RC Spitfire z časopisu

Zveřejněno 25. 2. 2009 v rubrice RC Modely

RC SPitfirePůvodně jsem toto ani nechtěl blogovat, ale nakonec mi to nedá a alespoň krátkou noticku napíšu. Můžete ji vzít jako varování pro všechny, kteří by se chtěli pustit do stavby lákavě vypadajícího modelu legendárního stíhače Spitfire, který je nyní masově propagovaný na TV Nova.

Model dodává nakladatelství DeAgostini a bohužel si jej nemůžete koupit najednou, jak je zcela běžné u normálních stavebnic leteckých modelů, ale musíte si postupně nakoupit celkem 71 čísel časopisu, u kterého jsou jednotlivé části stavebnice přiloženy.

RC Spitfire

První číslo vás přijde na 49Kč, druhé číslo již na 149Kč a od třetího čísla je cena za každý časopis 199Kč. Stačí základní kupecké počty a dojdete k ceně přesahující 13 tisíc korun za holý drak modelu a pár celkem zbytečných dárků. V ceně navíc není zahrnutý ani vysílač pro ovládání modelu ani spalovací motor, bez kterého letadlo samozřejmě nepoletí.

Tyto budete mít možnost zakoupit zvlášť po získání všech čísel časopisu. Stranou ponechám skutečnost, že v době masivního rozmachu elektroletů si někdo troufne laické veřejnosti nabízet model se spalovacím motorem a jenom dodám, že jak motor, tak i vysílač patří mezi to nejlevnější možné vybavení, které lze koupit. Jeho cena však bude s největší pravděpodobností náležitě navýšena.

Ano, o peníze tu jde především. Celá akce je totiž dobrý stroj na peníze a s propagací modelařiny jako takové nemá vůbec nic společného. Pokud vás neodradí šílená pořizovací cena modelu pochybné kvality, potom by vás mohla odradit alespoň čekací doba. Přeci jenom než vyjde 71 čísel časopisu, tak to nějakou chvilku trvá. Bude-li časopis vycházet každých 14 dní, potom se bavíme o čekací lhůtě téměř 3 roky.

Není náhodou jednodušší navštívit nejbližší modelářský obchod a za mnohem nižší cenu si koupit kompletní stavebnici, kterou za pár dní složíte a můžete jít hned létat? Nejenže ušetříte nemalou finanční částku, ale zároveň nebudete trnout hrůzou, zda distributor během tří let náhodou nezkrachuje a vám nezůstanou bezcenné kousky balzy a pár plakátků, které vám budou připomínat pověstnou zkušenost k nezaplacení.

Po pročtení webu distributora zaručeně získáte stejný pocit jako při sledování TeleShopingu v televizi. Model je dokonalý, zvládne jej sestavit úplně každý a létání s ním je tou nejsnadnější věcí na světě – vždyť je to jenom nahoru, dolů, doleva a doprava. Blbost! Pokud se náhodou někomu tento model podaří sestavit (u začátečníka velmi nepravděpodobné), první let nebude mít zaručeně dlouhého trvání a s pravděpodobností hraničící s jistotou to bude také let poslední. Že se jedná o velmi reálný scénář, potvrzují diskusní příspěvky zoufalých nadšenců z Anglie, kde podobná kampaň proběhla v polovině roku 2005.

Na konec jsem si nechal dva příklady toho, jak stavba RC modelu Spitfire z časopisu také může dopadnout. V prvním případě je sestavený model bez motoru nabídnutý v aukci na ebayi s vyvolávací cenou 1 libra, která se za minimálního zájmu kupujících dva dny před koncem aukce zvedla na 1,28 libry.

Spitfire eBay

V případě druhém dokonce došlo i na montáž motoru, ale ukázalo se, že se motor není vhodný, neboť nelze zajistit jeho dobré chlazení. Celý „chladič“ je utopený pod krytem motoru a model tudíž nepoletí.

RC Spitfire

Nevím jak vy, ale já bych se této stavebnici zdaleka vyhnul. Šance na to, že model poletí, je nulová a vynaložené peníze lze utratit mnohem příjemnějším způsobem. Konečné rozhodnutí je samozřejmě na vás, ale pamatujte, každý svého štěstí strůjcem ;-)

Signature

Přečteno 636 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

162 komentářů u „RC Spitfire z časopisu

  1. anonym

    ty predajcovia toho casopisu musia mat z teba ,,radost“ ked si to takto kazdemu odhalel :D

  2. PiNa

    patko: Přečti si všechny komentáře pod tímhle článkem a udělej si názor. Letadlo to je, možná i lítá, ale rozhodně není tak super, jak se ti snaží reklama v televizi namluvit. A motor a vysílač si budeš moct na konci od prodejce časopisu koupit, ale určitě budou stát mnohem víc, než kdyby sis je koupil v modelářské prodejně.

  3. patko

    ale je to velke litadlo a tuna na sevete v tomcanoch je na to draha

  4. Ďusi

    patko, to, že na severe je na to lietadlo dráha neznamená, že to lietadlo bude lietať. To závisí jednak od schopností pilota (začiatočník nie je pilot, začiatočník nelieta, začiatočník je rád, že model udrží vo vzduchu a že po návrate na zem je lietadlo celé, pristávať sa naučí až pozdejšie – viem, sám som bol pred pár rokmi začiatočník), jednak na kvalite modelu. A začiatočníkovi nepatrí do ruky dolnoplošná stíhačka, a už vôbec nie spaľovací motor. Viac o tom píšem v článku o začiatočníkoch na svojom webe.

    Kto so ale myslí, že vie viac, ako my starší máme skúseností, tak prosím, môže skúšať začínať na stíhačke a kľudne môže na ňu čakať dlhé mesiace…
    Kto so myslí, že cesta je cieľ a má chuť tráviť čas pomalou stavbou a dlhým čakaním na ďalšie časti stavebnice, prosím. Ja len, že to ide rýchlejšie a lacnejšie bez straty kvetinky. Môžno skôr naopak, s pár kvetinkami navyše ;)

  5. patko

    Ďusi ale moj oco neni zaciatocnik a on ma to nauci.

  6. filip

    diky moc za tento blog,akurat jsem koukal na tu reklamu a vyzeralo to ako lakava ponuka ale kdyz jsem zistil ze je to tak vela az 71 cisel casopisu,tak som si povedal ze ne, pretoze istota je mala.

  7. FiatLux

    prave som si kupil druhe cislo, prve som ani nestihol rozbalit :-) tak som si povedal ze aspon v praci ked sa mi nechce spat si o tom precitam nieco na nete. fakt som nevedel ze ide o obycajny marketing. vdaka vsetkym, ktorí ste sa vyjadrili a dali moznost podelit sa o svoje skusenosti. usetrili ste mi mnozstvo nervov a penazi. ostatnym prijemny let

  8. Jozef od Trnavy

    Som jeden z tých čo sa dal oklamať.No stálo ma to len pár €.
    Hneď večer som si to preštudoval a prečítal príspevky.
    Ďakujem za článok aj za príspevky. V budúcnosti aj pri serióznej reklame budem opatrný.
    Tak to vyzerá,že tunelári su aj v modelárskej brandži.
    Ak sa dáme oklamať,takasi tak nám treba.

  9. Libi

    Ako nádejný pilot tejto stavebnice by som Vám chcel samozrejme za všetky tieto príspevky poďakovať. Rozhodol som sa však na vzdory väčšiny tu prispievajúcich, že sa do toho pustím.
    Chcel by som teda aj pre ostatných, ak to PiNovi nebude vadiť, uviesť „reklamu“ na svoj blog liborko.blogspot.com kde budem každý týždeň uverejňovať príspevky s mojim postupom v stavbe.
    Ak teda máte záujem, kľudne sa poďte pozrieť a podporiť ma. ;-)

  10. palo

    ten vydavatel je ale riadny kkt
    som modelar a za tolik co sem to ratal si muhu kupit lepsi ledadlo

  11. patko

    (pina) ja si tie casti nejdem kupovat lebo 3cast stojy 9.90€

  12. roman_vizy

    No jasne 71 casti 71 casti je balzove drevo a posledne motor je 35 cisel s casopisom a nejake 4 cisla z elektrotechnikou takze co potom ondite ja spitfire kupuju je to dobre us jedem kupovat 4 cislo

  13. patko

    (pre vsetkich)mohli bi ste mi dat weuweb stranku na lietadla tam si kupim skladacku a poskladam ale mohli bi ste mi niegdo predat skladacku.by ste sli do opchodu odfotili a ked ja poviem ci je pekna tak by ste ju kupili mne poslali postov vy zaplatite mne to pride dam za to peniaze a oni mi to daju dakujem:patko

  14. Lukáš

    velmi dakujem za tento clanok.Sice ked som si chcel kupit 2 diel tak som sa z hrôzi ze stoji 150sk skoro pod zem prepadol.Môj kamarat sa dal na to nalakat ale ked mu ukazem toto forum tak si to urcite prestane kupovat.

  15. Stívo

    aj ja som si kúpil prvé 3 čísla a zatiaľ v každom čísle som mal polámané časti. žeby som len ja bol taký smoliar? Teraz fakt neviem, či sa mám na to vy.. !

  16. Warhawk

    Pina – Martine, koukám, že si píchnul do vosího hnízda a díky, že ses rozhodl udělat aspoň trochu osvětu. Pročetl jsem si místní komentáře a nestačím kroutit hlavou ikdyž jsem přesvědčen že takový buran „HEHE“ neodstartuje (naštěstí) nikdy.

    Slušní a rozumní lidé si našli v tvých řádcích pointu (např. dvě nebo tři maminky v komentářích… ) a ti ostatní co si nechtějí nechat poradit od znalejších a zkušenějších – ti si zklamání zaslouží a dobře jim tak. Úspěšnost hádám v jednotkách promile :-)

    Mě jen zaráží, jak si někdo může myslet, že zakoupením pochybného časopisu s nechvalnou reputací ze zahraničí se z něj stane pravý modelář a že dožene to co se prcci učí v modelářských kroužcích odmalička ….

    btw: Pamatuješ mánii s foťáky Canomatic ? :-D Lidi taky pořizovali levně a né jeden, ale dva, tři pro švagra, babce, vnučka bude promovat…. :-))))

  17. Pavel

    Pravda pravdoucí, koupil jsem si kdysi první dvě čísla, reklama mne nalákala, ale po sečtení ceny celého letadla jsem se začal poohlížet po něčem jiném.Nabídka na trhu i bazarech předčila mé očekávání výběrem, cenami (krásné rozsypy také!!!) a v podstatě jsem mohl začít létat či modelařit. Podotýkám že se modelařinou zabývám 20 let ovšem ne RC. Koupil jsem model v rozsypu, elekrosoučásti, spalovací motor, ale chtěl jsem zkusit jak to jde s létáním…..začněte opravdu něčím odolným, jednoduchým a uvidíte. Po jedné letní sezoně snad přejdu na letadlo s klapkami. Stíhačka….můj sen… tak SNAD za dva, tři roky. Přeji mnoho zdaru a nenechte si to pro sebe jak budete nas…í.

  18. Celestyn

    No pokud si tu stavebnici poridi nekdo, kdo nikdy s RC modelem neletal, bude to na zaver dost draha rana. Ten kdo uz ma s RC modely nejake zkusenosti se snad ani nenecha na 3 letou stavbu nalakat.

  19. Libor

    To sou keci oničem.Kdo chce tak kupuje a staví kdo nechce atˇ nestaví. Ja kupuju a stavím.Sem modelář a promne je nejlepší odměna odlepit od zemne mašinu kterou sem postavil.Prodávaj levnější a hotoví ale když chcete aby to za něco stálo tak to taky něco stojí.Ta stavebnice není špatná po menších upravách to je slušný!

  20. PiNa

    Libore, s tím vším, co jsi si napsal se dá celkem souhlasit. A myslim, ze spousta lidi to tu vnima stejne. Hlavni problem je v tom, ze ta stavebnice je a) predrazena, b) neni pro vsechny (i kdyz se raklama snazi nabudit pravy opak), c) je to jenom stroj na peníze pro vydavatele. Stavebnic v rozsypu sezenes celou radu za zlomek ceny, kterou zaplatis za tuhle „stavebnici“. Navic nebudes muset cekat atd. Ale kdo chce, at kupuje. Kazdy mame moznost volby a rozhodnuti je jenom na nas.

  21. Neeo

    nazdarek
    no ak by som o tom vedel ze to je taky oj.. tak by som to nekupoval ja uz som zakupil prvich 13 cisel a po tich prispevkach co su na webe tak sa na to vyseru a racej si kupim neco z modelarskeho obchodu a urcite lacnejsi…

  22. Jirka

    taky sem premyslel o odebyrani casopisu ,ale kdys sem si to spocital tak me presla chut. Nyni sem si radeji poridil osvedceneho Sonica kompletne osazenoho servy i soupravou optical 6 za polovicku :D

  23. boris

    Ale náhodou ja som si to zacal kupovať mam už 17 čísel a som stým veľmy spokojný a vôbec mi nevadí to že budem na to musiet cat 2 roky a este že do toho treba dokupiť ovladač motor…mam na to peniaze tak mi to nevadi a mam este ktomu aj zalubu lebo už mám 3lietadla z toho jeden vetron a ak sa mi toto podary postavit tak ich budem mať 5…..a je mi uplne jedno kto si co hovory

  24. boris

    a este bi som chcel dodat ze ked si to kupujeme po castiach tak je to lepsie lebo to mas ako kebi na splatky a este si to upravis podla seba

  25. pavel

    Takže….kdo má rozum, přišel na to že nekupuje, pro ty takzvaně „bohaté“ dobře tak. Podporovat však zlodějinu………..?

  26. xander5

    nechcete niekto kupit od prvej casti do 12 poskladani model spitfirea a od 13 po 20 casopis? moj email je zajac5552@azet.sk a moj mobil je 0902635447

  27. xander5

    dostal som take inaksie lietadlo tak uz mi je toto nanic preto by som ho chcel predat

  28. kristinamatejcikova

    Boris napíš mi ak stavaš spitfire

  29. kristinamatejcikova

    odkúpim časopis-SPITFIRE -RADIOCONTROL čísla od 23-71 na email:kristinamatejcikova@azet.sk

  30. xander5

    vazne nemate nikto zaujem poslem aj fotky na cene sa mozne dohodnut chcem sa toho rychlo zbavit

  31. xander5

    byvam v nitre budete si pre to prist osobne alebo poslem postou

  32. boris

    kristinamatejcikova-ako to mislis ze to stavam….no tak podla casopisu a trochu mi stym niekody pomoze aj ocino.

  33. Raiko-Al

    Ak sa tu niekto venuje RC chcel by som sa opýtať, že:

    či tie serva z toho časopisu (aj ja skladám)tj. Hitec HS 322 HD sú kompatibilné s hocijakým prijímačom myslím výrobcu a aj s frekvenciou 35, 40 alebo 2,4G,a čo to znamená digitál – analog pre nás skladačov, lebo tá RC čo je k tomu vyzerá celkom úplne o ničom 4x kanálová (som zvedavý za koľko ju ponúknu).

    Chcel by som sa aj ďalej veniovať tomuto koníčku a preto by som si chcel RC súpravu kúpiť nejkú inú na začiatok aspoň 5-6 kanalovú nie drahú.

    Inak už som začal rátať všetky náklady na ačiatok a oči sa mi pretáčjú:
    start box, tankovanie, žhavenie, baterky, palivo, RC, nabíjanie, štartovanie, uf.

    Aspoň že na to je čas kým to človek poskladá tak aj tie veci pomali nakúpi.

    Aj ja úplne začínam, skladal som modeli ako decko vetrone a lietal som upútance, pričom podla mňa modelárčina je brúsenie vypilovanie, lepenie a špekulovanie ako, a nie ako sa ter predáva hotový model 3,5h a lietaš.

  34. Raiko-Al

    A ešte som zabudol PC trenažer, nakoľko po zhliadnutí nehôd na tube si už nemyslým, že je to jednoduché nakoľko som si uvedomil, že poloha v pravo a ľavo sa mení podľa toho ako lietadlo letí odo mňa ku mne, zpravá alebo zľava. Email Raiko-Al@azet.sk

  35. mario

    ahoj.chcem sa spytat modelarov v čechach že pri akom čisle časopisu spitfire su a ako im sedia tie dieli pri skladani modelu.ja som pri 26 a som spokojny smaterialom aj zdielcami zatial všetko pasuje a upravi som nemusel velke robit.

  36. boris

    mario no ja som tiez velmi spokojny dnes som si kupis 34cast a tiez mi vsetko pasuje neviem preco kadzdy na to sprepacenim hubuje a hovori ze si budeme musiet sami ktomu kupit motor aj ovladac ale zase to oni v poslednej casti dajui ze ci si to chceme objednat a te motor aj ovladac + co ukazuje smer vetra len za 30€

  37. Pitt

    zdravim všechny!Náhodou jsem našel vaší listárnu a musím jen potvrdit všechno negativní co se ospitfiru píše,co se týká ceny a td.Já jsem si podle těch jejich nákresů letadla udělal svů vlastní plan a mám už letadlo skoro hotové.Ten drak který oni nabízí za těch 13 klacků jsem z materialu koupeném v rc obchodě utratil tak 1800,to je tada rozdíl,mám tam už i motor 8,5 ccm ASP?ta 6,5 co tam nabízí se mi zdá na 2,5 kg těžký model slabý.Už jsem tam do té jejich dizkuse psal,abych všechny varoval,ale jak tam někdo psal,že co smrdí pravdou okamžitě vymažou,aby se to nikdo nedozvěděl.Vážně jsou to blázni.co do toho šly.Zdravím všechny modeláře,letu zdar a ad se vam v tom skvělém koníčku co děláme daří!

  38. boris

    no tak dobre tych 1800 korun tak ale ked si k tomu pripocitas ten motor ovladac…atd tak ta to vinde to iste

  39. michal

    zdravim robim v jednom stanku a predavam tento časopis, jedna pani si ho odkladala a teraz vymysla že to uzrejme nebude chcieť, je to dosť dielov a tak reku že či sa nenajde niekto kto by mal o to zaujem??? je to cca 10 dielov, viac na mail: Ultras85@azet.sk

  40. Denis Fischer

    ja to také sbíral a už dělám modelařinu 5 let a když sem začal to sbírat tak sem věděl do čeho du hned mi bylo jasný že to příde na pěkný prachy k letadlu sem dostal akorat serva která byla v ceně s letadlem dnes lítam akrobacii a sem s ním velmi spokojen motor sem sehnal za velmi dobrou cenu vysílač už sem mněl 4 kanal jak sem zmínil serva u toho byly to sem byl rad letadlo sem dělal 1 měsic tak mi neříkejte že šance na vzletnutí je nulová dnes s ním letam normalně a jak sem zmínil sem sním velmi spokojen a to že už se modelařině věnuju dost dlouho toto letadlo není pro amatery :-(

  41. Tipo

    Zdravím, chci se Vás zeptat. Mám možnost koupit toto letadlo od známého. Asi za 4000 – 5000. Jsem ještě takový pokročilí začátečník, který mmá nad sebou zkušený dohled. Plánoval sem předělat letadlo na elektro. Myslíte, že si jej od něj mám koupit? …. Díky

  42. PiNa

    Tipo: Myslim, ze nejlepe udelas, kdyz si toto letadlo nekoupis a svych cca 5000,- Kč investujes do normalniho modelu, kterych jsou k dispozici desitky a navic se u nich s elektro pohonem pocita jiz pri vyrobe.

  43. Dano

    Tiež úspešne pokračujem v stavbe. Podľa dátumu som na 63. čísle.
    Akurát fóliu som ešte nenažehloval. Trochu sa toho obávam. Ešte som to nerobil…
    Zaoblil som spodnú časť trupu a vytvoril som si vlastné zaoblenie medzi krídlom a trupom. Viac sa to podobá originálu… Všetkým prajem veselé vianoce a štastný nový rok… dano_b@azet.sk

  44. MRecco

    Tenhle model mám komplet sestavenej.Překvapivě sem s ním hodně spokojen i když sem musel částečně upravit kryt motoru.Létání opravdu není tak jednoduché jak se píše na webu ale pokud máme zkušenosti s řízením 4ch letadel je to opravdu jednoduché.A nakonec bych si dovolil poznamet že vzlétnout s ním je téměř nulové….je to nesmysl a autor tohoto článku s tím asi neletál.

  45. Celestyn

    Tož spokojení piloti, pošlete odkazy na nějaké letové fotky. Nebo ještě nevyšla všechna čísla?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *