Konec levných Li-Pol a Li-Ion baterií z Číny?

Zveřejněno 7. 6. 2010 v rubrice RC Modely

LipolkyTaké jste si objednali levné Lipolky, nebo Lionky v některém z Hobby Shopů z Číny, z Hong Kongu, z Japonska, ze Singapuru a po několika týdnech na balíček stále marně čekáte? Dozajista nejste jediní. Příčinou totiž vůbec nemusí být ztráta balíčku, která se logicky nabízí hned na prvním místě.

Na vině je totiž s největší pravděpodobností bezpečnostní opatření, které zamezuje vývozu lithiových baterií z Asie leteckou poštou. Kromě nejlevnějších obyčejných leteckých zásilek, kterými do světa proudí nejvíce individuálních zásilek, toto opatření platí i pro zásilky zaslané dražší službou EMS. Není to poprvé. Dočasný zákaz vývozu nejen baterií platil po dobu olympiády v Benjingu v roce 2008. Psal jsem o něm zde.

Lipolky

Tento předchozí zákaz byl ale pouze dočasný. Nynější zákaz by měl podle prvních informací být již permanentní. Pošta v HK na svých stránkách koncem prosince loňského roku zveřejnila oznámení, že od nového roku nebude možné letecky zasílat parfémy a baterie obsahující lithium. Do půlky května nebyly hlášeny žádné problémy. Toto nářízení začala HK pošta striktně dodržovat až od začátku letošního června.  Prodejcům, především z HK, se začaly hromadně vracet zásilky obsahující baterie a tak byli nuceni jejich další prodej a zasílání poštou pozastavit.

Na zásilky odeslané prostřednictvím soukromých spedičních firem FedEx, UPS, DHL, TNT by se toto omezení vztahovat nemělo. Osobně s bateriemi zaslanými DHL problém nemám, ale je pravdou, že prodejce je všechny náležitě zabalí, že na první pohled není poznat, o jaké zboží se jedná. V porovnání s klasickou leteckou poštou jsou v tomto případě náklady na dopravu v některých případech i několikanásobně vyšší, takže se to nevyplatí každému.

Proto si někteří z prodejců již v Evropě a v Americe vytvořili detašované sklady, do kterých zasílají kontejnery plné baterií a následná distribuce za totožné ceny probíhá lokálně v rámci Evropy a USA. Zákazník tak nezaplatí ani o dolar víc a baterie bude mít doma mnohem dříve, než kdyby si je objednával přímo z Asie. Klasická Win-Win situace.

Zajímavým zjištěním je skutečnost potvrzená přímo z Číny, že hongkongská pošta a čínská pošta jsou dva zcela nezávislé subjekty. Přestože čínská pošta nepřijímá balíčky s lithiovými bateriemi již nějakou dobu, výjimku mají její VIP zákazníci, což by vysvětlovalo skutečnost, že někteří prodejci tímto kanálem stále baterie zasílají a o nějakém omezení vývozu se na svých stránkách doposud nezmiňují.

I tak to ale neznamená, že baterie jejím prostřednictvím zaručeně dostanete, protože aby toho nebylo málo, na letištích v Hong Kongu a v Číně byla zvýšena bezpečnostní opatření. Pokud při namátkové kontrole zásilek zjistí, že jsou v ní baterie, obratem ji vrátí odesílateli. Navíc podrobnější sledování odesílaných zásilek způsobuje zpoždění v délce až 7 dnů.

Signature
Související články:
Ach ta olympiáda!

Přečteno 110 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

7 komentářů u „Konec levných Li-Pol a Li-Ion baterií z Číny?

  1. Meduza

    No to by mohl byt problem s mym balikem z HK.
    Napsali mi 27/5/2010 (Your order has been shipped out: CP828898316HK), a 7/6/2010 napsali znova(This is an email to inform you that your item has been dispatched from our warehouse.
    TRK#: EC302055402SG), ze to odesilaji. Pokazde s jinym cislem. Tak uvidime.
    Kazdopane budou li dusledni, tak se obrat zbozi z Cajny snizi minimalne o tretinu, protoze dneska jsou lithiove baterky skoro ve vsem…

  2. PiNa

    Je to tak, všimni si podacího čísla … CP – sklad v Číně EC – sklad v Evropě. Za vším je strach z Lithiových baterií na palubě letadel. Hodně se o tom psalo. Že to je v případě „naších“ baterek téměř zbytečné, nikoho nejspíš nezajímá. Zatím jsem neslyšel o výhoření nebo o pádu letadla kvůli samovzníceným lipolkám. Takže asi prevence ;-)

  3. Vláďa M.

    …a už to zase funguje. Kluci čínský šikovný. Mně baliček s Li-Pol dorazil včera tj. 14.6 a objednávku jsem udělal 3.6. Žadný sledování zásilek nefungovalo – konec konců to na HK inzerujou. Jakou cestou se sem dostal mě neni jasný, ale už to maj asi vyřešený. Kolega má stejnou zkušenost. Podobné datum objednávky i dodání a též baliček s baterkama. Tak snad to bude fungovat i nadále ;o)

  4. Meduza

    Tak muj balicek take dnes dorazil na postu. A na papirku mam napsano podaci posta Singapore. Takze asi tadytudy vede cesta. Tak doufam, ze to tak vydrzi :)

  5. Karlos

    Me balicek tez v poradku dorazil. Objednal jsem ho 29.6. a dorazil 8.7.

  6. Hexer

    Tak ja jsem na to prave dojel… Objednal jsem si to DHLkem … a bohuzel z duvodu LiPo v zasilce (mobil a vrtulnik na dalkove ovladani) mi ho odmitli prevzit… Cinani ted vsechny upozornuji ze pokud chcete neco „express“ tak mate smulu kdyz tam jsou LiPo

  7. Aleš

    Tak jsme objednal 4 baterie 18650 z DealeXtreme ( 2 v každým balení ) a dnes a včera mi psali, že se jim to vrátilo a posílají to znovu s jiným číslem balíku. Tak jsem zvědavej jestli to dojde. Známý objednával z DX stejný typ baterií před cca dvěma měsíci a došli mu v pohodě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *