FPV Video: Stunt Sheep – Don’t Try This At Home

Zveřejněno 22. 11. 2011 v rubrice RC Videa

VideoNejnovější video od průkopníků FPV TeamBlackSheep nese právem podtitulek „Toto doma nezkoušejte“. Průlety nad rušnými ulicemi, surfování po budovách a jako perlička na závěr průlet tunelem za plného provozu. Tentokrát vše legálně na základě povolení od Úřadu pro civilní letectví.

https://www.youtube.com/watch?v=-MF7W1rniVU

Pilotoval Raphael Pirker aka Trappy. O hudební doprovod se postaral JamerikanBeatz se skladbou Robots. Střih a úprava videa Aufmschlau.ch.

Signature
Seznam všech článků o FPV na PiNa.cz

Přečteno 22 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

20 komentářů u „FPV Video: Stunt Sheep – Don’t Try This At Home

  1. Marek

    …opět pěkný pokoukáníčko, ale docela by mě zajímalo, jestli dostali povolení i na ten průlet toho tunelu za plnýho provozu, tam by to bylo totiž vzhledem k instinktivním reakcím řidičům na hraně k pořádnýmu průseru a to aniž by někoho museli přímo trefit do „šišky“

  2. PiNa

    Ano, dostali. Dokonce prý komunikovali i s řízením leteckého provozu, které jim dávalo info, kdy můžou do vzduchu a kdy ne.

  3. Pepa_z_Depa

    Me se to libilo. Nesmi se zapominat na to, ze TBS sponzoruji vyrobci FPV a i oni FPV prodavaji /Zyphyr samokridlo a dalsi vybavu/. Takze je docela fajn, ze sou zodpovedny a nelitaji bez povoleni.

  4. PiNa

    Martin: Průlet tunelem byl prý při přímé viditelnosti na model, takže opravdu asi v pohodě.

  5. Tomas

    No vzhledem k tomu ze litali kolem heliportu tak by byla fakt drzost necekat na povoleni. Cekam az nejaky nouma se je bude snazit napodobit! At si litaji mimo mesto a ne na frekventovanych mistech.

    Nevidim v tom zadny rozumny duvod…mozna jen lesteni vlastniho ega.

  6. Patr

    a maj po srandě (už to maj povolený :o)

    když to tak sleduju, připadá mi, že řídit model podle brýlí není vůbec snadné, kdybych to řídil já, určitě bych skončil na první lampě a nebo bych se ztratil a nevěděl kudy se vrátit

    něco jsem ale slyšel, že tyhle systémy se umí samy vrátit podle gps

  7. Dalibor

    Je to stejně rozumný důvod jako závody v Renu. Taky honění ega a pak i peněz.Black sheep to taky nedělají samoúčelně.

  8. PiNa

    Tomas: Pokud pro svoje husarský kousky získají povolení, tak ať si lítají kde chtějí ne? Bez povolení by to byla jiná, ale takhle v tom nevidím žádný problém.

    Patr: Je to tak, na videu to vypadá jako „brnkačka“, ale v reálu to až tak jednoduché není. Trappy má nalítáno stovky hodin a je to znát. Autopilot pro návrat podle GPS tam je.

  9. Petr

    No jedna věc je jestli měli povolení od řízení leteckého provozu, ale mě by hodně zajímal i názor policie. Protože let v tunelu i obecně let nízko nad silnicí mohl rozhodně řidiče ohrožovat a je jedno jestli zrovna pilot měl přímou viditelnost na model nebo jestli ten model byl vybaven nějakou kamerou.

    Záběry jsou samozřejmě perfektní a efektní, ale můj osobní názor je že je to „o přesdržku“ a že rozumný modelář takhle nelétá… Tohle je vhodné jen do filmu v přesně kontrolovaném prostředí, což běžný provoz ve městě rozhodně není.

  10. Petr

    to Dalibor: závody v Renu se nekonají nad městem za plného provozu. Pokud tam dojde k nehodě, tak letadlo spadne buď na prázdnou plochu nebo při nejhorším na diváky, kteří se ale dobrovolně rozhodli jít se na takovou akci s rizikem možné tragické havárie podívat. Takže podle mě je to dost rozdíl.

  11. Patr

    osobně bych se bál víc toho že mě přejede ten autobus, než že mě trefí to FPVčko (obvzláště v našich podmínkách :o)

  12. Dzordzik

    Souhlas s Petrem. Povolení UCL je jedna věc, ale to jim nepovoluje dělat to co na videu dělají. Vůbec bych se nedivil, kdyby se kvůli nim jednou někdo rozsekal v autě nebo někoho trefil šlak a pak bych si je pěkně vychutnal a že by to nebyl vůbec žádný problém.
    Napřesdržku je to v každém případě. Jedna věc je létat FPV v otevřené krajině a druhá nad městem s hustou zástavbou, nebo tunelem při plném provozu.
    A to že ten model pořád viděli? NO A? Kolik kdo z nás viděl nehod modelů při plné viditelnosti, buď na ruce nebo na technickou závadu?
    Panáčcci si zahrávají o ohněm a jednou se ošklivě popálí.

  13. Dzordzik

    Ostatně si to video přehrajte od 1:35 dál. Tohle je přesně to o čem mluvím. Kdyby ten borec nestál a nečuměl a nechtěl ten model chytit, mohl se kvůli němu zranit. Stát u mě ten pilot, tak jednak jednu chytí a jednak mu ten model s největší radostí rozšlapu na sračky.

  14. PiNa

    Dzordzik: Chycení Zephyra do ruky bylo předem domluvené, jenom Trappy nalétl příliš rychle, tak to raději zvedl do křoví.

    Kromě povolení od UCL měli samozřejmě všechna potřebná povolení od zastupitelstva i policie atd. Všichni jsou pojištěni atd.

    „we had a legal team doing all the approvals, not sure what agencies all got the word but we were in touch with the local heli traffic tower, the police were informed, etc. I’m not expecting any legal problems from this at all“

    Co víc měli ještě udělat, aby jsi byl spokojený? Pokud s tím souhlasily lokální úřady, kde je potom problém. Vezmi si třeba takový RedBull Air Race v Budapešti … taky se nevyklidí celé město a riziko, že se něco stane s mnohem horšími následky tu pokaždé je.

    Možná by potom měli zavřít za obecné ohrožení i lidi ze StarTV, kteří o TBS natočili a odvysílali dokument ?

  15. Dalibor

    Hihi, přijde mi, že se vždy někdo oserxxxe, když vidí FPV video od Black Sheep:-) Ale, že jen jízda na D1 je asi tak trilionkrát nebezpečnější, to nechává každého v klidu. :-)
    PS..RedBull Air Race, taky jen čekám, kdy se někdo utne a pak zase budou titulky, jak hrdinný pilot reakcí v poslední milisekundě odvrátil katastrofu a zabil jen 20 lidí :-) :-) Viz Reno AirRace.
    (Tam hooodně moc pochybuji, že ten pajlot, honící se za každou cenu být první, myslel v té poslední sekundě života na jeho spoluobčany.)
    A taky jsou to závody, které jsou rozhodně nutné pro přežití lidstva, asi tak stejně jako FPV :-)
    Nedávno se na MH rozebíralo FPV a statistický počet crashů modelu do letadla, nebo škody na majetku versus pády a průsery skutečných letadel. Ten poměr je opravdu veselý: pro modely, pro velká letadla už vůbec ne.
    Prostě chlapci, kochejme se, jak někdo pořizuje šílené a neobvyklé záběry, na které si z mnoha důvodů sami netroufneme.

  16. Patr

    souhlasím s Daliborem, nemyslím, že by se chovali nějak nezodpovědně, mají vše jistě dostatečně prověřené a odzkoušené a taky mají nemalou praxi v tom co dělají, i zvýšený výkon není pro nic za nic, já jim fandim. Celkem se podivuji nad tím, že tohle vůbec řešíte, když žijeme v čechách, kde pravděpodobnost srážky s blbcem je nesrovnatelně vyšší a to i s těmi nejtragičtějšími důsledky. Jak říká Horníček „být idiotem v dnešní době je těžké – konkurence je veliká“

    ohledně RB Air race – po dvou pádech do vody byly závody přerušeny na neurčito, ačkoliv se obešly bez vážnějších zranění.
    Ostatně bezpečnostní opatření v závodech byla velmi vysoká, počínaje ročním testováním pilotů a tvorbou tratě s bezpečnostními a únikovými zónami a omezením g konče. Je to taky důvod proč se nikdy nelítal v Praze, právě z bezpečnostních důvodů by se tam nevešel.
    Je také pravda, že do Rena chodí lidi dobrovolně a s určitým rizikem se dá nebo snad i musí kalkulovat. Na rozdíl od jízdy po silnici, kde si člověk připadá více jako rukojmí s nárazníkem pod krkem.

  17. Petr

    Poznámka k RedBull – jsou tady dva důležité rozdíly.

    1) Pilotem RedBullu se nemůže stát někdo jen proto, že si může koupit letadlo. Požadavky na takového pilota jsou obrovské, musí mít za sebou tisíce hodin ve vzduchu, zkušeností i velkou dávku šikovnosti. Jaké jsou požadavky na pilota RC modelu s kamerou?

    2) Pokud pilot RedBullu udělá velkou chybu, tak za to zaplatí životem. Oni si to dobře uvědomují a proto i vědí kde jsou hranice pro „bezpečné“ létání. Nikdo nechce umřít. Naopak u FPV modelu samotný pilot nic neriskuje, maximálně jen škodu na vybavení. Navíc pokud by takový model něco způsobil, tak bude i dost těžké zjistit kdo je vlastně pilotem.

  18. Patr

    rozdíly, jak říkáš, jsoue zde opravdu zásadní:
    na jedné straně letoun s lidskou osádkou a 400 k motorem
    letící na hranici technických a fyzikálních možností letadla a fyzických i psychyckých možností pilota s přetížením ař 12g
    (vštšina z nás by při 5g usnula během 3 vteřin) a rychlostí přes 300 km/h
    a na druhé straně polystyrenový model poháněný elektromotorem
    a s pilotem který je absolutně v pohodě
    tyto dvě věci bych opravdu nesrovnával

    ostatně, když vidím na akcích létat modely s 800ccm motorem, řízený mobilním telefonem a to modelářem, který je více stavitelem než pilotem, tam mě pak napadá, že něco není úplně vpořádku
    (tím nemyslím nikoho konkrétního, stejně dostanu přes držku od všech :o)

  19. Tom

    Patr: Tou poslední poznámkou jsi podle mě uhodil hřebíček na hlavičku. Úžasně provedený dvacetikilový model obvykle nechci vidět v kilometrové vzdálenosti kolem sebe ve vzduchu právě protože dotyčný strávil stovky hodin s rukami v materiálu a lepidle namísto stovek hodin s rukami na kniplech a zažívání si instinktivních reakcí když se něco po…kazí.

    TBS ty hodiny v rukách mají a krizovek nepochybně řešili spoustu. Nebráním je a nepopírám riziko. Jen si dovolím tvrdit, že v FPV na první pohled nejsou amatéři jako jsou u nás paparazzi Blesku s multicopterem přímo na hlavami lidí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *