Video: Test 2.4 GHz RC systémů

Zveřejněno 24. 7. 2008 v rubrice RC Videa

VideoDůkaz místo slibů, tak praví známá reklama na nejmenovaný pánský deodorant. Celkem trefné rčení, které platí i v případě 2.4GHz systémů pro dálkové ovládání modelů. Sliby výrobců znáte, ale víte, jak reagují tyto systémy na rušení v laboratoři? Kiwi otestoval FASST, JR/Spektrum, XPS/IFS i ASSAN a výsledky jsou více než překvapivé.

Autorem následujících testů je uživatel fóra Flying Giants s přezdívkou Kiwi. Všechny testované systémy vystavil úzko pásmovému šumu s úrovní užitečného signálu, který postupně přelaďoval přes celé pásmo 2.4GHz. Toto je druh rušení, se kterým se můžete v praxi snadno setkat. Jak testy dopadly, je patrné z následujících videí.

Futaba FASST

https://www.youtube.com/watch?v=VWH8KkXhHY0

JR/Spektrum

https://www.youtube.com/watch?v=9ElKP6tu8z4

XPS/IFS

https://www.youtube.com/watch?v=deeQr6RytwU

ASSAN

https://www.youtube.com/watch?v=Cx3HsJLT6ww

Z testů vyplývá, že jak FASST od Futaby, tak i JR/Spektrum s tímto rušením nemají vážnější problém a po celou dobu umožňují nepřerušené řízení modelu. Zatímco XPS/IFS i ASSAN při rušení přecházejí do Fail Safe, nebo se zamknou. V praxi (laboratorních podmínkách) se tak prokázalo, že XPS/IFS modul opravdu neskáče.

Toto neznamená, že druhé dva jmenované systémy jsou špatné a za obvyklých podmínek nebudou fungovat. Pouze v případě, kdy se na aktuálním kanálu objeví rušení, můžete očekávat problémy. Což je minimálně u XPS/IFS v rozporu s proklamací výrobce, který u těchto systémů uvádí, že při běžném rušení přeskočí na jinou frekvenci a k výpadkům nedojde.

Závěr je celkem jasný. Do drahých, velkých a rychlých modelů patří první dva jmenované. Do levných, malých a pomalých modelů, jejichž havárie vám nezruinuje bankovní konto, nezničí majetek a neohrozí nikoho na životě můžete použít XPS/IFS i ASSAN. Rozhodnutí je jenom na vás…

neviditelny text

neviditelny text

Související články:
2.4 GHz Futaba Fasst systém v tvrdém testu
XPS: Skočí, nebo neskočí?

Přečteno 77 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

18 komentářů u „Video: Test 2.4 GHz RC systémů

  1. Walhalla

    super. tak to mne moc potesilo.. Spektrum proslo testem :-)

  2. PiNa

    Se přiznám, že jsem se stal nejspíš obětí mediální másaže, protože subjektivně mi Spektrum přišlo nejhorší a naopak XPS nejlepší. A v reálu je tomu úplně jinak … Létám s JR a už se případné budoucí kombinace JR/Spektrum nebojím :-)

  3. scarabeus

    Parada, doma svoji DX7 pochvalim :-)))

  4. Vašek

    taky jsem věřil v XPS :-( a pokoukával po tom

  5. Vosy

    Už jsem si skoro šel pro Graupnera s IFS modulem. Tak to ještě promyslím. grr…

  6. niky79

    „Do levných, malých a pomalých modelů, jejichž havárie vám nezruinuje bankovní konto, nezničí majetek a neohrozí nikoho na životě můžete použít XPS/IFS i ASSAN. Rozhodnutí je jenom na vás…“

    To nechapu :) Proc bych si mel do levnych, malych a pomalych modulu kupovat neco takoveho :) O tom bych snad jenom uvazoval, kdyby system XPS/IFS byl radove levnejsi nez treba Spectrum. Coz imho neni :)

  7. PiNa

    @Niky79

    Jde o to, že z reklamy je možné nabýt dojmu, že se jedná o perfektní systém pro téměř libovolný model. Ve skutečnosti tomu tak bohužel nejspíš není a z hlediska funkčnosti není rozdíl mezi ASSANem a XPS. Cenový samozřejmě ano :-)

    Proto toto doporučení… dá se na to podívat také tak, že když už XPS doma mám, tak jej s klidným svědomím už do 3m éra nedám, ale do FunJETU úplně v pohodě.

  8. Krtek

    spektrum už lítám v helinách skoro dva roky. Po celou doubu – nic, ani kopanec.

  9. huhu

    článek je zajímavý , ale ten závěr je demagogický.
    je to jako bys v laboratorních podmínkách rozjel bicykl 200km/h proti zdi a nad mastným flekem se zděšením lamentoval , že kolo je hrozba , brutální masakr a podobně.
    Kolo v reálu 200 nejezdí a takové zahlcení jako v testu v reálu taky nehrozí :-)

  10. PiNa

    huhu: Závěr není demagogický a to rušení je reálné. K čemu by byl test s nereálným zarušením. Zde je to signál o šířce jednoho WiFi kanálu, tedy signál, který můžeš potkat kdekoliv (Hotspoty, WiFi kamerky atd). ASSAN a XPS nepřeladí, nepřeskočí a má problém.

  11. huhu

    Martine , při vší úctě . prvně zdokumentuj nějaký reálný případ a potom řekni , že to rušení je reálné.
    V praxi tak silný rušivý signál o šířce jednoho kanálu neni.

  12. PiNa

    Test pouze ukazuje na to, že některé proklamace výrobců se nezakládaly na pravdě. Ostatně nový firmware 3 pro XPS/IFS (který již prokazatelně skáče) a výměna FW ve starších modulech IFS mu pouze dává za pravdu. To je vše ;-)

  13. Ferda

    Dodám trošku zmatku. Mám, resp. měl jsem, Spektrum od Krtka. Ve vrtulníku, který létal kolem mne, jsem měl problém jenom jednou, resp. přestalo to řídit a nepřišel jsem na příčinu. Odborník mi řekl, že by to musel vidět. Ale v samokřídle, které už létalo kousek dál, jsem měl problém dvakrát. Neřídil jsem. Přestal jsem věřit a pořídil Duplex. Zatím bez problému. Hodně štěstí Ferda

  14. milky

    Ahoj lidi,já používám ASSAN a zatim jsem problem neměl akorát jednou jsem myslel že je to přijmem když mě spadlo éro ale ukázalo se že byl špatný regulátor.

  15. rapid

    Zdravím všechny příznivce létání. Jen by mě zajímalo, zda z těch dvou bez ztráty hvězdičky – FASST od Futaby, a JR/Spektrum, má některý ještě o kousíček lepší vlastnosti – větší odstup od rušení a pod.Případně jiné…Díky za radu a přeji šťastná přistání.

  16. Mirek

    Děkuji všem kteří se na testu podíleli a pomohli mi tak ke správnému rozhodnutí. Děkuji

  17. Přemek

    Ahoj,
    XPS/IFS jsem vlastnoručně testoval na kalibrovaných osciloskopech a test proběhl poněkud odlišlně od zde uvedeného. Obecně lze konstatovat, že VF část o které je zde řeč pracovala zcela bezchybně a bylo využíváno celé frekvenční pásmo. Drobnou chybu jsem našel v logické části FW kdy docházelo k chybámu mapování čísel virtuálních kanálů na fyzická čísla výstupů (pinů) sekundárního přijímače při požití více než 9ti kanálů s konfigurací na 2 a více přijímačů.
    Testoval jsem Tx i RX FW v3.5. Popsanou chybu pak opravil Rx FW v3.7

    Především zde uvedené tvrzení že „modul nezměnil frekci při rušení“ je uplně nesmyslné tvrzení protože všechny zde uvedené moduly cyklicky mění kanály v rámci celého frekvenčího pásma 2.4GHz ( systémy FHSS, DSSS, RHSS atd). Proto samo o sobě tvrzení o neprovedení změny je frekvence je zcela nesmyslné. Celý systém je postaven na tom, že pokud je jeden kanál rušen stejdá data jsou znovu odeslána na kanálu vedlejším .. tímto způsobem systém neustále cykluje po všech kanálech celého pásma. Z toho vyplývá, že rušení nemá vůbec žádný vliv na změny frekvence, ať je daný kanál rušen, nebo není rušen, stejně se po odeslání dat vždy přechází na kanál vedlejší.

    Nyní výrobci vyvíjejí tzv Adaptive režim který skenuje kanál před použitím a sám se „Učí“ kanály trvale rušené a ty pak přeskakuje. Tento systém ale zatím v plném rozsahu tohoto popisu žádný výrobce nepodporuje.

    Tak výše uvedené obrázky berte prosím s rezevou, zřejmě nešlo o uplně „certifikovanou“ laboratoř :-))))

  18. PiNa

    Přemku, díky za obsáhlý komentář. Zapomněl jsi se ale podívat na datum, kdy byl tento článek uveřejněný – 24. 7. 2008. To bylo v době, kdy opravdu XPS/IFS moduly při rušení nepřeskakovaly. Tuto chybu XPS odstranili v nové verzi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *