Seriál LOST (Ztraceni) – konec a možné vysvětlení

Zveřejněno 26. 5. 2010 v rubrice Film & TV

LostVčerejší večer jsem věnoval závěru seriálu Lost (Ztraceni) včetně rekapitulačního speciálu The Final Journey, který televize ABC odvysílala těsně před závěrečným dílem nazvaným příznačně The End. A jak že to vlastně celé dopadlo? Já osobně jsem byl spokojený a myslím, že tvůrci se závěrečného „rozhřešení“ zhostili docela dobře.

The Final Journey

Před závěrečným dvojdílem doporučuji určitě zhlédnout zmiňovaný rekapitulační speciál The Final Journey, který totiž kromě scén z předchozích sérií a rozhovorů s herci obsahuje i komentáře scénáristů věnované flashbackům, flashforwardům i bokovkám (sideways), které se začaly objevovat v poslední šesté sérii. Pokud jste se poslední dobou v seriálu cítili trochu ztraceni, tak jako já, tento speciál vám pomůže se opět zorientovat a celkem dobře vás připraví na jeho finále.

Myslím, že nikoho příliš nepřekvapí, že i po definitivním konci seriálu zůstala spousta otázek bez odpovědí. Stejně tak asi nepřekvapí, že se hned vzápětí objevilo několik teorií, které se snaží o vysvětlení toho, o co vlastně v seriálu šlo a jak lze interpretovat jeho konec.

Z mého pohledu lze za nejpravděpodobnější považovat následující teorii, která hlásá, že ostrov v žádném případě nebyl očistcem. Spíše se ukázalo, že pravdou je, že ať už se stalo cokoliv, stalo se to doopravdy. Letadlo se zřítilo. Oceanic 6 se z ostrova vrátili na pevninu. Cestovatelé v čase cestovali časem a pokusili se odpálit vodíkovou bombu, ale toto jejich řešení nefungovalo.

Jack Vincent

Časová linie odehrávající se na ostrově byla jediná skutečná. Zemřel tedy Sayid, Jin i Sun. MIB si přivlastnil Lockovo tělo. Jack se stal nástupcem Jackoba. Po jeho smrti jej nahradil Hurley s Benem, který se stal novým Richardem. Jack navrátil ostrov do jeho původního stavu se zářícím světlem, viděl vzlet Ajira letadla s Lapidusem, Richardem, Milesem, Sawyerem a Kate na palubě a se psem Vincentem po svém boku umírá v bambusovém háji tam, kde celý seriál před šesti lety začal a kde také nyní končí.

Nově zavedená časová linie bokovek (LA) v poslední sérii představuje posmrtný život všech hlavních postav. Nebyla to tedy žádná alternativní realita, která by nastala úspěšným odpálením vodíkové bomby na konci páté série. V bokovkách si každá z postav prožívala období „mezi“ smrtí a tím, co má po ní přijít. Jack byl poslední, kdo si uvědomil, že je mrtvý.

Posledni cesta

Ve chvíli, kdy se to stalo, se všechny postavy z ostrova, ze kterých se postupem času stali blízcí přátelé, shromáždily v kostele, aby mohly (jenom všichni společně) postoupit do další fáze, což podle závěrečné scény před titulky může být cesta za světlem = do nebe. Neboť nebe je to místo, kde se opět shledáme se všemi, které jsme milovali a měli rádi.

Důvodem, proč v kostele byli lidé jako Desmond s Penny a Aaron jako miminko, může být fakt, že podle Christiana v posmrtném životě neexistuje žádné „nyní“. Penny mohla klidně umřít 40 let po Jackovi. V tuto chvíli se scénáristé prostorově – časovou kontinuitou jednoduše nezabývali. A co se týká Aarona, možná byli všichni zobrazení v takové podobě, ve které si je pamatovali ostatní z ostrova. Ben se na cestu do nebe s ostatními odmítl vydat. Možná chtěl ještě strávit nějaký čas s Alex.

Je ale jasné, že se události na ostrově opravdu staly. Proto také Hurley říkal Benovi, že byl „dobrou dvojkou“. Oba prožili svůj život jako ochránci ostrova, Hurley stanovil svá nová pravidla a pravděpodobně zemřeli dlouho po Jackovi. Je to prostě tak, jak již bylo zmíněno, že v posmrtném životě čas nemá žádný význam, takže se všichni nakonec mohli sejít v kostele.

Zaverecne Trosky

Nenechte se zmást záběry na liduprázdný vrak letadla na pláži v samém závěru. Byly to záběry pořízené v průběhu natáčení pilotního dílu a s dějem seriálu nesouvisí. Matthew Fox (Jack) potvrdil v talk show Jimmy Kimmela, že posledním záběrem seriálu bylo jeho zavírající se oko.




Toliko jedno z možných a vcelku pravděpodobných vysvětlení toho, co se v seriálu odehrálo a jak vlastně skončil. Časem možná ještě scénáristé prozradí nějaké perličky a skryté souvislosti, které doplní některá z bezpočtu prázdných míst. Na skutečnosti, že se o LOSTu bude ještě dlouhé měsíce na internetu živě diskutovat a spekulovat, bez možnosti najít odpovědi na všechny otázky, to ale nic nezmění.

Signature
Související články:
Seriál Visitors (V) a zprávy TV Nova

Přečteno 11 887 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

20 komentářů u „Seriál LOST (Ztraceni) – konec a možné vysvětlení

  1. Dalibor

    Přijeď si radši zalétat..nebo ti z podobných šíleností brzo hrábne. :-))) Už jen zbývá resumé na ( Růžovku) a je to na léčbu :-)))))

  2. Karel

    Dobra teorie a potom poslednich 15 minut dava smysl. Skoda ze zustalo tolik otazek bez odpovedi … viz toto video. Ale LOST nastesti nebyl jenom o hledani odpovedi na vsechny otazky.

  3. Worminkajohn

    Moc pekny clanek a rozhodne moc pekna teorie se kterou mohu jen souhlasit. Dekuji Vam, pomohlo mi to pochopit zaver jednoho z mych oblibenych serialu. A take bylo velmi zajimave na serialu to ze na konci „posmrtneho zivota“ rekl otec Jackovi to ze nejdulezitejsi byli lide a vzdy budou, coz si myslim ze cely serial da se rict prekopalo na uplne jine tema a to na uplnem konci. :)

  4. Honza

    Souhlasim s prispevkem nade mnou, ze konec lostu predcil vsechna moje ocekavani. Prvni tri serie jsme hltali a hledali odpovedi na vsechny otazky a zahady. A ze jich teda bylo habakuk. Posledni dve serie uz byly hlavne o lidech a po poslednim dvojdilu u kteryho emoce tekly proudem mi ani nevadi ze spousta otazek zastala bez odpovedi. Povedeny konec!

  5. Michal

    Moc povedený příspěvek za který děkuji!Shlédl jsem poslední díl 6.serie a přesto,že mnohé nebylo zodpovězeno a zůstalo navždy skryto je to pěkné ukončení série.

  6. Kač

    Chtěla jsem se zeptat, zda je ještě možné shlédnout na internetu speciální díl The Final Journey. Nikde ho nemůžu najít. Na youtube jsou odkazy jen v angličtině. Děkuji za odpověď.

  7. Milda

    Já bych k tomu napsal asi toto vysvětlení. Co je faktem jsou první záběry a ty poslední. Jack ležící a umírající mezi bambusy. Nu a to celé se mohlo odehrávat jako jeho fantazie umírajícího člověka. Jako lékaře, který nedokázal všechny zachránit. Copak by dokázalo dopravní tryskové letadlo odstartovat z nějaké louky na ostrově? Technicky nemožné a tak to odlétající letadlo bylo jenom symbolem opouštění tohoto světa.
    Scéna v kostele všechno toto potvrzuje. Umírající, ale i ti co prožili klinickou smrt šli za světlem a potkávali své známé a příbuzné.

  8. PsyCZ

    Hele Já Si Myslím Že Když Tam Říkal Jack Soyerovy (Nebo jak se to píše) A Kate Ať Se Proněj Nevracej Uzavřel Dohodu S Nevraživci (Ti Druzí) A Pak Na Konci Vidí Letadlo Jak Odlétává A Olizuje Ho Vincent Chtěl Bych Vědět Co Se Stalo S Jackem :(

  9. mutti

    Vy jste opravdu spokojeni s tímto seriálem?Můžete mi vysvětlit k čemu je Jacob?Co je černej kouř a proč nemůže zabít Jacoba,jak se dostal kmen s vedoucím číňanem na ostrov a proč tam byli,proč Jacob pozabíjel několik stovek(minimálně posádky dvou letadel a posádku z lodi na které připlul Ricard) lidí aby našel svého zástupce,k čemu byly na ostrově letadlo s pašeráky(jacob je tam navedl jen tak pro prdel?),…Takhle bych mohl pokračovat ještě hodně dlouho.Blamáž od začátku do konce,umím taky planě tlachat a jenom komplikovat děj a říkat tomu tajuplnost.

  10. Astren

    1 Jacob chránil ostorv a držal muža v čiernom na ňom.
    2 Muž v čiernom je ten dym, potom to je John Locke.
    3 Môže zabiť Jacoba, Locke to urobil keď už bol dymom.
    4 Jacob určil kto prežije, nezabil nikoho. To ten magnet a mvč.
    5 Lietadlo s pašerákmi tam proste stroskotalo, preto tam bolo.
    Nepáčilo sa ti to, vravíš že blamáž od začiatku atd… ale aj tak si to pozrel celé. :*

  11. KokotLEO

    Jako proč Sawyer a spol odlítali? :O Na pevnině je čekala uplna piča.. Stejne tak jako proč Kate odešla z ostrova na pevninu pak zpatky na ostrov a pak zpatky na pevninu?:O nepochopim. A taky to proč se z brachy Jacoba stal kouř ale z jacka se kouř nestal.. :)) Taky trošku divny ne?:O Jo a taky jako v tom filmu je tak 98% Blbost íco nedavaj smyl a jen 2% Pravdy a vysvetlilo to o čem ten celej serial je… :))

  12. Clitorysnik

    KokotLEO

    Se mi někdy zdá, že diváci se dívali na jiný seriál.
    Na pevnině je nečekala p*ča ani čur*k :D
    Kate, Sawyer a všichni, kdo odletěli v tom letadle měli otevřenou cestu domů. Stručně řečeno. Nástupce byl vyhledán, ostrov byl vyresetován, takže kandidáty již nedržela záminka Call of Destiny. Ostrov už je nevolal a ani nepotřeboval. Já myslím, že se z něho stal kouř, taky se probudil jinde. A nezapomínej na to, že MIB už šel do srdce mrtvej.

    Kromě posledního dílu celého seriálu Lost, tak všemu rozumím a dokázal jsem si to odvodit.

  13. letche

    Tajuplný serál, bohužel bez smysluplné pointy. Celou dobu mě bavil, ale vše zůstalo nakonec tak nějak beze smyslu a ten byl hlavním důvodem, proč jsem seriál sledoval. Po posledním dílu jsem se cítil podveden. Zbylo prázdno

  14. tomáš

    je to neje rozum proc se divatdebilnejsi serial co vznikl kam lidi davate na hlouposti a podporujete chujarny

  15. David

    Lost byl výbornej,leč asi opravdu ne pro každýho, takže chápu rozčarování některých lidí bez fantazie co potřebujou vše návodně a doslovně na podnose aby pochopili o čem že to přesně bylo… pro mě zpětně po letech to byl a nadále s House MD oboje je asi top č.1 ač nejsem jinak vůbec seriálovej, tak mi chybí tyto dva seriály když skončily opravdu moc a zcela nejvíc ze všecho.S většinou postav jsem se za těch pár let co jsem to poctivě sérii za sérií sledoval opravdu sžil.

  16. Sneer

    Že je pro lidi bez fantazie? A proč se tom seriálu chovali lidi jako idioti? Byli na ostrově skoro dva měsíce ale vlastně vůbec nevěděli jestli je to vůbec ostrov. Vždyť ho neobešli ani nevylezli na nějaký kopec. Chápu možná první dva týdny ale pak bych přerušil piknik na pláži a začal se zabývat kde to jsem a věcmi na přežití.

  17. Martin Hájek

    Každý si v tom seriálu našel svoje. U mně se tím uzavřelo posledních 20 let života. Mého.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *