International F3B Cup Brno 2009 – fotogalerie

Zveřejněno 9. 7. 2009 v rubrice PiNa Fotografuje

F3BPřekonal jsem sám sebe a po dvou večerních směnách u počítače tu pro vás mám album upravených fotografií z uplynulého víkendu z letiště Czech Heaven, kde proběhla mezinárodní soutěž F3B Brno 2009. You will find pictures from the 2nd International F3B Cup Brno 2009 inside.

O šaškarádě nazvané F3B Cup Brno 2009 už toho bylo napsáno docela dost. Pokud vás to minulo, můžete si trefný popis celého závodu přečíst u Pavla Marka a pár postřehů u Lomcováka (hlavně v komentářích pod článkem). Pavel to vystihl celkem přesně a nezbývá než doufat, že se organizátoři poučí z „krizového vývoje“ a MS F3B 2009, které se koná na stejném místě začátkem příštího měsíce, bude mít mnohem hladší průběh.

F3B Brno 2009

Do areálu Czech Heaven jsem dorazil v sobotu odpoledne a během přibližně tří hodin (létala se úloha rychlost) cvaknul 214 fotek. Nic moc výkon, já vím. Jednak jsem nebyl v dobrém rozpoložení pro focení a za druhé už téměř „všechno z F3B“ jsem vyfotil v některé z mých předchozích fotogalerií. Jakoby to nestačilo, závody neodsýpaly a po krátké průtrži mračen bylo všude spousty bahna, se kterým si moje sandály moc dobře nerozuměly ;-)

F3B Brno 2009F3B Brno 2009

Byla to však moje první „Béčka“ s Nikonem D300, tak jsem se překonal a nakonec se mi podařilo ulovit i pár prima momentek. „Třístovku“ mám necelého půl roku, ale ještě nebyl čas ji pořádně prostudovat a vyladit pro mé potřeby. Položek v menu je několikanásobně víc, než bylo u D80-ky, kterou jsem měl ke konci zvládnutou na 100% a na fotkách (například z Eurotouru 2008) to bylo určitě znát. Proto prosím berte fotky trochu s rezervou.

F3B Brno 2009F3B Brno 2009

Nicméně už nyní můžu spokojeně konstatovat, že přechod na D300 byl krokem správným směrem. Objektiv Nikkor 70-200VR v kombinaci s D80 poskytoval velmi dobré výsledky, ale teprve s D300 opravdu exceluje. Všechny fotky jsou ostré, zaostřené přesně tam, kam jsem chtěl a to dokonce i záběry letících modelů, jejichž rychlost se pohybuje hodně přes 100km/h. U D80ky jsem měl stále častěji pocit, že mne při sportovní/akční fotografii omezuje. Nic takového u D300 neplatí a mne nezbývá, než zvolna přizpůsobit své fotografické návyky nové výbavě.

Všechny vybrané fotografie (89 kousků) naleznete ve fotogalerii. Pro maximální kvalitu klikněte na plnou velikost obrázků – link vpravo dole u každé fotografie.

To see the whole photo gallery with 89 pictures follow the link bellow. For the best image quality click the link „Plná velikost“ in the right bottom corner of each picture. If you want to link to this gallery please use the URL of this article (page) as the location of my FTP server (where the pictures are stored) could be changed in the foreseeable future.

International F3B Cup Brno 2009 – fotogalerie

Jedná se ale pouze o dočasný link. Proto jej prosím nelinkujte přímo, ale odkazujte se na tuto stránku. Je velmi pravděpodobné, že brzy album přesunu na nové FTP.

Signature
Související odkazy:
International F3B Cup Brno 2009
International F3B Cup Brno 2009 – úprava fotek

Přečteno 71 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

11 komentářů u „International F3B Cup Brno 2009 – fotogalerie

  1. Ivoš

    Výborné fotky s nábojem…
    Zaujal mě i Tvůj objektiv Nikkor 70-200VR – hodně o něm uvažuji, slyšel jsem o problémech s vinětací, ale zdá se, že při rozumném využívání to rozhodně není omezující.

  2. PiNa

    Ivoši, 70-200VR je optimalizovaný pro DX formát. S vinětací jsem nikdy problém neměl. Našel jsem toto – červený výřez je DX. Pokud nemáš fullframe, potom bych se vinětace vůbec nebál. Navíc vinětaci snadno odstraníš v NX.

  3. pavel

    Tyjo, Martine nechapu jak dokazes tak pekne vytvory! Fakt je, ze ja jsem prakticky nikdy na fotku dosatecne nesahl, vim ze je to bezna praxe. Jednak jsem liny a druhak mam pocit, ze by to bylo osizene….i kdyz s kinofilmem se to asi take takto vzdy dost delalo….vcetne profiku, akorat ze v temne komore…..jsi holt sikovny. Je pekne, jak je z tech tvych fotografii videt vseobecna dobra nalada na plose :-)
    Pavel Marek

  4. pavel

    Vsimnete si prosím fotografie č.72 ! Ta se Martinovi opravdu povedla. Zachytil okamžik, ktery vystihl vse ….
    Peter Huberz se svým startovním číslem….ktere chtel vratit a jet domu jiz v sobotu odpoledne

  5. Honza

    Super fotky!!! Skoda toho Cerese na konci. Kdybych byl majitel a videl tyhle fotky asi by me puklo srdce.

  6. PiNa

    Pavle, u zrcadlovky je PP (post processing) nutností. Jenom tak z fotek vymáčkneš opravdu maximum. Aby nedošlo k omylu, žádné zásadní úpravy, retuše atd. nedělám, na to nemám ani čas ani to nemám rád. Je to reportážní fotografie, žádné portfolio začínající modelky :-)

    Základem je dobrá fotka přímo z foťáku. Srovnám horizont, oříznu, upravím trošku kontrast, doostřím a je to. Potom změna velikosti na 1024×683, export do JPG a fotka je na světě. V Capture NX je to s pomocí nadefinovaných a uložených „maker“ tak 20-30 vterin na fotku.

    Koukám, že 72ka byla docela dobrá náhoda. Byl jsem hodně daleko a zaujalo mne to bahno, tak proto jsem ji cvaknul, o tom, že Peter to chce zabalit jsem neměl ani tušení.

  7. pavel

    Je to jasne, ze zaklad je dobre udelana fotečka……o tom zadna! Proste ti to jde, jsi sikula! Nojo, ten zaklad na cem kluci stoji…..taky to pekne podtrhuje:-) Je zajimavy, jak si kazdy z fotky odnese jiny pocit…

  8. Klobouk popleta

    Jak jsem už psal vloni :-) Je to čím dál tím lepší. Víc výrazu, víc pocitů, víc barev, víc pohybu…
    A hlavně je u většiny kousků velmi slušná kompozice, což se u některých amatérů nevidí, tedy pokud jsi ještě amatér :-)))

    80 je na titulku (třeba Reflex, nebo něco pro ženy….)

  9. PiNa

    Děkuji, děkuji … mám radost, když se moje fotky líbí. Z MS F3B snad budou další…

  10. Ing.Josef Vojtěch

    Zalistoval ve Vašich fotech.
    Jsou opravdu perfektní.Rád se budu vracet a ne jenom proto,že tam je zvěčněn můj syn Roman.
    Přeji vydařené MSF3b a těším se na další fota.
    Vojtěch

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *