stát.Zeptam se ho za 3roky jak dopadl.

  10. drobek

    čekal sem že cena za „celej“ model bude vysoká ale cca 13K je fakt moc. Jo a díky za report ;-)

  11. S.Vinklárek

    Jen doplním, že reklama běží nejen na Nově, ale i na ČT1 – a to vše v hlavním vysílacím času …… jen reklama tedy stojí miliony korunek ….

  12. Stasak Tomas

    Já jsem byl už jednou hloupej a od této firmy jsem si zakoupil celý model auta které se prodávalo asi před třemy lety touto firmou.A řeknu popravdě že něco takového nabízet je snad trestné.Byl jsem naprostý laik a neměl se ským poradit,až když bylo hotovo tak jsem zjistil co to je za zmetek.Teď mám nitro bugginu za cenu která nepřesahovala cenu toho auta od této firmy.Tak doporučuji aby jste se vyvarovali kupovat cokoli od této firmy.P.S.:A co se týče reklamace to ani nema cenu se stím zabývat vytáčky a vytáčky,a to samé je s náhradnímy díly ,to jen tak mimochodem.Prostě mám dojem že sázejí na lidskou hloupost,a já,musím to přiznat,jsem toho důkazem.

  13. jirka

    fak dík taky sem si ho chtěl kupovat ale 71 částí za 200 po ks je fakt moc…

  14. Tonny

    Velmi dobrý příspěvek. Myslím si, že každý kdo si jej přečte bude vědět o co jde. Nejsme přece takový národ tupců a každý zjistí že je to jen trhák na prachy a nebude tak hloupí a nezačne kupovat tuhle stavebnici. Opravdu jde sehnat vše levněji.

  15. Dada

    re..Tonny
    Nedělej si iluze o inteligenci národa. Min polovina lidí jsou tupci co skočí na kdejakou kravinu. Příkladů je dost a dost….

  16. Anonym

    jsem rad ze se jeste dneska najde clovek ktery dokaza dobre poradit lidem aby usetrili ja sam bych si stejne zasel pro material a postavil si ho sa ale litam jen s vrtulnikama

  17. Anonym

    Moc děkuji, už jsem se do toho chtěl pustit

  18. Petr Vsn

    Dík za článek. Další zlatokop, který testuje náš národ a jeho inteligenci. Vybral si k tomu i tu správnou televizi. Tak mu taky uděláme reklamu. Dal jsem to na náš web, který čtou hlavně ti mladší modeláři. Pokud máte možnost udělejte to samé….

  19. Vašek

    Děkuji za vaše varování..ještě poprosím ty znalé,jestli je v prodeji něco podobného v Modeláři…děkuji

  20. Petra

    Moc děkuji autorovi za příspěvek. Půjde už jen o to přesvědčit mého 10-ti letého syna, že je to celé hloupost a nemá cenu časopis kupovat. Reklama na děti opravdu funguje.První díl už si koupil z vlastního kapesného. Snad se mi povede mu to kupování zarazit.

  21. Stasak Tomas

    Stačí do jít do nějaké prodejny s  Rc modelařinou a tam jsou klucí kteří tomu rozumnějí a ty rádi poradí co a jak.Výběr je nepřeberný,pro úplný začátečníky tak i pokročilé.A co je hlavní poradí do začátku jak se chovat a jak se o éro nebo auto starat,ůdržba je jedna z věcí která je taky důležitá.

  22. BJ

    Jsem kolega a kamarád Tomáše S. a mohu jen potvrdit jeho slova jako, když jsem to auto viděl tenkrát složené úplně mě to strhlo a říkal si sakra měl jsem si to taky kupovat, ale po čase mi Tom říkal Honzo buď rád, žes to nekoupil tenkrát to vyšlo taky přes 10 tis. a za tu cenu se dalo a dnes i dá pořídit závodní elektro rc model auta..takže s tím letadlem to bude to samé…takže NEKUPOVAT!!!! raději vem Petro malýho do nějakýho kamenýho obchodu a kup mu tam stavebnici, prodavači určo poradí. Nevím odkud jsi, ale třeba v Praze Pecka modelář a nebo spíš Hobbyteam.

  23. wendy

    Díky za info. Super článek.Chtělo by to někde zveřejnit. Pro informaci chodilo to do každé prodejny po „třech kusech! a jen se po tom „zaprášilo“- B O H U Ž E L ????!!!!!!

  24. zadi

    zdravím všechny, předem děkuji za info které jsem zde získal, velký dojem na mě udělala reklama v TV, koupil jsem první díl časopisu, dozvěděl se počet čísel a 71 krát 200,- Kč se mi zdálo dost, tady se mi to potvrdilo ještě jednou díky

  25. Martina

    moc děkuji za názory a článek,
    včera mi syn říkal, že by ten model chtěl tak jsme se domluvili, že to objednáme a první číslo nějak seženeme, jsem ráda, že jsem narazila na tyto stránky alespoň syna ochráním před sklamáním.
    Raději zajdeme do kamenného obchůdku, kde za ty peníze koupíme daleko lepší model.

  26. Rico

    Zdravím,
    jsem laik a už dlouho si říkám, že bych s tím začal ale zase nevěřím všemu co se povídá, tak jsem nastartoval strejdu GOOGLA a tem mi našel a fora a taky tento článek. Je to moc dobře napsanej článek a doufám, že otevře oči více lidem, nejen mě.
    P.S: Nebyl by odkaz kde by se měl uplný začátečník začíst?

  27. Honza

    Také jsem to koupil, ale jenom ze zvědavosti „pajcka“ jednoho nezabije je to míň než krabička cigaret a já nekouřím :). Ten kužel s vrtulí nevypadá špatně, ale jinak hrůza a jen opakuji napsané nedovedu si představit šestikubíkový motor byť pochybné značky či kvality v rukou nezkušeného a čekat 142 týdnů nemyslitelné. Co se týká porady začátečníkovi stačí navšívit nějaké diskusní forum u modelářských webů a tam se najde vždy dost rad bohužel někdy i protichúdných a potom to zkonzultovat třeba v modelářské prodejně, a pokud jsi samouk tak je lepší postupovat od jednoduchého ke složitému a ne hned RC spalovák

  28. nickis

    Mno ja si koupil před přečtenim tohodle webu první čislo toho časaku a je fakt že prvni číslo stoji 49kč a zbyvajici častky jsou viz. vyše A sbirat 71 čísel časopisu na kterem je navic napsano že číslo 71 nemusi byt konečne (je to napsane malym pismem v rohu) Tak pri tom zpočitani vyjde opravdu časove a finančně lip zajit do nejakeho modelaře….Kdo kupil prvni čislo je na tom jak ja :))) A kdo jich kupi vic tak je….:(((

  29. Pavel

    Oevřel jsem synovi oči , reklama je na blbnuti lidí , samozřejmě jsem reklamu viděl a tušil že to nebude jen tak ,synek bezva letadlo hrozně chtěl….., ale tento članek syna uplně přesvědčil , takže díky , začal opět slepovat plastiky co má od vánoc :-)

  30. Jaroslav

    Děkuji za cennou informaci, také s tím syn přišel a díky Vám mám jasno. Jinak všem co chtějí létat s modedly doporučuji do začátku RC větroně s elektromotorem a teprve potom přejít na RC akrobaty. A nějaký reálný simulátor na PC, kde se to poletování může nejdříve bezpečně naučit. Vážným začínajícím zájemcům o létání mohu poradit po zaslaném dotazu na e-mail modely@jez.cz.

  31. B.Clark

    Diky moc, chtěl jsem do toho jít–jsou to lumpové.

  32. Mr.X

    Též sem se dotochtěl pustit, ale tohle mě fakt odradilo. Ale tohle není první časopis který prodáva takové věci. Už před lety se prodávalo auto na ovládání, nebo šachy s Harry Pottrem. Oni s tím nikdy nepřestanou.

  33. incir

    Martine díky,že jsem procitl,již jsem jako fanda vrtulových letounů z druhé svět.války uvažoval o zakoupení tohoto čísla.Kdybys v televizi natočil antireklamu a každý komu jsi ušetřil hromadu peněz Ti poslal bůra,jsi milionář.

  34. Potulný mnich

    no co se týče tohoto stroje tak jsem se nechal jako správný konzumní člověk nalákata málem jsem i koupil. je pravda že tento stroj vyjde na cca 14,000 což je celkem prda, ale je pravda že motor i radio (i když obojí nejlevnější china)je součástí stavebnice. To jen pro opravení …
    Nicméně jsem z toho byl natolik rozmrzelý že jsem hledal náhradu na moji duševní trhlinu a samozřejmě jsem našel neco podobného na cca 000 je to jeste o nejakje ten 30 cm větší a hlavně z jasného původu a je to spit od hangaru 9, což si myslím že je dostatečně známá značka. Už mi pokojně odpočívá doma…. a jsem klidný.
    Jinak tahle reklama ani nechápu na jakou věkovou skupinu jeto mířeno, staří jsou znalí věcia nekoupí to, pro uplne mlady lidi to uplne taky není, a ledatak je to tak akorat pro lidi co si kopupí asi tak 40 čísel a pak se na to vyserou – teda doufám, že nedostanu ban zdar lukas

  35. PiNa

    @Potulny mnich

    Na webu distributora je to napsane jasne:
    Motor a RC vysílač bude možné zakoupit samostatně na závěr kolekce. Součástí stavebnice není a cenu ještě náležitě zvedne ;-)

    Spitfire od Hangaru 9 je dobrá volba. Reklama je cílená na lidi, kteří tomu nerozumí. Děti, starší, nejstarší a rozhodně se nemíjí účinkem. Dokonce mi volal i můj taťka (63 roků), že na stánku viděl časopis s vrtulí za 49Kč, a že vážně přemýšlel o tom, že se do toho na stará kolena pustí. Nepustil ;-) Určitě není jediný.

  36. DAVID

    Je to moc drahe. Koupil jsem si prvni dil, stal 50Kč a druhy o stovku drazsi a treti stoji 200kc …….. chtel jsem si to kupovat ale je to moc penez. Vsechny dily stoji asi tak 14 000 kč. Mohlo by to byt levnejsi. Mohlo by to stat tak 130Kč.

  37. Hlávka

    Také děkuji za tento článek. Bohužel patřím mezi ty, kteří jim dal těch 49,- Kč. Po přečtení pár řádek v dodaném časoposu už bylo jasné o co hlavně jde. Vracím se spátky na zem. Jdu se věnovat stavbě makety lodičky, kterou jsem dostal od kamaráda, kterému ležela ve skříni originál zabalená od roku 1980. :-) Ještě jednou díky.

  38. C.S.

    Díky za upozornění.Taky jsem se nachytal a to první číslo si koupil.V pondělí jsem časopis objednal a dnes po přečtení tohoto článku jsem to zrušil.Martine za tento článek bych Tě pozval na panáka(a ne na jednoho).Dík.

  39. Libas

    Ano, i já souhlasím s výše uvedenými postřehy 14000,- je opravdu hodně. Doporučuji NEKUPOVAT!!!!

  40. Petr

    ahoj,moc děkuji za „rozbor“ stavebnice.Přešla mi chut ji kupovat…ještě jednou dík.

  41. Anonym

    Taky to nebudu kupovat i kdyz jsem si koupil prvni dil. ale jak jsem se dozvedel ze to bude okolo 14tis. tak jsem se na to vysral xD

  42. Radek

    no je to pěkná prasárna, těžko říc zda to nehraničí s klamavou reklamou, ale myslím že nějaký žhavý reportér by se do toho dokázal obout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *