PayPal poplatky – pozor na měnový kurz – 2016

Zveřejněno 13. 7. 2016 v rubrice Ze života

PayPalO nevýhodném měnovém kurzu PayPalu jsem zde na blogu psal před více než rokem. V mezičase PayPal zcela překopal uživatelské rozhraní a loňské instrukce pro změnu měnového kurzu na ten správný jsou dnes už k ničemu. Aktualizovaný postup, jak provést tuto změnu v novém uživatelském rozhraní, nalezete uvnitř.

Pokud jste loňský článek nečetli, mrkněte na něj už jen kvůli diskuzním příspěvkům. Následující postup umožňuje to samé, co bylo popsáno ve zmiňovaném článku. Nastavení PayPalu tak, aby při převodu korun na zahraniční měnu využíval směnného kurzu banky, která vydala platební kartu registrovanou na PayPalu účtu. Tento bývá obvykle výhodnější než směnný kurz PayPalu, který je pochopitelně nastavený jako výchozí a provést jeho změnu bez znalosti správného postupu, není vůbec jednoduché.

PayPal změna kurzu

Zalogujte se ke svému PayPal účtu a po přihlášení klikněte na ozubené kolečko v pravé horní části obrazovky.

PayPal změna kurzu

Na další obrazovce klikněte v menu na třetí položku zleva Payments (Platby).

PayPal změna kurzu

Na následující obrazovce klikněte na Preapproved payments (Předschválené platby).

PayPal změna kurzu

Zde klikněte na odkaz Set Available Funding Sources (Nastavit dostupné zdroje financování).

PayPal změna kurzu

Vedle aktuálně používané platební karty klikněte na odkaz Conversion Options (Volby převodu).

PayPal změna kurzu

Čímž se dostanete na „starou známou“ obrazovku, kde vyberete spodní možnost Bill me in the currency listed on the seller's invoice. Potvrdíte stisknutím tlačítka Submit a je hotovo.

I v novém uživatelském PayPalu rozhraní platí, že se tato obrazovka respektive odkaz na Conversion options objeví těsně před schválením platby, jako tomu bylo ve staré verzi. Pokud tedy nemáte výhodnější měnový kurz nastavený napevno, můžete jej zde vybrat doslova na poslední chvíli.

Signature
Seznam všech článků o PayPalu na PiNa.cz

Přečteno 187 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

35 komentářů u „PayPal poplatky – pozor na měnový kurz – 2016

  1. TomMar

    Děkuji, hodně pomohlo… Netušíte jak nastavit limit pro platby do USA ? potřebuji platit cca 6000usd a pustilo mně to s 2450,- a nevím kdy budu moct platit další částku… Z PayPal zatím ( 2hy den ) bez reakce

  2. PiNa

    Pokud by to byl limit PayPalu, bylo by tam uvedené zdůvodnění a nabídnuty kroky, jak si limit zvednout, případně odstranit. Toto spíš vypadá na „problém“ respektive limit u platební karty.

  3. Petr

    Skvělý, díky moc za aktualizaci návodu pod novym paypal vzhledem!

  4. Blacky

    Díky moc za návod! :) Platil jsem za kino v zahraničí Paypalem přes českou kartu k eurovýmu účtu, nevěnoval jsem tomu moc pozornosti a prvně mi to převedli na koruny (Paypal), aby pak banka převodem strhla Eura. Tak jsem dal 2x vydělat… Divný ale je, že jsem už měl v nastavení, že „Bill me in the currency listed on the seller’s invoice“. Tak to teda nechápu, proč mi to účtovali v korunách, když cena byla v Eurech za to kino. Každopádně ještě jednou díky za návod. :)

  5. Ferry

    Díky moc, za návod. Já jsem včera provařil 530 Kč na novým rozhraní Paypalu. Škoda slov!!!

  6. Eva Pokorná

    Zdravím, chci se zeptat, zda problém s poplatky platí i v případě, že paypal „krmím“ penězmi převedenými z bankovního účtu a ne platební kartou? Děkuji

  7. PiNa

    Řekl bych, že neplatí. Předpokládám, že do PayPalu posíláte CZK a pokud následně platíte v jiné měně, konverzi zajišťuje PayPal podle svého kurzu. Doporučuji používat bankovní kartu.

  8. Petr

    Nastavení podle návodu se týká pouze „předschválených plateb“(!!!), takže na placení např. na eBayi nemá žádný vliv. Pokud se chcete vyhnout převodu měn od Paypalu, tak je nutné tuto možnost zvolit v souhrnu transakce před samotným provedením platby. To také odpovídá pravidlům v dokumentaci Paypalu. Dnes jsem osobně ověřil, že ta možnost tam stále je!

    Petr

  9. Katka

    Do teď jsem všude platila kartou a vše bez problémů. Byla jsem ale nucena založit Paypal a kurz Eura mi to dává 28,22 ať dělám co dělám změnit to nejde, ani podle vašeho návodu a ani v posledním kroku před platbou, když dám změnit že se má kurz počítat podle banky která kartu vydala. Už nad tím sedím druhý den a nevím co s tím, neporadí někdo prosím..? Dík Katka

  10. Tom

    Katko, neporadím, ale mám stejný problém. Změním to a Paypal tam furt cpe tu svou konverzi, je to k zešílení :-(

  11. Petr

    Zvláštní, když jsem na poslední stránce před platbou (vlevo nahoře) zvolil, že nechci aby Paypal prováděl konverzi, tak to v bance strhlo USD a k žádné konverzi nedošlo. Paypal provádí konverzi jedině, pokud máte peníze přímo u něj, které jsou (snad vždy) upřednostněny před kartou. Zdejší návod nelze pro placení kartou za zboží použít.

  12. PiNa

    Petr: Zvláštní, když jsem na poslední stránce před platbou (vlevo nahoře) zvolil, že nechci aby Paypal prováděl konverzi, tak to v bance strhlo USD a k žádné konverzi nedošlo.

    Pokud je účet u banky vedený v CZK, potom není z principu možné, aby se z tohoto účtu strhly USD bez konverze – jednoduše tam žádné nejsou. Tento požadavek se vždy řeší převodem měny, ve které je účet vedený, na požadovanou měnu aktuálním kurzem banky. Případně nevýhodným kurzem PayPalu, který nejprve požadavek na USD převede svým kurzem na CZK a ty si následně vyžádá od banky.

  13. Petr

    Samozřejmě, že byla myšlena „Paypal konverze“, nehledě k tomu, že bez ohledu na měnu účtu by byla konverze provedena tak jako tak, a pak by samozřejmě došlo ke dvojí konverzi, kdyby byl účet veden u české banky v USD. Jinak nechápu smysl příspěvku. Jako mnohem větší problém považuji, že je zde stále publikován návod, který je očividně k ničemu.

    Petr

  14. PiNa

    Petr: Smysl příspěvku je ten, že to takto až do konce října fungovalo. Poslední dobou používám PayPal pouze k platbám USD->USD, takže jsem si nevšiml, že to nyní nefunguje. Stačilo trochu zapátrat a příčina je na světě. Problém není v návodu. Problém je u PayPalu:

    “In October 2016 PayPal have introduced new payment method and at the moment the feature to be ‘Billed in sellers currency invoice currency’ is not available at the moment. We hope to have this feature operating soon again but we have no set date as of yet. We will try our best.”

    Je prosinec a stále jim to nefunguje. Pokud neproběhla konverze požadovaným způsobem (konverze kurzem banky), lze jim prostřednictvím jejich Message Center napsat a kurzovní rozdíl vrací.

    Při platbě za nákup na eBayi by se nově u použité karty mělo objevit pop-up okno, ve kterém jde nastavit použití výhodnějšího bankovního kurzu. U ostatních prodejců toto bohužel nefunguje a je potřeba si o vrácení peněz zaplacených navíc z důvodu nevýhodného kurzu u PayPalu zažádat.

  15. Ferry

    Aho PiNa, dnes jsem provadel platbu za 128,69 (před tím za 318 EUR) snažil jsem se změnit při platbe v „Currency conversion options“ na „Convert with card issuer“ ->Next a presto mi program pocital nevyhodny kurz 28,18. Nejsem tak zdatny v Paypal, mohl bych te pozadat o pomoc jak mohu pozadat Paypal o vraceni penez, resp. nevim ani jak to mam nazvat, moje anglictiny neni zrovna nejlepsi a vlatne nevim jak jim mam vysvetlit, ze jsem provaril opet penize,ale ne moji vinou, ale jejich podelanym nefunkcnim systemem. Pro info uvadim, ze mam ucet veden u RB v CZK i EUR (na ucte mam pochopitelne EURa). Kdyby jsi mohl pomoci uvadim na sebe email: tomanfr@gmail.com

  16. Radek

    Zdravím,
    pokud mi příjdou peníza na PayPal v USD, je možné je bez konverzace PayPalovským kurzem poslat na můj bankovní účet/zpět na kartu tak aby se USD přepočetly až kurzem banky?

  17. PiNa

    Radek: Toto bohužel možné není. Při převodu cizí měny z PayPal účtu na účet u banky v CZK vždy nejprve proběhne konverze na CZK kuzem PayPalu a teprve potom dojde k převodu CZK na CZK účet.

  18. Ferry

    Ahoj PiNa psal jsem zde 21.12.2016, zatím bez reakce. Předem díky!

  19. ED

    Ahoj, Ferry mám stejný problém se špatnou konverzí měny, ačkoliv Paypal ukazoval výhodnější kurz tak eura strženy tím horším kurzem. Moje anglina nic moc a nevím kam a jak psát. Je to někdo kdo by pomohl?

  20. PiNa

    Na svém PayPal účtu to mám nastavené dle tohoto manuálu. Při platbě kartou přes PayPal mi bylo strženo 120 liber kurzem 31.817Kč za libru, což je kurz RB GBP prodej. Zdá se, že to opět již funguje. Může to někdo potvrdit?

  21. Jaf

    koukal jsem na platbu co jsem prováděl před pár dny kartou a kurz je správně, podle mýho nastavení – podle kurzu banky co mi vydala kartu.
    Prosím nevíte někdo jak je to s příchozími platbami? Za všechny přichozí platby platím provizi PayPalu, už mě to nebaví.
    A ještě dotaz: když převádim peníze na cizí paypal účet já mám účet v KČ a on v € (a nechci aby jakoukoliv provizi za prijatou platbu platil on), vyhnu se placení provize když si z BÚ převedu peníze na můj paypal účet a z něj pak provedu platbu z balancu v € (nastavil jsem si jako hlavní měnu €)?

  22. Patrik

    Dobrý den, mám učet u Raiffeisenbank cizomenový, mam tam dolary a chci platit z dolarového učtu kartou na ebay, jak mám postupovat, jak se nakupuje na ebay tak to nikdy nevyskoči na paypal, ale člověk se jen přihlaší a potvrdí, děkuji moc

  23. Petr

    Dobrý den,
    prosím o informaci, zda nemáte zkušenost.
    Strhla se mi v PayPal předschválená platba (pre-approved payment)za předplatné internetové služby Logmein.
    Službu již nepotřebuji delší dobu, nevěděl jsem, že dojde k automatickému strhnutí částky.

    Nevíte prosím někdo, zda je možnost vrácení platby za tuto službu?

    Děkuji a přeji hezký den.

    P.

  24. PiNa

    Petr: Je potřeba se domluvit s Logmein, PayPal je v tomto případě pouze zprostředkovatel platby. Vše záleží na tom, jaké jsou jejich smluvní podmínky.

  25. Martin

    Dobrý den,
    chci na ebay.com koupit docela drahou věc (v přepočtu cca 200.000Kč)
    Tyhle peníze jsem si přeměnil na libru za hodně dobrý kurz (měna obchodníka a země ze které objednávám). Mám Librovej účet i kartu kam jsem peníze vložil.
    Otázka zní: Pokud na svém paypal účtu zadám tuto kartu a následně položku zaplatím, bude mi ztržena částka kterou prodejce uvádí, nebo tam bude ještě nějaký poplatek za převod, kurz,…? Moc díky za odpověď.

  26. PiNa

    Martin: Při platbě na eBayi přes Paypal se strhává pouze částka požadovaná prodejcem. Veškeré poplatky související s prodejem jdou k tíži obchodníka. Pokud je účet vedený v librách, nemělo by při platbě v librách přes PayPal k žádnému převodu dojít. Osobní zkušenost nemám, ale jsem přesvědčený, že je to stejné, jako když se platí například v dolarech dolary uloženými na PayPalu. Tam také k žádnému převodu nedochází.

  27. Jana

    Dobrý den, dočetla jsem se informaci:
    Náklady na poskytnuté služby jsou celkem vysoké. Za samotný převod sice platíte pouze tehdy, pokud peníze odcházejí ze zaregistrované platební či kreditní karty místo použití „bankovního převodu“ prostřednictvím účtu. V takovémto případě činí poplatek 3,4 % ze zasílané částky + 10 CZK.

    Navíc se ale platí poplatek za převod měny, která je převáděna směnných kurzem platným na finančním trhu, a činí 3,5 % z převáděné částky a poplatek za mezinárodní převod, který se liší dle země odesílatele a příjemce. Pro Českou republiku se pohybuje ve výši od 1 % do 4 %.

    Je to pravda?
    A mohu se ještě zeptat jak dlouho trvá převod peněz? Připsání peněz na účet prodejce?
    Děkuju za info

  28. Oliver

    Asi pol roka dozadu som si zmenil podla tohto navodu conversion, cca tyzden dozadu „sa to“ zmenilo nazad, musel som znova zakliknut, ze chcem kurz mojej banky.
    Len podotknem, ze som na paypal ucte nic medzitym nemenil (kartu mam stale tu istu zadefinovanu).

    Takze pozor, obcas to sami „vratia“ do nastavenia vyhodneho pre nich…

  29. vasa

    Potvrzuji, paypal si samovolně mění konvezi v nastavení, tak pozor na to, nutno kontrolovat.

  30. Lukas

    Ahoj, tak na činskom obchode som kupoval vec za €, mam paypal, kde som mal zvyšné eura a naparovanu kartu v mene CZK, a nepozdával sa mi kurz, ale když to prepocitavam co mi píše paypal, tak bol vyhodnejsí ako je kurz banky ktorý cini aktualne 27,13 CZK za 1€
    Paqypal píše
    Exchange rate
    636,44 CZK = 23,76 EUR to to mi strhlo aj na karte
    1 CZK = 0,04 EUR .. tuto nejako nesedi lebo by to bolo 25×0,04=1€
    a to som mal to default od paypalu, teraz som to zmenil podla navodu, tak som zvedavy. Ale začínam mať pochybnosti, že kurz banky je výhodnejší, viem, že najvýhodnejší kurz bez poplatkou za transakciu je kurz VISa/Master – najblizsi k stredu Národnej banky

  31. Michal

    Větší hovada jsem v životě neviděl. Platím €705 na Německém ebay kartou, která je k účtu v EUR. Takže očekávám že se z účtu strhne €705. Jenže oni si cenu přepočítali svým kurzem na koruny, pak ty koruny koupili z mé EUR karty, a na účtu mám strženo €753. Tomu říkám podnikání!!! Taky netuším, proč si vybrali zrovna koruny, a ne třeba rupie. Nikde nevidím nastavení, že bych ty koruny proferoval.

  32. PiNa

    Michal: To je známý problém. Viz nedávná komunikace v Nikoní FB skupině:

    Viktor Šulc
    17 květen v 9:16
    Mel bych dotaz k Pay palu. Zridil jsme si v ceske bance euro ucet a kartu od nej zadal do paypalu. Nicmene pri platbe polizky v Euroch dojde ke konverzi meny EUR – CZK – EUR, takze vy vysledku clvoek zaplati na poplatcich 2x tolik, nez kdyby platil z uctu vedenem v CZK. Dela to tak, ikdyz je primarni mena nastavana v paypalu na EUR. Nevi nekdo jak to nastavit, aby byla mena podle toho v jake je mene veden ucet ?

    Viktor Šulc tak vyreseno.. pridal jsem kartu, odebral jsme kartu, poklikla jsme co slo a hura.. na ebay platba za 2,18 euro a z uctu strzeno 2,18 euro.. jen nez jsme na to prisle, tak jsem v ramci tetovani koupil cca 200 kusi suchejch zipu na svazovani kabelu.. tak jak prijdou, hodim je na bazar :-)

    Tady je odkaz na Viktorův profil, můžeš to s ním probrat:
    https://www.facebook.com/viktor.sulc

  33. Mirek

    Myslím, že to ty hovada paypalovský zase z toho nastavení odstranili – zas to vypadá trochu jinak a tuto možnost jsem tam nenašel. Při posílání peněz někomu mi to ale nabídli – a to je poprvý, co jsem to našel – ale při placení na Ebayi jsem to nikdy nenašel a musel jsem se smířit s hnusným kurzem. Už jsem kvůli tomu taky začal platit některý věci přímo kartou.

  34. Mirek

    A ještě o jednu nedávnou zkušenost s Peypalem bych se podělil. Třeba se bude někomu hodit. Kupoval jsem něco na Ebayi za asi 550 GBP (slušný prachy už pro našince) + doprava do ČR měla být za asi 22 GBP. Jenže ten prodejce to nějak asi popletl a poslal mi to na UK adresu u přeposílací služby (kterou jsem měl uvedenou jako registrační abych mohl nakupovat na UK Ebayi i věci, které jsou jen s douručením do UK, jinak na to Ebay nedovolí přihodit – to je taky dost hnusné, když to zjistíte až při přihazování chvilku před koncem aukce – nicméně u této aukce to nebylo potřeba, ale kdo by to pořád měnil…) Náklady na přeposlání do ČR mě u té přeposílačky vyšly na dalších asi 33 GBP. Vzhledem k tomu, že i ta aukce vyšla až na moje maximum, kam až jsem se rozhodl jít, tak asi chápete, že jsem z toho úplně nadšený nebyl. No a protože dopravu do UK prodejce deklaroval jako free, tak jsem se rozhodl zkusit požádat o vrácení těch 22 GBP a zkusit to přes Paypal, když mě tak dobře chrání. U Paypalu toto bylo vedeno jako dvě platby, ale nějak provázané (což jsem nevěděl, co z toho plyne), nevěděl jsem moc, jak to tam zadat, nakonec jsem tam zadal, že platba měla být za 0,01GBP (protože 0 to nedovolovalo) a popsal o co mi jde. Paypal to nějak prověřoval, polal email prodejci, ten ale nereagoval a tak to nakonec rozsoudil v můj prospěch. A vrátil mi peníze, ale ne 22 GBP za dopravu ale všechno i za zboží (kromě té 0,01 GBP). Ale zase ne tak uplně všchno (jak jsem zjistil později) – asi o 3% z 550 GBP méně (tedy asi o poplatek prodejce) – tj. o 16,5 GBP. Těch 22 GBP za dopravu mi kupodivu vrátili přesně. No ale co teď teda dál? Rozhodl jsem se teda chvilku vyčkávat, až se mi ozve prodejce a pak mu nabídnout vrácení těch peněz za zboží. Prodejce to po asi dvou dnech opravdu zjistil a napsal mi postupně několik ne úplně inteligentních zpráv (ani se mu zas tak nedivím, já z toho byl taky poněkud „nervózní“). Nicméně v jedné zprávě to vypadalo, že to asi trochu pochopil a souhlasí s tím, že bych mu poslal zpět peníze za zboží bez poštovného. Tak jsem se toho chytl a udělal to. Ale hádejte jaké bylo moje překvapení, když se dívám, že když si to vše spočítám, kolik mě to stálo před tím a teď (libra mezi tím tochu podražila a plus ten nevrácený poplatek Paypalu), že jsem na tom teď i s těma vrácenýma 700 Kč za nevyužitou dopravu o 200 Kč hůř (kdybych tam ještě nechat ten Paypalovský směnný kurz, tak by to bylo ještě o dalších 500 Kč hůř). Tolik teda k té ochraně od Paypalu. Na něco se to asi hodí – třeba před úplným podvodem (nebo na úplný podvod :) – ale mě to teda jen uškodilo (a těch nervů s tím). No s tím prodejcem to nemám ještě úplně uzvřené, doufám, že se s tím spokojí a tím to skončí (v dobrém relativně :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *