F3J SAMBA CUP 2012 – fotogalerie

Zveřejněno 9. 10. 2012 v rubrice PiNa Fotografuje

Nikon D7000Díky Petrovi Janouškovi z Poličky, který mi dal včas echo, jsem měl možnost strávit uplynulou sobotu na „pampeliškářské“ F3J soutěži SAMBA CUP 2012. Na letiště Aeroklubu Polička v Lezníku to mám z chaloupky pár kilometrů, a tak jsem místo nožíku a houbařského košíku v sobotu ráno sbalil Nikona a vyrazil fotit svou první F3J soutěž.

Řekl bych, že to možná už bude dobrých 11 let (+/-), kdy jsem se dílem náhody jako nic netušící divák objevil v Podhořanech na mezinárodní soutěži F3J větroňů. V té době jsem si za chalupou poletoval s IONem a o nějakých F3X kategoriích jsem toho moc nevěděl. Dodnes si však pamatuji hromadné starty, silony tažené dvěma dobrovolníky a fascinující přelety bez mála čtyřmetrových krasavců těsně před přistáním. Bylo to něco neuvěřitelného a v té době bohužel i finančně nedostupného.

F3J SAMBA CUP 2012

Dnes, kdy jako pilot už mám doma v hangáru pár celouhlíkových brusů s několika kW příkonu a jako fotograf jsem odfotil bezpočet F3B soutěží, o nějakém momentu překvapení nemůže být ani řeč. I tak to ale byla až překvapivě pohodová záležitost. Navíc v krásné lokalitě kterou, byť mám za rohem, jsem navštívil poprvé.

F3J SAMBA CUP 2012F3J SAMBA CUP 2012

Letošního SAMBA CUPu se zúčastnilo 45 soutěžících včetně několika zahraničních závodníků z Norska, Švédska, Slovenska a Německa. Na zahájení dorazila i paní starostka ze Sebranic, která firmě Samba Model osobně poděkovala za propagaci obce v zahraničí a všem soutěžícím popřála hodně té termiky.

F3J SAMBA CUP 2012F3J SAMBA CUP 2012

Zatímco při focení „béček“ máte pocit, že jste se ocitnuli v obchodním centru těsně po výplatách, u „jéček“ je to jako ve vietnamské večerce v zapadlé Horní Dolní v neděli dopoledne. Všechno se na první pohled odehrává ve velmi pomalém tempu, nikdo nikam nespěchá. Všichni mají na všechno dost času. Žádné vypjaté emoce, žádný adrenalin, žádné dohadování. Téměř domácí rodinná idylka. V kombinaci s perfektním počasím a výborným občerstvením dokonalá relaxace.

F3J SAMBA CUP 2012F3J SAMBA CUP 2012

Z pohledu fotografa zvyklého na F3B tak trochu nuda. Přibližně každých deset minut hromadný start, následovaný buď předčasným popadáním, když to nenosilo (nebo trošku foukalo a byly turbulentní podmínky), nebo hromadným přistáním, když to naopak nosilo až moc dobře. A tak stále dokola, v polovině se 45 minutovou přestávkou na oběd, až do konce soutěže.

F3J SAMBA CUP 2012F3J SAMBA CUP 2012

Příležitostí k pořízení dobrých fotek je tam o poznání méně – starty na navijáku se nehrotí; opakuje se minimálně; viditelné emoce snad jenom při přistání. Na druhou stranu, chcete-li mít fotky letadel ve vzduchu, máte výbornou šanci i s lepším kompaktem. Jéčka s rozpětím cca 3.6 metru a letovkou pod 2kg se při bezvětří pomalu a majestátně nesou vzduchem. Času pro dokonale ostrou „akční“ fotku habaděj.

F3J SAMBA CUP 2012F3J SAMBA CUP 2012

Během čekání na přistávání jsem měl možnost si párkrát promluvit s Jo Grinim a překvapilo mne, že v Norsku kategorie F3B skomírá. Sem tam se sice nějaká soutěž vypíše, ale v porovnání s kategorií F3J/F na ně téměř nikdo nejezdí – prý ani nelétají úlohu vzdálenost, protože je problém sehnat dost časoměřičů. Mít to na pořádný svah pár kilometrů téměř kdekoliv, jako je tomu v Norsku, nejspíš bychom na tom byli podobně.

F3J SAMBA CUP 2012

Zatímco u nás se vedou debaty o tom, zda jsou „jéčka“ mrtvou kategorií, Jo Grini ji považuje za ideální startovní kategorii, které se může zúčastnit téměř kdokoliv s alespoň trošku slušným letadlem, prý taková malá přípravka pro robotické F3B ;-)

Na letišti jsem nakonec vydržel celé dopoledne, nafotil polovinu karty a po výborných kuřecích klobáskách s Kofolou (díky Víťo) jsem se vrátil na chaloupku, pokračovat v přípravách na blížící se zimu.

Všechny vybrané fotografie (89 kousků) naleznete ve fotogalerii. Pro maximální kvalitu klikněte na plnou velikost obrázků – link vpravo dole u každé fotografie.

 To see the whole photo gallery with 89 pictures follow the link bellow. For the best image quality click the link „Plná velikost“ in the right bottom corner of each picture. If you want to link to this gallery please use the URL of this article (page) as the location of my FTP server (where the pictures are stored) could be changed in the foreseeable future.

F3J SAMBA CUP 2012 – fotogalerie

Jedná se ale pouze o dočasný link. Proto jej prosím nelinkujte přímo, ale odkazujte se na tuto stránku. Je velmi pravděpodobné, že brzy album přesunu na nové FTP.

Signature

Přečteno 53 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

5 komentářů u „F3J SAMBA CUP 2012 – fotogalerie

  1. Marcel

    Martine, jako obvykle parádní foto, smekám.

  2. rtep

    Martine, jsem rád, že s Ti to líbilo. Škoda, že jsem nemohl přijet aspoň na chvíli, mám problémy se zády. Foto máš jako vždy perfektní. Ahoj, Petr.

  3. Bobr

    Martine, už jsem dlouho nekoukal na Tvoje fotky, ale tyhle jsou zase o třídu lepší. Asi jsi se s Nikon D300, Nikkor AF-S VR 70-200mm f/2.8G IF-ED náležitě skamarádil :-)

  4. PiNa

    rtep: Díky, stálo to za to.

    Bobr: To jsi o moc nepřišel. Nových fotografií moc není. Dílem za to může rodinka – není až tolik volného času na jezdění po modelářských akcích a focení. Dílem si za to můžu sám. Čím víc se do fotografování a zpracování fotek nořím, tím vyšší nároky na fotky mám a tím méně jich skočí pomyslnou laťku a skončí u mne na webu. Prostě není cesty zpět do doby, kdy stačilo, že fotka byla pořádně ostrá ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *