Der Lifter – výtah pro vašeho F3X větroně

Zveřejněno 4. 7. 2013 v rubrice RC Modely

Ceres F3B EŘešíte-li otázku, jak dostat do vzduchu čistokrevného F3X větroně bez navijáku či gumicuku, potom by vaší pozornosti neměl uniknout nový projekt Rainera Moosmayera příznačně pojmenovaný Der Lifter neboli výtah. Univerzální elektrický pohon na sklopném pylonu v „add on“ provedení spolehlivě vyveze F3X větroně do dostatečné výšky pro hledání termiky.

Jak už to u podobných nadšeneckých projektů často bývá, na jeho počátku byla snaha vymyslet co nejlehčí a aerodynamicky co nejčistší přídavný modul s elektromotorem pro vlastní potřebu, s jehož pomocí by Rainer své větroně dostal na jeden zátah do dostatečné výšky pro hledání termických stoupáků. Výsledný Der Lifter se však natolik osvědčil, že se Rainer rozhodl nabídnout jej komerčně i dalším zájemcům.

Der Lifter

Der Lifter váží 300g, k modelu se připevňuje lepicí páskou a jeho výbava je podřízena co nejnižší hmotnosti a co nejmenším rozměrům. Současná verze je propojena s přijímačem v modelu. Rainer však uvažuje i o verzi s vlastním přijímačem, díky kterému by byl Der Lifter zcela nezávislý na elektronice větroně.

S Der Lifterem nečekejte žádné raketové starty, pohon je velmi spartanský, nicméně svému účelu bohatě dostačuje a lze jej použít u F3X větroňů až do hmotnosti 2.5kg. Motor Dymond Master HQ-2838; regulátor Smart 30; baterie Giant Power 850mAh 3S; vrtule Aeronaut 10×6 (10×7); spinner RFM 30mm. Motorový čas 2:10 min.

Rainer svůj „Výtah“ nabízí za 79 Euro v základním provedení v rozsypu (CNC frézované části, kabinka a šroubky), za 109 Euro pořídíte sestavený pylon bez výbavy a za 219 Euro obdržíte kompletně sestavený pylon včetně výbavy připravený k okamžitému použití. Ceny nezahrnují poštovné a v případě zájmu můžete Rainera kontaktovat na jeho emailové adrese: info@raceled.com.

Signature

Přečteno 111 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

4 Komentáře u „Der Lifter – výtah pro vašeho F3X větroně

  1. dalibor

    :-) :-) :-) To je fakt tragickej pohon..:-) :-) :-)
    Kdyby vykuchal tu špičku u toho větroně,tak má x krát výkonnější pohon a vylezl by do těch 300m ..x krát :-)

  2. Dzordzik

    No, to máš sice recht, ale ne každému se ta špička chce kuchat. Nápad zajímavej, ale za ty peníze už je asi fakt lepší to kuchnout než se tak trápit.

  3. PiNa

    Já bych tohle řešení neodsuzoval. Kuchnutí čumáku nelze vzít zpátky a lidí, kterým se doma nějaký ten F3X brousek válí, určitě pár bude. Na nácvik létání v termice není potřeba x kW. A kdyby někdo chtěl vyšší výkon, pořád tu ještě je EMA Power Pod, který nabízí až 1.8kW, jenom je to cenově někde úplně jinde.

  4. Dalibor

    Cenově je to jinde, páč je v tom Lehner (motor).

    Takovou opičárnu ti ubastlím jak prd za zlomek ceny a s podobným výkonem :-) Já to řešení 50W na 3m éro neodsuzuji striktně, pro vyvezení do 300m, dejme tomu. Ale nemá to ten bezpečnostní prvek, kdy tě zdatný výkon podrží v případě problému. Ondra by ti mohl vypravovat, jak přelomil X-Raye, protože ho to při startu podfouklo a ten sranda pohon, co v tom má, ho z toho nevytáhl. Bum, rána o zem a Pepin měl co spravovat :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *