Amazon Kindle 3 – první zkušenosti a dojmy

Zveřejněno 6. 9. 2010 v rubrice Ze života

Amazon Kindle 3Koncem minulého týdne jsem se dočkal příjemného překvapení. S předstihem několika týdnů, oproti původnímu termínu, dorazila z USA malá krabička s nejnovější verzí čtečky elektronických knih a digitálních textů Kindle třetí generace od Amazonu. Jaká tedy je?

Až doposud jsem si četl ebooky převážně ve formátu PDB na svém Palmu T3, který na svou dobu poskytoval kvalitní a dostatečně velký LCD displej a jeho program Palm Reader zcela vyhovoval mým potřebám. Všechny zmínky o čtečkách s elektronickým papírem (e-ink) jsem přecházel bez většího zájmu a to především kvůli jejich vysoké ceně. Když ale Amazon v létě ohlásil horkou novinku – čtečku Kindle třetí generace s cenou 139USD, neodolal jsem a obratem si jeden kousek předobjednal. I s poštovným cca 20USD jsem se hravě věšel do bezcelního limitu dovozu z USA, a tak se k výsledné ceně nepřipočítávalo ani DPH. Suma sumárum jsem za Kindle 3 zaplatil 3120Kč.

Amazon Kindle 3

Čtečka Kindle 3 dorazila od Amazonu přepravní službou UPS s nejrychlejším možným dodáním během tří dnů od odeslání. Za necelých 20 dolarů, no nekupte to. Obsah krabice odpovídá na minimum stlačené prodejní ceně. Kromě vlastní čtečky uvnitř naleznete pouze stručný návod na její rychlé oživení a USB nabíjecí kabel včetně adaptéru. Bohužel v době, kdy jsem si Kindle objednával, neexistovala možnost si objednat adaptér ve verzi pro Evropu, takže dorazila u nás nepoužitelná americká verze, která jde naštěstí z nabíjecího kabelu snadno sundat a Kindle se poté dá kabelem nabíjet přímo z USB portu.

Amazon Kindle 3

Po prvním nabití baterie jsem se pustil do seznamování se s novou hračkou, které má pokaždé své nezaměnitelné kouzlo. A musím přiznat, že se Kindle 3 Amazonu náramně povedl. První dojmy byly veskrze velmi dobré. Docela dobře se drží. Displej s vylepšeným kontrastem se jednoduše musí vidět. Otáčení stránek je celkem svižné. Wi-Fi v kombinaci s vestavěným internetovým prohlížečem umožňuje surfovat po webu bez omezení. K dispozici jsou výkladové anglické slovníky i možnost nechat si anglický text přečíst celkem příjemným hlasem s dobrou výslovností. Zadávání textu a symbolů z klávesnice má sice daleko k dokonalosti, ale dá se na něj zvyknout, stejně jako na navigaci kurzoru po obrazovce pomocí 5 polohového tlačítka. S dotykovým displejem by to samozřejmě byla čtenářská nirvána, ale za 139USD nemůžeme chtít krevety, že ano.

Vzhledem k tomu, že ještě z dob Palma mám doma celkem slušnou sbírku ebooků ve formátu PDB a PRC, odložil jsem online nakupování knih na Amazonu na později a po připojení Kindle 3 k počítači do něj pár PRC/MOBI knih pokusně nahrál. Výsledek? Naprostá pohoda. Bezproblémová podpora české diakritiky; možnost čtení více dokumentů současně s uložením rozečtené pozice; publikace citací a poznámek na sociálních sítích přímo ze čtečky; snadné třídění a správa nahraných knih v interních 4GB paměti, 8 velikostí písma a pár dalších možností, které teprve čekají na prozkoumání. Text lze samozřejmě číst na výšku i na šířku (přepíná se ručně, tudíž nehrozí automatické překlápění při čtení vleže na boku).

Amazon Kindle 3

Kindle 3 se bohužel (ale pochopitelně) dodává zcela holý, bez ochranného obalu. V současné době Amazon nabízí buď samostatný kožený obal v mnoha barevných odstínech za necelých 35USD, nebo si můžete za téměř 60USD pořídit obal s integrovaným osvětlením. To se vám bude zaručeně hodit, protože technologie e-ink se sice výborně čte venku, na slunci, ale ve tmě, nebo při slabých světelných podmínkách si ani neškrtnete. Údajně také Kindle s obalem lépe padne do ruky a pocitově se více blíží skutečné knize. Snad to nebude trvat dlouho a soudruzi z Asie začnou prodávat své vlastní obaly na Kindle 3 za zlomek ceny Amazonu. Pro představu: na DX se nyní dá koupit slušivý obal na Kindle 2 za pouhých 12USD včetně dopravy.

Na podrobné hodnocení je ještě brzy, ale po několika hodinách strávených ve společnosti mé nové hračky, mohu spokojeně konstatovat, že mne příjemně překvapila a její koupi lze jen doporučit. Samozřejmě pouze v případě, že rádi čtete. Poté, co se mi podařilo nalézt způsob, jak snadno a celkem rychle překonvertovat stávající PDB soubory do MOBI formátu, nemám nic, co bych jí mohl prozatím vytknout. U mě prostě dobrý…

Signature
Seznam všech článků o Kindle 3 na PiNa.cz

Přečteno 53 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

130 komentářů u „Amazon Kindle 3 – první zkušenosti a dojmy

  1. Marcel Šparlinek

    Ahoj Martine,

    nemohl bys ukázat pár fotek z GUI, webového prohlížeče a rozečtené knihy? Jaká je reálná výdrž baterie? Předpokládám, že čtení PDF rovněž bez problému.

    Díky

    Marcel

  2. PiNa

    Ahoj Marceli, fotky „displeje“, rozečtené knihy a prohlížeče přidám odpoledne/večer. S baterií se to má tak, že při vypnutém Wi-Fi vydrží přibližně měsíc, při zapnutém Wi-Fi je to samozřejmě méně. Přes USB je nabito během hodinky dvou. Technologie e-ink „žere“ baterku pouze při otáčení stránek – pár tisíc určitě vydrží. Pouzdro Amazonu s přídavným osvětlením je napájeno z baterie Kindlu 3 a se zapnutým světlem vydrží znatelně méně, podle ohlasů na netu je potřeba potom nabíjet snad ob den. PDFka by měla být taky v pohodě, ale zatím jsem nezkoušel. Vyzkouším a do článku doplním. Martin

  3. Jirka

    A jaký je ten vyzkoušený postup (program) konverze PDB do MOBI?
    Pár pdb souborů tu mám a zdá se mi že se tenhle formát stává pomalu historií…

  4. evilmind

    nejaky fotky jak vypada v ruce? v cem ho nosis bez pouzdra?

  5. Marcel Šparlinek

    Po přečtení tvého článku, prolítnutí pár fotek na webu jsem ji u Amazonu objednal :-)

  6. PiNa

    Jirka: Až budu mít chvilku, tak ten postup sepíšu a hodím ho sem na web.

    Evilmind: Nějaký obrázek je přímo na Amazonu. Drží se docela dobře. I když boční tlačítka na otáčení stránek by asi mohly být trošku větší, jenomže to je zase daň za malou velikost celýho gadgetu ;-)

    Momentálně všude chodím autem, takže ho převážím v krabici, ve který přišel. Ale pokukuju po tom pouzdře za 60USD. Mít možnost si přisvítít kdykoliv a kdekoliv je k nezaplacení. Ale za téměř polovinu ceny čtečky… ještě nevím.

    Marcel: Gratuluju, určitě nebudeš litovat.

  7. Martin

    Po Kindle pokukujem uz dlhsi cas aj ja, a za tuto cenu je to este lakavejsie. Martin prosim, ked si najdes cas, mozes odskusat prezeranie aj menej standardnych formatov? (napriklad ako sa chova pri klasickych .txt/.rtf pripadne ci dokaze spracovat aj .html knihy pripadne .doc) – dalsia vec su tie .pdf, vela technickych dokumentacii je prave v pdf a zaujimalo by ma ako zobrazuje take grafy pripadne schemy v ramci pdf dokumentu.. Ak sa bude dat spravit par obrazkov rsp zhodnotenie po vyskusani inych formatov budem rad..

    Vdaka..

  8. evilmind

    hmm, 60 dolaru za pouzdro sice darda, ale podle toho videoreview na amazonu je to opravdu dost kvalitni, to si troufnu tvrdit na DX nikdy nenapodobi, dle zkusenosti s ruznejma cinskejma svetylkama na herni handheldy…

  9. PiNa

    Přidal jsem do článku fotku rozečtené knihy s menu pro volbu velikosti písma, řádkování, natočení textu atd. Je to focené kompaktem a trochu v náklonu, v reálu to vypadá ještě mnohem líp.

    Martin: Kindle 3 podporuje pouze formát MOBI, ale není problém do něho překonvertovat RTF, TXT, HTML a další soubory včetně volby formátování, kódování a mnoha dalších parametrů. Na toto stačí freewarový program Calibre. PDF soubory otestuju.

    evilmind: Když jsem ten obal viděl, hned jsem si vzpomněl na všechna ta ledková světýlka pro GBA, historie se opakuje :-) S DX máš pravdu, kvalita je občas diskutabilní.

  10. evilmind

    ted mi doslo, ze bych stejne nemohl koupit to pozdro dohromady, platil bych clo… toz hura do samotnyho… :-)

  11. PiNa

    asi napisu amazonu, at mi posle nejakou provizi ;-) Jinak po dnesnim veceru s „knihou“ to vypada, ze pouzdro se svetlem nakonec zvitezi.

  12. Michal

    Ahoj, taky koukám po něčem do postele na čtení nejen knížek, ale i webu atp. , u mě zatím vítězí čínský pad s Androidem. Proč si zvolil zrovna kindl – kvůli výdrži? zas to podsvícení je myslím docela komplikace…
    Jedne odkaz:
    http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.42070
    maj tam i rozbalovací videa :)

  13. Warhawk

    Dlouho jsem hledal nějaké slušné a objektivní komentáře ke Kindle 3 a i přesto, že jsem nenašel takřka nic, tak jsem jej objednal. Měl by mi dojít zítra nebo pozítří (2 day shipping). Je fajn, že si nenarazil, na žádné větší nepříjemnosti.
    Zdraví

    Jirka

  14. PiNa

    Ahoj Jirko, Amazon začal odesílat předobjednávky minulý týden, proto chyběly reálné zkušenosti a objektivní indformace. Z toho, co jsem se dočetl na zahraničních diskusích, lidem nejvíc vadí slabé nástroje pro správu a organizaci nahraných knížek. Ale to jsou šílenci, kteří do Kindle nahrají 650-1000 knih a diví se, že indexování a prohledávání trvá dlouho. Pár lidem se taky občas sekne a je potřeba ji rebootovat, ale to by měl odstranit nový firmware, který už Amazon pustil mezi pár betatesterů. Já jsem zatím maximálně spokojený. M.

  15. Martin

    No, po precitani niekolkych recenzii este na ine eBook HW readre som si predsa len Kindle 3 objednal aj ja vcera :) akurat znovu len na back order :-( Rovno som k tomu priklikal aj to puzdro s lampickou takze uvidime..

  16. PiNa

    Amazon je vyprodaný, což je při poměru cena/výkon, který Kindle 3 nabízí, pochopitelné. Já jsem měl původně termín koncem října a to jsem objednával v srpnu cca 3 dny po oficiálním ohlášení. Nakonec to přišlo skoro o dva měsíce dřív.

  17. PiNa

    Michal Vybral jsem Kindle kvůli e-inku, který se čte jako kniha. Nebolí z něho oči tak jako z podsvíceného LCD. Na první pohled opravdu vypadá jako papír a efekt na únavu očí je stejný, jako u opravdové knihy. Výdrž baterie je takový bonus navíc. Porovnávat různé iPady a Kindle nebo ostatní čtečky s e-ink technologií nejde. e-ink je jenom na čtení, na Padech s LCD můžeš dělat cokoliv.

  18. Warhawk

    Tak to je zase radosti doma. Dneska došel Kindle. Moc pěkná věc. Teď už jen číst a číst.
    Už se zbývá jen těšit na pentax…

  19. Marek

    Zdar
    Tak jsem si taky koupil kindle na Amazonu, ale nejak mi nejde prekonvertovat pdb do mobi v programu calibre. Spatne zobrazuje ceske fonty a to jak v puvodnim formatu pdb, tak v mobi. Pritom pdb ctu v mobil pocket reader, jak na pc, tak notebooku v cestine. Kde to mam nastavit? diky

  20. PiNa

    Marek: V Calibre se dá nastavit kódování vstupního souboru ručně. Mne osobně některé PDB knihy hodily v Calibre chybu a u nich pomohlo jejich překonvertování z PDB do RTF pomocí programu Amber Palm Converter (dneska už je Free) s nastavením správného kódování v možnostech nastavení. Výsledné RTF do MOBI formátu už bez chyby převedl Calibre.

  21. km

    Marek: V Calibre zkuste Možnosti – Převod – Input charakter Encoding a vložit: Windows-1250

  22. Marek

    Dekuji za rady. Nastavil jsem kodovani a uz to funguje.
    O weekendu se vrhnu na prvni knihu s kindle, tak jsem zvedavy, jak mi to sedne.

  23. PiNa

    kmDíky za tip, vypadá to dobře, až na tu cenu. Pokud to bude potřeba, tak se zdrojem udělám stejný proces, jako s vysílačem ;-) Původně jsem si nevšimnul, ale i když má americkou vidlici, tak je od 110V do 240V, takže stačí upravit vidlici a je to :-)

  24. km

    Tady je levnější (PA006)
    http://www.alza.cz/sweex-konvertor-pa006-d159112.htm
    Já mám ještě levnější – asi za 100Kč (PA003), tu nikde skladem nevidím, ale podobných konvertorů je mnoho. Originál s americkou vidlicí nemám, objednal jsem verzi pro český trh a ta přišla jen s USB kabelem.

  25. 3sloni

    Kindle dorazil v pátek a je to úplná pohoda. Ovšem nevím jaká bude celková stabilita použitého systému, po třech dnech se mi ho povedlo přivést do stavu, kdy nereagoval vůbec na nic a potřeboval hard reset podle návodu Amazonu (15 vteřin podržet power switch). Ale nadšení převládá. Mám verzi s možností připojení k mobilním sítím a možnost stáhnout knihu prakticky kdekoliv , navíc s možností hledání ve wiki, mi přijde lepší, než obal se světýlkem, který je podle mě navíc dost těžký a zbytčně zatěžující baterku.
    Nevíte o nějakém vhodném neoprénovém obalu, třeba na mini notebook, který by se dal požít? Nechce se mi platit 29 $ za Built Sleeve z Amazonu plus 20 $ za dopravu.

  26. Dušan Hlavatý

    Nad Kindle3 uvažujem odkedy bol predstavený, no stále nie som rozhodnutý. 99% knižiek, ktoré by som na ňom čítal sú odborné knižky – teda vačšinou PDFka.

    Tak som si prešiel svoju zbierku e-knižiek a vačšina z nich je vo formáte B5 (176mm × 250mm) a zopár vo formáte US Letter (216mm × 279mm).

    Mohol by mi prosím niekto potvrdiť, či sa takéto knihy dajú na Kindle3 naozaj pohodlne čítať ? Teda či sa zmestí jedna celá stránka na display a či je pri tom pohodlne čitateľná ?

    Mohol by prosím niekto z Vás skúsiť túto knihu ( oreilly.com/catalog/realwws/chapter/ch06.pdf ) napr. strana 6 (strana 101 podla číslovania vnútri v knihe). Vopred veľká vďaka za odpoveďe.

  27. PiNa

    km díky za tip, já to asi nevyužiju, ale možná se to bude někomu hosit.

    3sloni a nainstaloval jsi si nový firmware? Subjektivně mi přijde, že je to o něco rychlejší a po upgradu už jsem žádný zátuh nezpozoroval. Předtím se mi 2x při browsení dostal do stavu, kdy nereragoval, ale pokaždé se sám probral. Nebyl potřeba hard reset.

    Dušan Hlavatý O víkendu jsem knížku v PDF zkoušel, sice se dá přečíst, ale písmenka byly hodně malý. Po přepnutí „na ležato“ jsem ji přelouskal v pohodě. Myslím si, že na PDF je mnohem lepší Kindle DX a pokud mají hodně obrázků (třeba časopisy, manuály, atd), tak je mnohem lepší si koupit iPad od Apple, ale cenově je to někde úplně jinde :-(

  28. Dušan Hlavatý

    PiNa > Tak presne toto som si myslel. :-( Kindle DX sa mi už ale zdá tak drahé, že to radšej doplatím za iPad. Navyše KindleDX nemá WIFI, čo absolutne nechápem. Diky za info.

  29. PiNa

    Mám pár fotek, jak na Kindle 3 dají číst PDFka, večer k nim sepíšu nějaké povídání.

  30. Simak

    Pokud si chcete koupit Kindle i pouzdro, ale bojite se, ze budete platit clo za presvihnuti 200 USD, tak se nebojte. Amazon posila pouzdro obratem a Kindle se spozdenim cca 14 dni, obe polozky uctuje zvlast a postovne se plati jen jednou. :-) Udelal jsem to tak a bylo to v pohode….
    Jinak musim rict, ze pristroj je super, mam rozectenou jednu papirovou knizku a vubec se mi nechce ji docist. Je to pravek. :-)

  31. PiNa

    Díky za info, teď jsem si všimnul dovětku: „Ships Separately in Original Packaging: To conceal its contents mark it as a gift.“ Takže by to opravdu mělo být v pohodě. Já jsem nakonec koupil pouzdro na eBay asi za 17USD a samostatné světýlko. Hodně lidí si na Amazonu stěžuje, že obal se světlem hodně ruší (přesvícený horní pravý roh). Tak jsou koupil samostatnou „lampičku“ Mighty Bright, která se přicvakne k pouzdru a bude :-)

  32. Pirda

    O Kindle také nějaký čas uvažuju, hlavně pro děcka ještě školou povinná. Chtěl bych se zepútat jestli nemáte někdo zkušenosti jak se na tom dají číst komiksy. Ať už jako pdf soubory nebo jpg obrázky ( jestli to vůbec umí). Předpokládám že formát CBR by byl moc odvážný sen. Díky za info.

  33. PiNa

    Pirda: CBR formát to samozřejmě nečte. JPG sice podporuje, ale je tam jenom pár odstínů šedi – žádná sláva. Na komiksy to podle mého má malý displej – leda číst naležato, ale stejně nic moc. Na komiksy je ideál iPad od Apple, případně nějaký jiný tablet. Ale tam je cena zase někde jinde.

  34. evilmind

    simak: sakrys, to jsem mel vedet driv… :-(

    jinak rychlost paradni, vcera mi teprve prisel mail ze balik byl odeslan, a dneska rano uz mi volal frajer z UPC proc nejsem doma (sokujici, lidi jsou dopoledne v praci)

    pina: a tu cvakaci lampicku uz mas? me prisla takova divna ciste z fotek, naopak presvicenej jeden roh (alespon dle video recenzi) nepovazuju za zvlastni krizi, kdyz ctu doma ve tme ve kresle taky mi lampicka nesviti uplne rovnomerne…

  35. Pavel

    PiNa – díky za odkaz na Amber Palm Converte, u několika knih jsem to kódování nemohl rozchodit.
    Ad malý text v PDF – to jsem vyřešil konverzí PDF do RTF a následnou konverzí do MOBI formátu, nebo to RTF pak upravit třeba v OpenOffice.org, zvětšit písmo, dát tam čitelnější font, odmazat či přesunout obrázky a vyexportovat to znovu jako PDF.
    Evilmind: Dtto – 15.9. odesláno z Indianapolis (objednáno 10.9.) a 17.9. kurýr UPS ve 13 volal kde jsem, v 15 mi to doručil do práce.

  36. PiNa

    evilmind: Ten obal vypadá luxusně, ale taky stojí. 75USD za obal na věc, která stojí 139USD, mi přijde docela hodně. Uvidím, až mi přijde ten můj za 17USD. Nejde mi ani tak o vzhled, ale o to, aby Kindle ochránil :-) Lampičku ještě nemám, ta už je taky na cestě. Až dorazí, bude článek. Mezitím jsem našel na DX lampičku za 3,80USD s poštovným klasicky zdarma, která vypadá jako světýlko z GBA, ale podle mého v pohodě stačí.

  37. PiNa

    pavel: Díky za tip s převodem PDF souborů. Chystám slíbený článek o čtení PDF na Kindle 3, tak to tam přidám. Třeba se to někomu bude hodit.

  38. Simak

    Čím prosím vás konvertujete pdf do rtf? Taky by se mi to docela hodilo…. Nenašel jsem nic zadarmo. Díky.

  39. evilmind

    pina: No ja prave behem vikendu zurive testoval (precetl jsem 3 docela tlusty knihy :-) ), a zjistil jsem, ze svetlo neni zdaleka takova nutnost, jak jsem si predstavoval… takze pockam na neco vyslovene lacinyho na DX, co muzu zkusit a vyhodit, jako obvykle.

    Oberon obal jsem nakonec uz objednal, s postovnym to je pres 100 dolaru sice :-(, ale zase mi to fakt prijde poctive udelany, hodne promysleny, a to i v porovnani s nabidkou seriove vyrabenych veci, co nevypadaji zdaleka tak dobre (tudiz bych u nich cekal vetsi duraz na ty prakticke bezpecnostni/uzitne prvky), a s sanci, ze by to mohlo prezit i do nejakyho budouciho hw za par let.

    Navic diky predchozim zkusenostem se sedlari v pribuzenstvu uz vim, ze lacino a kvalitne z domacich zdroju stejne neporidim… vzdycky jen prohlasej za kolik by to vyrobili sami, ale skutek utek. Skoda, ze mam obe ruce levy, na opravdu dobrych obalech na novy hw musi jit vydelat majlant…

    Nicmene, ted jsem narazil na problem – u knich v .mobi nevidim obrazky, prestoze v Calibre videt po konverzi jsou. To Kindle neumi, nebo delam nejakou chybu?

  40. Jirka

    Tak já to objednal i s pouzdrem ve čtvrtek(16.9., cena 200.96$) a dneska je to už v Praze. Tož zítra to mám doma…akorát to vypadá. že to jde všechno do kupy, takže mně clo a dph asi nemine…ale já s tím stejně nakonec počítal…

  41. siris

    Tak dlouho jsem hledal levné neoprenové pouzdro na UK a US ebay a ač jsem našel moc krásné barvy, oboustranné provedení a do 10 dolarů, tak nezasílali jinam než US a CA, tak jsem hledal dál, až jsem našel na DE, koupit můžete zde: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=130430606966 poštovné by mělo být (zatím ho doma nemám, objednáno včera, odesláno dnes) překvapivě zadarmo. Předpokládám, že dorazí dřív než kindle (objednáno v pátek, předpoklad odeslání dneska, otázkou zda odešlo, dorazit má nejdřív ve středu, ale taky možná v pátek :-)).

  42. PiNa

    Siri: Díky za tip. Uvidíš, jak dlouho tě bude bavit Kindle 3 z obalu vyndávat a zase ji do něj zandávat. Z mého pohledu je v tomto obal „alá kniha“ mnohem praktičtější. Zase je ale dražší.

  43. Jirka

    tak dneska mi to přišlo, kindle+pouzdro 173$, poštovné 27$, clo ani dph jsem neplatil, jupííííí.

  44. PiNa

    Jirka: Blahopřeju, ať slouží. Limit pro bezcelní dovoz je nějakých 150Euro, což při přepočtu kurzem, který používají celníci, pokaždé osciluje okolo 200USD. Takže pokud cena zboží nepřesáhne 200USD, je to v pohodě. Když přesáhne, tak se k ceně zboží připočítá ještě dopravné a z celé částky se počítá Clo a DPH.

  45. t3mp

    Dobrý den,
    zajímalo by mě, jak je to se psaním poznámek. Je v Knidlu něco jako samostaná aplikace poznámkový blok, nebo jsou poznámky vázány k té které knize? Lze je nějak vyexportovat nezávisle na knize např. do PC/na papír? Je na něm třeba možné poslouchat přednášku a poznamenat si něco z ní pomocí klávesnice do Knidlu? Je na takové účely klávesnice použitelná?
    Děkuji.

  46. Pavel

    t3mp: Poznámky jsou ke knize, nicméně dají se vyvolat z hlavího menu. Lze je i odeslat na FB a Twitter.
    Co se týče klávesnice, je na psaní delšího textu malá, osobně bych se asi zbláznil, kdybych ji měl použít na napsání delšího textu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *