Jeti DC-16 v akci na IITOP 2012

Zveřejněno 9. 3. 2012 v rubrice RC Modely

Jeti DC-16Honza Špatný mne včera upozornil na to, že na letošním IITOP, což je takové neoficiální mistrovství Evropy v halové akrobacii, byl k vidění v akci dlouho očekávaný vysílač DC-16 od Jeti. Létal s ním špičkový rakouský pilot Gernot Bruckmann a díky pořízenému záznamu mu můžete nahlédnout přes rameno i vy.

Gernot létá DC-16 v mode-4, což znamená, že plyn a křidýlka má vlevo, zatímco výškovku se směrovkou má na pravém kniplu. To, co přepíná během letu, je mix směrovky do vektorování motoru (natáčení motoru do stran). Vektorování není u halových modelů nic nového, ve světě je známé roky, k nám se však dostává velmi pomalu.

Jak systém vektorování motoru vypadá v praxi? Nepotřebujete k tomu speciální motor, regulátor ani drahé vybavení. Postačí vám upravená motorová přepážka. TVR (thrust vectoring – vektorování tahu) můžete namontovat na halový model buď při stavbě, nebo i dodatečně na již hotový model.

Thrust VectoringThrust Vectoring

Motorová přepážka se hýbe na stejnou stranu se směrovkou, proto lze použít jedno servo k náhonu obou. Důležité je zkřížit lanka směrem ke směrovce, jinak se bude přepážka hýbat proti směrovce a její účinek bude neutralizovat. Také je možné pro ovládání přepážky použít samostatné servo, což umožní snažší nastavení vyosení motoru do stran a „rozpojení“ vypnutím mixu. Tuto možnost oceníte především v kombinaci s vrtulí s proměnným úhlem náběhu.

Za fotografie a poskytnuté informace patří velký dík Honzovi Špatnému, jehož podrobný článek na toto téma (Vektorování motoru u halových akrobatů) naleznete v aktuálním březnovém čísle časopisu RC Revue.

Zde již vidíte Gernotovu sestavu z prvního videa v celé kráse. Jedná se o jeho první let v kategorii aeromuzikál, ve které se nakonec umístil s 1941,67 body na celkovém čtvrtém místě.

Nakonec se musím přiznat, že jsem neodolal a 11.2.2012 vyrazil s Nikonem na Zelený Pruh v Praze, kde se konalo mistrovství České republiky v halovém létání. I když mne Honza Špatný varoval, že je to ta nejtemnější hala v republice, nakonec jsem měl na světlo velké štěstí a oproti focení omotorovaných oštěpů to byla neskutečná pohoda. Na fotkách pracuji, jak mi jen čas dovolí, a tak snad již příští týden bude kompletní fotogalerie online.

Signature

Přečteno 18 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *