Amazon Kindle 3 – první zkušenosti a dojmy

Zveřejněno 6. 9. 2010 v rubrice Ze života

Amazon Kindle 3Koncem minulého týdne jsem se dočkal příjemného překvapení. S předstihem několika týdnů, oproti původnímu termínu, dorazila z USA malá krabička s nejnovější verzí čtečky elektronických knih a digitálních textů Kindle třetí generace od Amazonu. Jaká tedy je?

Až doposud jsem si četl ebooky převážně ve formátu PDB na svém Palmu T3, který na svou dobu poskytoval kvalitní a dostatečně velký LCD displej a jeho program Palm Reader zcela vyhovoval mým potřebám. Všechny zmínky o čtečkách s elektronickým papírem (e-ink) jsem přecházel bez většího zájmu a to především kvůli jejich vysoké ceně. Když ale Amazon v létě ohlásil horkou novinku – čtečku Kindle třetí generace s cenou 139USD, neodolal jsem a obratem si jeden kousek předobjednal. I s poštovným cca 20USD jsem se hravě věšel do bezcelního limitu dovozu z USA, a tak se k výsledné ceně nepřipočítávalo ani DPH. Suma sumárum jsem za Kindle 3 zaplatil 3120Kč.

Amazon Kindle 3

Čtečka Kindle 3 dorazila od Amazonu přepravní službou UPS s nejrychlejším možným dodáním během tří dnů od odeslání. Za necelých 20 dolarů, no nekupte to. Obsah krabice odpovídá na minimum stlačené prodejní ceně. Kromě vlastní čtečky uvnitř naleznete pouze stručný návod na její rychlé oživení a USB nabíjecí kabel včetně adaptéru. Bohužel v době, kdy jsem si Kindle objednával, neexistovala možnost si objednat adaptér ve verzi pro Evropu, takže dorazila u nás nepoužitelná americká verze, která jde naštěstí z nabíjecího kabelu snadno sundat a Kindle se poté dá kabelem nabíjet přímo z USB portu.

Amazon Kindle 3

Po prvním nabití baterie jsem se pustil do seznamování se s novou hračkou, které má pokaždé své nezaměnitelné kouzlo. A musím přiznat, že se Kindle 3 Amazonu náramně povedl. První dojmy byly veskrze velmi dobré. Docela dobře se drží. Displej s vylepšeným kontrastem se jednoduše musí vidět. Otáčení stránek je celkem svižné. Wi-Fi v kombinaci s vestavěným internetovým prohlížečem umožňuje surfovat po webu bez omezení. K dispozici jsou výkladové anglické slovníky i možnost nechat si anglický text přečíst celkem příjemným hlasem s dobrou výslovností. Zadávání textu a symbolů z klávesnice má sice daleko k dokonalosti, ale dá se na něj zvyknout, stejně jako na navigaci kurzoru po obrazovce pomocí 5 polohového tlačítka. S dotykovým displejem by to samozřejmě byla čtenářská nirvána, ale za 139USD nemůžeme chtít krevety, že ano.

Vzhledem k tomu, že ještě z dob Palma mám doma celkem slušnou sbírku ebooků ve formátu PDB a PRC, odložil jsem online nakupování knih na Amazonu na později a po připojení Kindle 3 k počítači do něj pár PRC/MOBI knih pokusně nahrál. Výsledek? Naprostá pohoda. Bezproblémová podpora české diakritiky; možnost čtení více dokumentů současně s uložením rozečtené pozice; publikace citací a poznámek na sociálních sítích přímo ze čtečky; snadné třídění a správa nahraných knih v interních 4GB paměti, 8 velikostí písma a pár dalších možností, které teprve čekají na prozkoumání. Text lze samozřejmě číst na výšku i na šířku (přepíná se ručně, tudíž nehrozí automatické překlápění při čtení vleže na boku).

Amazon Kindle 3

Kindle 3 se bohužel (ale pochopitelně) dodává zcela holý, bez ochranného obalu. V současné době Amazon nabízí buď samostatný kožený obal v mnoha barevných odstínech za necelých 35USD, nebo si můžete za téměř 60USD pořídit obal s integrovaným osvětlením. To se vám bude zaručeně hodit, protože technologie e-ink se sice výborně čte venku, na slunci, ale ve tmě, nebo při slabých světelných podmínkách si ani neškrtnete. Údajně také Kindle s obalem lépe padne do ruky a pocitově se více blíží skutečné knize. Snad to nebude trvat dlouho a soudruzi z Asie začnou prodávat své vlastní obaly na Kindle 3 za zlomek ceny Amazonu. Pro představu: na DX se nyní dá koupit slušivý obal na Kindle 2 za pouhých 12USD včetně dopravy.

Na podrobné hodnocení je ještě brzy, ale po několika hodinách strávených ve společnosti mé nové hračky, mohu spokojeně konstatovat, že mne příjemně překvapila a její koupi lze jen doporučit. Samozřejmě pouze v případě, že rádi čtete. Poté, co se mi podařilo nalézt způsob, jak snadno a celkem rychle překonvertovat stávající PDB soubory do MOBI formátu, nemám nic, co bych jí mohl prozatím vytknout. U mě prostě dobrý…

Signature
Seznam všech článků o Kindle 3 na PiNa.cz

Přečteno 53 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

130 komentářů u „Amazon Kindle 3 – první zkušenosti a dojmy

  1. PiNa

    Přesně tak, klávesnice je dobrá tak akorát na napsání URL do prohlížeče, nebo pro zadání hledanýho řetězce v Kindle Shopu. Psaní delšího textu si na ni neumím moc dobře představit. Ale určitě se na ni píše líp jak na mobilu ;-)

  2. Ivoš

    Ve čtvrtek večer objednáno a dnes mi přišel. Mám ale problém. Připojím jej do USB mého notebooku a nenabíjí se! Nabíjení ze sítě přes adaptér přitom funguje OK.
    Rád bych, kdyby někdo poradil jak jej nastavit na každoranní příjem novin- něco jako RSS. Výroba „skriptu“ je pro mne zcela neznámou. Zítra do něj nahraju knihy a uvidím. Díky za rady.
    Ivoš

  3. Pavel

    Skript se mi zatím taky nepodařilo rozchodit, pořád mi to hází chyby.
    Našel jsem ale aspoň možnost, jak si „naklikat“ vlastní noviny – http://www.instapaper.com/ – zaregistrovat se, přidat si bookmarklet, článek který mne zajímá pomocí něj přidat a nakonec si stáhnout MOBI soubor a ten odeslat do čtečky. Komfortu skriptu to sice nedosahuje, ale aspoň něco.
    S tím USB – jiné zařízení se nabíjí (a při provozu na síť i baterie)? Dělá to ve všech portech?

  4. Honza

    Tak mi včera přišel Kindle 3 verze wifi + 3G celkem 209 USD a žádné clo jsem neplatil :-) !!!

  5. t3mp

    Děkuji. Hledám totiž zařízení, které by splňovalo následující požadavky:

    1) display vhodný pro čtení
    2) hw klávesnice pro psaní krátkých poznámek
    3) (free) 3G, Wifi
    4) schopnost číst e-books, skripta, časopisy a jiná pdf či text. soubory
    5) prohlížeč určený pro čtení nových článků (netřeba multimediální obsah) schopný přistupovat k webovým aplikacím jako e-mail, rss/twitter, IM (pokud to není řešeno samostanou aplikací) a stahovat z internetu textové a mp3 soubory.
    6) mp3 přehrávač převážně pro poslech přednášek, příp. malého množství hudeb. souborů
    7) notepad pro psaní poznámek během čtení nebo poslechu
    8) schopnost hledat v poznámkách a knihách části slov/slova/slovní spojení (případ. i pomocí zástupných znaků *,? apod. s českou diakritikou)
    9) zvýrazňovat části textu v knihách/pdf souborech a přikládat k nim poznámky ve formátu, který by byl čitelný i na jiném zařízení (např. notebooku)

    Napadá Vás nějaké zařízení, které by toto mohlo splňovat?

  6. PiNa

    t3mp: Pokud chceš něco s e-inkem, tak nic takového (zatím) není. Koupil bych si buďto nějaký Net/note/book nebo iPad od Apple. Ale to je zase investice řádově někde úplně jinde než Kindle 3 za 139/189USD a nebudeš mít free 3G.

  7. PiNa

    Honza: Gratuluju. On dolar je poslední dobou docela levný, takže jsi se vešel do limitu i s 209USD. Celníci to počítají tak, že 150Euro převedou na CZK a ty potom na USD. A samozřejmě se někdy stane, že jim sem tam nějaký balíček proklouzne. Ale to asi není tvůj případ.

  8. Jirka

    to Ivoš: taky jsem si myslel že se mi nenabíjí, kontrolka byla oranžová na displeji nic nabíjení nesignalizovalo…cca po pul hodince jsem odpojil a ukázalo mi to baterku na 53%, znovu jsem připojil a asi po další hodince se rozsvítila kontrolka zelená…
    to all: při dnešních kurzech vychází 150 eur na cca 192$…myslím že hodnoty zboží se poštovné nezapočítává, protože na balíku(v průvodním listě) je razítko „BEZE CLA čl.23 odst…hodnota: 173$“ což je hodnota pouze zboží…

  9. PiNa

    Jirka: Ohledně ceny zboží a dopravy jsem to psal 21.9.2010 ve 12.13. – poštovné se započítává až ve chvíli, kdy hodnota zboží přesáhne bezcelní limit. Problém často nastává v tom, že nemůžeš přepočítávat 150Euro na USD přímo. Celníci totiž nejprve získají cenu v CZK a tu potom svým kurzem (ne tím aktuálním) přepočítávají na USD. Jejich kurz se dá najít na webu celní zprávy a někdy se docela dost liší od reálného kurzu.

  10. t3mp

    Myslíte, že by se daly najít nějaké možnosti, kterými by se vykonpenzovaly „tyto nedostatky“? Když tak mě opravte podle Vašich zkušeností, podle toho, co jsem četl, hádám, že by Kindle němel mít vážnější problémy s body 1-4.
    Co se týče 5. a 6. – na email se s ním asi dostanu, existují webové RSS čtečky, takže to by snad taky mělo řešení. Ohledně IM nevím. Je jeho prohlížeč schopný zobrazit např. meebo.com nebo něco podobného? V opačném případě by asi nezbylo nic jiného, než se zaregistrovat na facebook. Stejně je tam v dnešní době už takové množství lidí, že by se tím snad absence im dala kompenzovat (za předpokladu, že tam funguje chat). Pdfka z internetu stáhnu? Stahování mp3 bych oželel, stejně tak propracovanější mp3 přehrávač. Pro poslech pár přednášek by to mělo stačit.
    7. – mělo by to řešení, kdybych si např. k dané přednášce vytvořil i např. stejnojmenné „prázdné“ pdf a psal si poznámky do něj?
    8. – jak je to s hledáním? Dá se hledat jen v knížce/pdf nebo i v poznámkách? Někde jsem četl, že je zatím problém s hledáním s cz diakritikou.
    9. Dají se připsané poznámky vytvořené v Kindlu přečíst i na jiném zařízení? Jak se vůbec pracuje s poznámkami? Musím si pamatovat tu kterou stránku, abych našel nějakou poznámku, nebo lze nějak pohromadě proběhnout všechny poznámky k dané knize/pdf?
    Myslím, že bych raději hledal trochu složitější alternativy pro zařízení s mobilitou a cenou jakou disponuje Kindle, než několikanásobně dražší/větší/energeticky náročnější kusy.
    Mockrát děkuji za Vaše reakce.
    Pěkný den.

  11. PiNa

    t3mp: Myslím, že zapomínáš na to, že Kindle 3 je „jenom“ čtečka na elektronické texty a především knihy. Od toho se odvíjí všechno ostatní. Podpora MP3 a internetový prohlížeč jsou v sekci Experimental. MP3 jde pouze spustit, zastavit a přeskakovat mezi tracky. Není možné začít tam, kde skončilo přehrávání. Prohlížeč je primárně určený pro nakupování v Kindle Store. Nepodporuje Flash, videa na něm neběží, IM nespustíš. Facebook se zobrazí pouze v mobilní nebo touch verzi, klasický hodí chybu. Přenositelnost poznámek může být tak maximálně do aplikace Kindle PC, ale to vařím z vody, nezkoušel jsem.

    Když to shrnu, tak do Kindle 3 vkládáš plané naděje. Je to a pořád bude „jenom“ čtečka knih a elektronických textů s e-inkem, která má několik málo chytrých věcí navíc. Dokonce má i mikrofon, ale v manuálu se píše, že ho sice možná někdy využijí, ale teď se nepoužívá. Jo a ta klávesnice na delší poznámky fakt není, ale to už jsem psal :-)

  12. Pavel

    t3mp: V okamžiku, kdy píšeš poznámky, při každém stisku písmene dojde k překreslení, čili si to zase z baterky něco vezme, navíc je to dost pomalé. Nejdou napsat písmena s diakritickými znaménky, číslice se zapisují přes Alt+písmeno… Zkusil jsem vestavěný prohlížeč použít na vyhledání jízdních řádů – je to pomalé, než se načte stránka, než se vykreslí, rychleji to najdu na mobilu). Ne, Kindle není vhodná pro to, co potřebuješ. Je to čtečka a tuhle funkci plní výtečně (až na organizaci knih, to je nedotažené).
    Pro tvé účely by byl vhodnější nějaký netbook – je to pořád dostatečně malé na přenášení, má skoro normální klávesnici (nebo se dá připojit externí), má větší disk. Na druhou stranu potřebuje být poblíž zásuvky a hlavně – nedá se snad ani sehnat netbook s matným displejem, sám mám Acer a venku na něm nepřečtu nic (nekupoval jsem ho kvůli čtení). Cenově to vyjde tak na dvojnásobek K3.

  13. t3mp

    Před pár dny jsem kupoval Thinkpad X201, je to 12″ notebook s výbavou převyšující konfiguraci netbooku s výdrží postačující na celodenní provoz. Tak snad pokryje obojí potřeby (ještě nepřišel, neměl jsem šanci to testovat). Jen mi přišlo, že ne vždy se mi asi bude chtít tahat něco přes 1,5kg. Uvidíme. Snad to bude dostačující. Pokud ne, snad příští generace eReaderu nebo jiného zařízení pokryje zmíněné požadavky. Děkuji za upozornění ohledně překreslování při psaní. To mi nějak nedošlo.:-X

  14. t3mp

    Možná ještě jeden dotaz. Bratr má potíže se zrakem, písmo v klasických knihách je pro něj mnohdy malé, tak čte všechno z notebooku při zvětšeném písmu. Chtěl jsem se tedy zeptat, k jaké velikosti písma na 14″ notebooku (1280×800) by se dalo přirovnat největší písmo na 6″ kindlu? Děkuji.

  15. t3mp

    Jen doplním 14″, 1280×800, 120dpi.

  16. PiNa

    Největší písmo je opravdu velké. Největší font: A (na obrázku v článku) má rozměry 9x9mm malé a 6x7mm. O stupeň menší: A cca 7x7mm a malé a 4x5mm.

  17. Ivoš

    Tak nabíjení Kindlu přes USB se vyřešilo samo. Je s podivem, že na mém notebooku doma (IBM T30) mi nabíjení nefungovalo, ale v práci na notebooku to šlo bez problému. Takže žádná vada ve čtečce :-). Pak jsem měl problémy s převedením TXT souborů do čtečky. protože jsem předtím používal Sony PRS-505, měl jsem za to, že UNICODE bude i pro Kindle OK, ale ne!. Kindle vyžaduje ANSI formát TXT souborů. Takže čeština už je také v pořádku. Ještě bych potřeboval zjistit jak upravit PDF knihy pro lepší přizpůsobení čtečce. Jak poslat nějakou mou pdf knihu ke konverzi? Já jsem se to pokusil poslat, ale nic mi na mou adresu xxxxx@kindle.com. Můžete mi někdo prosím napsat postup jak posílat soubory ke konverzi?

    Děkuji.

    Ivo

  18. evilmind

    Prvni knihu v pdf, co se mi nelibilo jak vypada, jsem poslal na mail sveho zarizeni jako prilohu, ale vysledek nic moc. Jednak jsem nikdy pres synchronizaci nevidel, jak mi prisel (tj. jen tam problikne neco jako No new items), nicmene v nabidce Kindle se objevil jako new – tj. posilani pres mail v principu funguje. Nicmene konverze zadna neprobehla, soubor je presne stejny jako jsem poslal.

    Je ovsem otazka, jestli jsem necekal naivne nejaky zazrak, pdf ma (pro mne) prilis maly font, ale pomerne obri okraje a odsazeni paticky s cislem stranky, takze jsem tak nejak cekal, mi to Amazon hezky roztahne… no, az ted kdyz to pisu mi to prijde nepravdepodobny… :-) Takze nevim, nenasel jsem nikde co presne ta optimalizace pro Kindle znamena.

  19. Ivoš

    A kde mé soubory na stránce Amazonu najdu? Jsem na svém účtu a nemůžu mé pdf knihy poslané na můj kindle mail najít.

  20. Pavel

    evilmind: ani já nejsem s automatickou konverzí PDF spokojen, osvědčilo se mi PDF převést do editovatelného tvaru (RTF, DOC) a zvětšit velikost písma.

  21. Jirka

    Ivoš: Některý počítače nemají dostatečný proud v USB konektorech, měl jsem podobný problém s iPhonem. Na mém počítači byl output z USB tak malý, že iphone nezaregistroval, že se má nabíjet, ale na jiných počítačích (někdy stačí zkusit jiné USB porty) to fungovalo v pohodě.

  22. Ivoš

    Rád bych se všech stávajících uživatelů Kindlu zeptal na zkušenosti se záložkami (Bookmarks). Moje předchozí čtečka byla Sony PRS 505 a ta to měla vyřešena výborně. Na zvolené obrazovce byl seznam rozečtených knih se všemi záložkami a mohli jste si jedním kliknutím vybrat jakoukoliv rozečtenou knihu s danou záložkou. U Kindle – pokud něco nedělám špatně – je to přímo strašné.Vytvořil jsem si 5 sbírek (collections) s různýmy druhy knih. Když se chci dostat k nějaké rozečtené knize, musím si zvolit danou sbírku, pak projet seznam až ji najdu (jsou seřazeny nějakým záhadným způsobem), až se k ní konečně doklikám, tak ji musím otevřít a potom otevřít menu a zvolit daný bookmark. Přímo hrozné. Je nějaký lepší způsob?
    Ivo

  23. Pavel

    Ivoš: Default řazení je podle posledního přístupu ke knize (nahoře je Most Recent First, dá se změnit na Author, Title a na Home obrazovce ještě Collection).
    Záložky jsou pod položkou My Clippings, ovšem taky zaboha nemůžu přijít na to, jak se z téhle položky dostanu na to založené místo (v knize samotné to jde).

  24. ivanek007

    to evilmind:

    mohl bys sem dat echo, az Ti dojde ten kozenej obal od Oberonu? sice este nemam ani Kindle, ale mam v planu si ho nadelit na Vanoce a ten obal se mi moc libi…tak bych se rad zeptal na zkusenosti s objednanim, dorucenim a pak hlavne se samotnym obalem…
    jo a btw…jakej sis presne vybral???

    diky

  25. evilmind

    zatim objednani atd. probehlo super rychle, behem dne uz mi psali ze posilaji – nicmene vzhledem k desivemu postovnemu (UPS moznost tusim bylo asi 80 dolaru) jsem holt risknul obyc postu, takze to tak 10-14 dni bude no

    vybral jsem si jeden z tech keltskejch vzoru, hnedej, ale vybiral jsem teda hodne dlouho :-) nakonec vyhralo to, ze pri ocekavanem osoupani kuze ziska nejakou patinu, a tenhle model mi prisel ze bude vypadat dobre i potom

  26. Honza

    Ivos: Chvilku jsem byl nadsenej, protoze to by bylo presne to, co potrebuju. A potom jsem si precet komentare:

    I was always impressed by the build-in dictionaries in Kindle. The function works wonderfully with English-French or English-German dictionaries. Unfortunately, this Czech dictionary is completely useless. I am disapointed that Amazon does not specify which dictionary works as a build-in one and which not.

  27. ivanek007

    to evilmind:

    no ja sem si to objednani zkousel jako abych vedel, kvuli postovnemu a naprosto mne to sokovalo! u mne to nejspis bude posilany na US adresu, ikdyz teda na vychodni pobrezi, ale stejne to bude skoro za 6 USD, coz jsem myslel, ze bude shipping zadara, jako kdyz clovek objednava od Amazonu veci…ale taky tam byly i castky pres 40 USD…to s tim snad poslou kuryra a za tech 40 USD mu koupej letenku na vnitrostatni let nebo co:-D

    tak jsem moc zvedavej, co na to povis, az Ti to dorazi…a mas jakej Kinle…ten posledni, nebo DX?

    mno ja prave absolutne netusim, kterej vybrat…ty keltske se mi libi…pripadaji mi takove neutralni…jeden z tehle:

    http://www.oberondesign.com/shop/cart.php?m=product_detail&p=1296

    http://www.oberondesign.com/shop/cart.php?m=product_detail&p=1325

    ale absolutne netusim, jakou barvu vybrat:-( sice koukam na jejich facebookovou stranku, kam lidi posilaji fotky, ale stejnak si nejsem moc jistej…

    pak jeste premyslim o nekterem z techto:

    http://www.oberondesign.com/shop/cart.php?m=product_detail&p=1305

    http://www.oberondesign.com/shop/cart.php?m=product_detail&p=1312

    http://www.oberondesign.com/shop/cart.php?m=product_detail&p=1307

    ale asi nakonec skoncim taky s tim jednim keltskym, protoze ta kuze se asi casem muze osoupat, jak rikas…hlavne teda na nekterych mistech…a pokud clovek vybere nejaky ten „obrazek“ z prirody, tak by to osoupani mohlo narusit prave ten celkovej obrazek…kdezto u tech vzoru to snad vadit nebude…nicmene nemam zkusenosti s tim, jak se ta kuze muze opotrebovavat, dneska se uz totiz clovek k vecem ze skutecny kuze moc nedostane, kor u takovyho vyrobku;-)…nemas s tim nejaky zkusenosti?

  28. Ivoš

    Jedna věc mě zajímá. Když se připojím na web většinou si stránku zvětším a oblíbenou uložím mezi Bookmarks. Když si ji pak opět vyvolám, zase je v tom drobném rozlišení. Ale pravděpodobně to nelze nijak ošetřit.

  29. evilmind

    Musel jsem si najit tu objednavku bo jsem se rozhodoval tak dlouho, ze uz ted zase nevim – ale jde mi teda nakonec domu [K3CC02] Celtic Hounds Kindle 3 Cover v barve Wine (tj. ten tvuj prvni odkaz). Nad barvou jsem dumal dlouho, ale mam skoro vsechno cerny, a nechtel jsem dalsi cernou vec co hned ztratim…

    Koukam na tracking, a USPS to je asi fakt jako Ceska posta, uz to nekde asi 4 dny lezi, a i predtim to putovalo po Statech z pobrezi na pobrezi.

    Zkusenosti s osoupanim kuze mam jen na kabate, kde se mi osoupala na zadaku a na rukavech, jak to bude s knihou muzu jen tipovat… :-) A tipuju proste okraje a rohy, takze to bude vypadat vicemene furt stejne, takze si nemyslim, ze by to pripadne zasahlo do toho lesniho vzoru nekde ve stredu nebo tak. Teda, pokud je to dobre udelany, coz mi zrovna u tohohle prodejce prijde, ze remeslne to bude na jednicku.

  30. evilmind

    ivanek: tak balik dnes dorazil, rychlost nakonec jeste slusna, i kdyz to teda prislo ve stavu jak kdyz na tom nekdo celou noc tancoval, pak ho rozlepil aby se podival co tam stoji 100 dolaru, a zase znechucene vratil. Nekolikrat. Navic obal byl zjevne navlhy, zrejme soucasne pocasi klade Poste do cesty neprekonatelne prekazky. No nic, nastesti kuzi se nic nestane, a samotne baleni uvnitr bylo super. Skoro darkove obaleno papirem, s nejakym priveskem jako darkem, priruckou o tom jak o kuzi pecovat,a nahradnima gumickama. Gumicky urcite odejdou casem, mam presne ty samy na jiny veci z USA, nicmene ani si nejsem jistej, jestli budu hledat to „replacement video“, dovedu si fungovani predstavit i bez nich.

    Samotnej obal – nadseni. Jestli jsi jeste neobjednal, tak klidne muzes jit do libovolnyho vzoru co se ti libi, protoze jsem opravdu necekal, ze to bude az takhle dobre udelany, z tohohle se nic neosoupe. Ta razba je proste paradni, a uz se nemuzu dockat, az ji strcim o vikendu pod nos sedlarum v rodine… :-) Kindle je v tom hodne natestno, ale to je jen dobre,a ze vsech stran je porad chranenej nejmin pulcentimetrem kuze, takze ani pad na zem by nemel bejt problem. Puvodne jsem mel plan, ze do tech kapes ve deskach semi vejde i nejaky to hongkongsky svetlo, jeste teda nedorazilo, ale to uz zjevne nezahrozi, je to opravdu vsechno na miru a nic narvat tam napujde. Ale hlavni je – konecne si budu moct cist v tramvaji bez obavy, ze s Kindlem neco udelam. Zejtra zkusim! :-)

  31. ivanek007

    to evilmind:

    hehe, diky za dohledani…koukam, ze mame podobnej vkus…z tech keltskejch vzoru se mi taky asi nejvic libi Celtic Hounds…a hned v zavesu je Celtic Spiral…a barva taky Wine…protoze cerna je takova nijaka, zelena nevim…a ten Spiral maji jeste v modre, ja teda mam rad modrou, ale nejak mi nesedi u toho a navic chci, aby to vypadalo decentne a taky ta modra bude vic videt, kdyz se to sedre nebo poskrabe…takze asi skoncime na stejnym…pokud teda jeste nevyberu nejaky ten prirodni motiv…

    hele, tak to je fakt celkem slusny…podle toho, jak jsi psal, sem cekal, ze to dorazi nejdriv pristi tyden nekdy…
    ty woe…takze to jako nekdo lustroval, jo? mozna celnici…nekdy totiz prohlizej i veci s deklarovanou hodnotou nizsi nez je ten povolenej limit z kteryho se neplati dane…proste nahodnej vyber…

    ale tak hlavne, ze to dobre prezil obsah…z toho, co pises, si zjevne davaji zalezet…za ty prachy este aby taky ne, co;-)?
    jj, ten privesek jsem videl na Facebookovy strance Oberonu…na fotkach lidi, co si objednavaji jejich produkty…jedna holka tam skvele vychytala, jak ho pouzit na ty gumicce k zavirani…tak tam kdyztak mrkni:-)
    aha…tak to nemam prestavu, jak se ty gumicky opotrebovavaji, clovece…ale kdyz dali nahradni, tak by clovek snad s tim mohl nejakej ten cas vydrzet…

    to mam radost, ze si z toho nadsenej…a uz se tesim na ten svuj! jenom si kapku jeste pockam, protoze se to bude objednavat az koncem prosince, zacatkem ledna, az budu mit ve statech nekoho, kdo mi to pak doveze:-) ovsem uz tedka se nemuzu dockat, hlavne potom, co sem objevil ten web Oberonu…jako fanousek Pana Prstenu mam podobny „stary“ veci moc rad! a dneska uz se to moc sehnat ani neda, takovy vyrobky:-(
    hehe…sedlari v rodine Ti nejspis reknou, ze by to umeli taky a levnejc, jen se jim nechce…teda pokud jsou podobny, jako moji pribuzny:-D
    jj, to uz bylo videt z toho videa, co maji na webu, ze je tam Kindle na pevno…a je to dobre, jak rikas…aby clovek mohl pouzivat jen jednu ruku a nemusel se bat, ze to nejak vyklouzne, vypadne nebo tak neco…kor kdyz clovek cestuje v MHD
    a to svetlo…mne osobne to vadit nebude…stejne, kdyz clovek jede sockou, tak tam svetlo byva…a kdyz si ctu nekde vevnitr knihu, tak kdyz svetlo potrebuju, tak si proste tu lampicku rozsvitim…cili pro mne zadnej „big deal“ a sem naopak rad, ze ten obal je pekne kompaktni a pevnej!
    je dobre, ze tam precujuhe ze vsech stran ten obal, aby byl Kindle chranenej i po stranach…puvodne jsem chtel nejakej takovej obal, jako mam treba neoprenovej na notebook od Crumplera:

    http://www.crumpler-shop.cz/2182/sir-gimp-14/

    jako aby se ten Kindle dal uplne uzavrit zipem a byl uplne chranenej…ale zatim se mi podarilo najit jen jeden…z nejaky umeliny, ktery nevypada nicmoc a navic to pouzdro nevypada moc bytelne…to ta kuze bude lepsi…ale hlavne, asi by mi prekazel ten zip, kdyz bych si chtel cist v tom pouzdre, jednou rukou a tu horni stranu ohnul pres tu spodni, jestli mi jako rozumis jak to myslim…no a taky ten Oberon se mi fakt moc libi;-)
    ovsem jak to popisujes, tak by to nemel bejt problem, ze to neni uplne uzavreny, kdyz to presne sedi v tech uchytech a navic ta kuze precuhuje…tak by se tomu treba v baglu nic stat nemelo!

    hele, myslis, ze bys mohl udelat par fotek a nekam je hodit? treba zrovna na tu Facebookovou stanku Oberonu…nebo ze bych Ti sem dal na sebe mejla, pokud bys to nechtel nikam uploadovat…
    nespecha to, proste az bys mel chvilku casu;-)

    jinak si ho uzivej a treba o vikend dej vedet nejaky „prvni zkusenosti“…

  32. evilmind

    napevno je tam teda fest, kdyz jsem to vybalil tak jsem pohrdave odhodil navod, a rikal jsem si to je jasny, nejdriv dolni rohy, pak levej horni, a nakonec gumicka…

    … po 5 minutach snazeni jsem ten navod zacal cist :-) jako ono to tak je, ale chtelo to vyslovene hrubou silu

    ty neopranovy obaly jsou super na to, kdyz Kindle nekam prevazis, ochrana proti prachu/vode, ale ne kdyz ho chces zrovna pouzivat, taky jsem nad tim premejslel, a spis asi tohle reseni vynecham, a pro prevoz ho budu davat do obalu k EEE, presne se tam vejde i v pouzdre

    plus mam takovy kozenkovy funtral na stary Toshiba notebooky z roku 94 nekdy, a ejhle, dnesni netbooky dorostly zpet to presne ty velikosti, abych ho mohl zase pouzivat :-) v tom se prenasi krasne

    foceni – nevim, kouknu co ma Oberon na tom FB, ale prijde mi, ze tezko muzu nafotit neco, co by uz nemeli na webu, tam neni moc features k prezentovani :-)

  33. ivanek007

    tak to mam radost, ze to tam drzi!

    to s tim obalem na EEE, to je dobrej napad…doufam, ze se da nekde koupit i solo…

    s tema fotkama mas asi pravdu no…

    hele..par dotazu…jakou formu shippingu jsi vybral? na kolik Te to prislo? psal jsi neco skoro o 100 USD…to mi prijde nejak moc…zkusil jsem si tedka spocitat ten shipping:

    Shipping Options
    USPS First-Class Mail International Large Envelope — $10.56
    USPS First-Class Mail International Package — $10.76
    USPS Priority Mail International — $28.00
    USPS Express Mail International — $33.50

    View Other Rates: UPS

    UPS sem davat nebudu, protoze to sou sumy vetsi nez cena toho pouzdra samotnyho :-D

    a jeste…jak je to s prehnutim predku toho pouzdra dozadu, jako kdyz chce clovek cist a drzet to v jedny ruce…jde to pohodlne? neni ta kuze prilis „tuha“?

    jo a co rikali sedlari v rodine;-)?

  34. ivanek007

    jeste jedna vec prosimte…nakonec to vypada, ze to budu nejspis precejen objednavat do Evropy, takze se chci zeptat, na kolik Te prisel shipping samotnyho Kindlu? ja se divam na ty sazby na Amazonu:

    http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?nodeId=596194&#surcharges

    a je tam vyslovne uvedena jenom cena za Priority Courier Shipping Rates to Europe:

    Product Category Per Shipment Per Item

    Kindle or Kindle Accessories $14.99 $5.99

    a nezda se mi, ze by nabizeli jen Priority Shipping…mne by uplne stacilo Standard, jako si objednavam knihy normalni…

  35. evilmind

    uz si to nepamatuju, ale myslim, ze jsem pouzil nejakou druhou nejdrazsi moznost USPS, byt si nejsem jistej, ze to byly stejny moznosti jako vypisujes… ale muselo to bejt neco kolem 30 dolaru

    ohnuti dozadu je uplne v pohode, obcas tak ctu (hlavne kdyz pouzivam jen jednu ruku)

    sedlari to samozrejme nemilosrdne zkritizovali, ze ten vzor neni delanej rucne, ale pres raznici, tj. hromadna lacina vyroba (proto to asi vypada tak dokonale)… ale ze by mi udelali dalsi „lacinej“, k tomu se nikdo nemel… :-)

    Kindle od Amazonu – pokud si pamatuju tak to bylo za 20 dolaru, jen jedina volba snad…

  36. Marketa

    Ahoj, prosim Te, mam jen otazku jakym zpusobem se daji v textech delat poznamky.

    Diky za odpoved

  37. PiNa

    Marketa: Při čtení knížky stačí zmáčknout tlačítko MENU, vybrat z menu Add a Note or Highlight, najet kurzorem na místo, kde je potřeba udělat poznámku. Začít tuto poznámku psát a potom dát STORE a tím se poznámka uloží. U označeného místa, ke kterému poznámka patří se udělá číslo (poznámky). Při dalším čtení potom na toto číslo stačí najet kurzorem a stisknout „enter“ a poznámka se objeví.

  38. ivanek007

    to evilmind:

    diky za info! to postovny bude teda palka…uz se tesim:-P

    a sedlari skutecne nezklamali:-D

    to all:

    nasel by se nekdo ochotny, kdo ma uz Kindle, kdo by vykousel, jak v nem bude vypadat par knih? poslal bych mu je mejlem…mam jich mraky v PDFku…tak bych zkusil jednak to PDFko jestli bude citelnej samo o sobe a druhak bych si pak sosnul nejaky ten software a zkusil to prekonvertovat do spravneho formatu pro Kindle…naprosta vetsina z nich nejsou skenovane…takze by s tim prevodem snad nemel byt problem…

    tak co, hlasi se nekdo;-)?

  39. Ivoš

    Zkusil jsem aplikaci Instapaper, ale jsem zklamaný. Podle některých zdrojů to má načítat celé články, ale při kliknutí na nadpis zaslaného vydání Instapaper do Kindlu to šmátrá na web – tzn. má to jen jednu úroveň. Tak nevím, jestli nedělám něco špatně.

  40. Pavel

    Ivoš: Ne, uloží to stránku (stránky) tak jak jsou, tj. když si načtu titulku idnes.cz uloží se mi jen ty perexy, musí se kliknout na ten určitý článek (články) a pak to teprv přidat do Instapaper.

  41. Martin

    Ahoj,

    mam dotaz ohledne cla. Chci si objednat kindle 3 pre amazon, ale pred odeslanim objednavky mi to nabizi tuhle kalkulaci
    Items: $139.00
    > Shipping & Handling: $20.98
    >
    > Total Before Tax: $159.98
    > Estimated Tax To Be Collected:* $0.00
    > Import Fees Deposit $30.40
    >
    > Order Total: $190.38
    znamena to ze budu platit clo?

    dik M.

  42. PiNa

    Jak už tu bylo uvedeno, clo a DPH se platí při dovozu ze států mimo EU v hodnotě nad 150Euro. Clo ani DPH platit nebudeš a zálohu na clo a DPH ti Amazon samozřejmě vrátí. Když jsem si Kindle 3 objednával já, tak ode mne žádnou zálohu na clo a dph nechtěl a platil jsme jenom 159.98USD.

  43. Martin

    No prave, me to docela prekvapilo. Snazil sem se googlit ale nikde sem o tom info nenasel a 30$ navic je prece jen dost:-( Otazkou je jak rychle mi ji vrati, aby to nebylo 2 mesice:-(

  44. Marne

    Má čtečka USB vstup? Lze pomocí do ni připojit internet (Connet flash)?

  45. PiNa

    Marne: Klasický USB konektor nemá, klíčenku s internetem do ní nepřipojíš. Ale má WiFi, takže stačí mít WiFi router a na internet se dostaneš.

  46. Mikik

    Netusite nekdo jak pres PC spravovat soubory? Jde mi o toto: Existuje neco jako spravce souboru pro Kindle 3? Mam pres 2,5tis. knih, ktere chci vsechny umistit na Kindle. Budou rozrazeny do adresaru podle abecedy (autoru). Tak jsem to mel doted i u Palma Lifedrive. No ale vsechny soubory se nahraji do adresare Documents a rucni vytvoreni adresaru a presun do adresare po jednom je dusevni onanie. Neznate nekdo neco? Bohuzelk to bude urcite trochu souviset s temi „metadaty“ a pozna dojde i na upravu souboru … nevim, ale moc by mi to bodlo. Diky

  47. PiNa

    Mikik: A jaký je problém nahrát si do Kindle pokaždé dvě tři knížky, které právě čteš? Kindle 3 má bohužel velmi slabé nástroje na správu většího množství knih. Já mám kompletní sbírku v PC a podle potřeby si je nahraju/pošlu mailem do Kindle, ale nikdy by mne nenapadlo si tam nahrát tisíce knih.

  48. Roman

    To by mě zajímalo,proč tu někteří řeší,jestli budou platit clo,když se cena Kindlu s pouzdrem a s poštovným přehoupne přes 200 dolarů.Stačí se podívat na stránky celního úřadu a tam je jasně napsáno,že poštovné se počítá pouze tehdy,když je zásilka určená k byznysu.Pokud je to k osobnímu použití tak se počítá pouze cena zboží(kindle + pouzdro).Podmínkou je,aby zásilka byla zaslána poštou.Já jsem měl cenu s poštovným spolehlivě přes 200 a BEZ CLA.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *