Amazon Kindle 3 – jak odstranit DRM z ebooků

Zveřejněno 18. 1. 2011 v rubrice Ze života

Amazon Kindle 3Pokud jste si již u Amazonu zakoupili pár knížek v elektronické podobě pro čtečku Kindle a trápí vás DRM ochrana, která znemožňuje jejich čtení na jiných zařízeních (PC, NetBook, iPad, atd.), potom pro vás mám dobrou zprávu. Dnes si ukážeme, jak ji velmi snadno odstranit.

Způsob odstranění DRM z ebooků pro čtečky Kindle, který si dnes ukážeme, vyžaduje mít na počítači PC nainstalovanou a zaregistrovanou aplikaci KindleForPC od Amazonu. Na rozdíl od předchozí metody, která využívala skripty v jazyce Python a fungovala pouze se starší verzí KindleForPC, dnešní metoda funguje i s nejnovější verzí KindleForPC a je natolik jednoduchá, že by ji měl úspěšně zvládnout každý, koho DRM trápí.

Nejprve se přesvědčte, že máte aplikaci KindleForPC nainstalovanou na svém počítači a zaregistrovanou na účet u Amazonu, na který jste si ebooky, od kterých chcete DRM odstranit, zakoupili. Toto je nezbytné, neboť při „dekódování“ knih je vyžadován soubor kindle.info obsahující potřebné informace (PID).

Download “Amazon Kindle 3 - Skindle.zip”

skindle.zip – Staženo 1622 × – 130,51 KB

Nyní si stáhněte soubor skindle.zip a rozbalte jej nejlépe na disk C: do adresáře skindle. Můžete jej samozřejmě rozbalit/překopírovat kamkoliv, ale instalací do C:\skindle si následující kroky celkem usnadníte.

skindle [-d] [-v] -i (drm ebook) -o (ebook) [-k kindle.info soubor] [-p pid]

-d volitelně, pouze pro soubory topaz, generuje dešifrovaný soubor
-i požadované jméno vstupního souboru ve formátu MOBI, AZW, TPZ
-o požadované jméno výstupního generovaného souboru bez DRM
-k volitelně cesta k souboru kindle.info
-v výpis obsahu ze souboru kindle.info
-p doplňkové hodnoty PID

Syntaxi a přehled parametrů programu skindle.exe si můžete prohlédnout výše, ale nelekejte se, vlastní odstranění DRM nebude nic složitého.

Předpokládejme, že aplikaci KindleForPC máte nainstalovanou a jste do ní přihlášeni přihlašovacími údaji od účtu u Amazonu, na který jste si knihy zakoupili. Obsah archívu skindle.zip máte rozbalený a překopírovaný do adresáře C:\skindle – do stejného adresáře nakopírujte knihy, u kterých chcete odstranit DRM.

Prikazovy radek

Nyní si otevřete příkazový řádek ve Windows: Tlačítko Start – Všechny programy – Příslušenství – Příkazový řádek a přepněte se do adresáře C:\skindle.

A zadejte následující příkaz:

skindle -i jmeno_knihy.azw -o jmeno_knihy1.mobi [enter]

kde jmeno_knihy.azw je název souboru ebooku s DRM a jmeno_knihy1.mobi je název generovaného souboru ebooku bez DRM. Tato jména (bez ohledu na koncovku) nesmí být stejná.

Pro knihy ve formátu TPZ má požadovaný příkaz následující podobu:

skindle -d jmeno_knihy.tpz -o jmeno_knihy1.tpz [enter]

A to by mělo být vše. Pokud se programu nepodaří nalézt cestu k souboru kindle.info, bude potřeba ji zadat přes parametr -k do příkazového řádku a zkusit znovu.

Nově vygenerované knihy bez DRM ochrany naleznete v adresáři C\skindle. Záměrně jsem se zdržel komentáře o legalitě odstranění DRM. Patříte-li mezi příznivce Fair Use přístupu, potom s tím dozajista nebudete mít žádný problém ;-)

Signature
Seznam všech článků o Kindle 3 na PiNa.cz

Přečteno 115 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

9 komentářů u „Amazon Kindle 3 – jak odstranit DRM z ebooků

  1. Jirka

    Mame vsechny Kindly v rodine na jeden ucet, ale tohle by mohla byt zajimava altenativa. Nechci krast, ale kdyz si koupim papirovou knizku, vetsinou si ji precte v rodine vic lidi… tohle je stejny pripad :)

  2. TV

    Jen doplním, že pro Calibre je nyní k dispozici balík addonů zaměřený na odstranění hned několika typů DRM. Odstranění DRM proběhne automaticky v momentě přidání nové knihy do katalogu Calibre. Navíc vůbec není potřeba instalovat aplikaci KindleForPC.

    Postup instalace zde.

    Osobně ověřeno na AZW (Amazon) a PDF (Adobe Digital Editions) ;-)

  3. fraktik

    Proč k tomu není rovnou přiložen i nějaký batch pro hromadné použití?
    Prostě něco co načte z předem daného adresáře všechny použitelné soubory a vygeneruje názvy třeba s „_“ na konci.
    Nebo ještě lépe, zeptá se na vstupní a výstupní adresáře a jména zachová…

  4. tomas

    ….Nejprve se přesvědčte, že máte aplikaci KindleForPC nainstalovanou na svém počítači a zaregistrovanou na účet u Amazonu, na který jste si ebooky, od kterých chcete DRM odstranit, zakoupili.

    Ucet na Amazonu mam ale sve ebooky jsem nezakoupil na amazonu ale na ereadings.cz? co sa tim?

  5. PiNa

    Tomasi, zmíněný postup platí pouze pro knížky od Amazonu ve formátu AZW. Knihy z ereading.cz využívají DRM od Adobe, které tímhle postupem neodstraníš.

  6. AJe

    Dobry den, postup vypada velmi slibne. Da se pouzit take na MacBooku? Jak potom bude vypadat prikazovy radek? Prosim o pomc. S Applem zacinam. Dekuji AJ

  7. Milan

    Dobry den, kde nejspise hledat soubor kindle.info? Odstraneni DMR mi nezafungovalo pro tento nenalezeny soubor. Hledal jsem jej na PC i ve ctecce, ale nenasel. Diky M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *