Dobré zprávy pro letecké modeláře v EU

Zveřejněno 3. 3. 2019 v rubrice RC Modely

Vlajka EUStále častější incidenty způsobené běžně dostupnými drony budily oprávněné obavy mezi leteckými modeláři, kteří byli připravovanou legislativou omezující jejich provoz řazeni se svými modely do stejné kategorie. Jeji přijetí v původní podobě by znamenalo praktický konec letecké modelařiny na území Evropské unie. Naštěstí to dopadlo dobře.

Následuje překlad anglického Google překladu původního vyjádření DMFV (Německé asicoace leteckých modelářů), které bylo pochopitelně v němčině a tou bohužel nevládnu.

Posledního února přijala Evropská komise novou směrnici, která se kromě jiných věcí věnuje také regulaci provozu dálkově ovládaných modelů letadel v celé Evropě. Po měsících nejistoty bylo nyní učiněno rozhodnutí ve prospěch letecko modelářského sportu. V zásadě lze říci, že všechny projednávané body byly do nyní schváleného dokumentu zapsány tak, jak Německá asociace leteckých modelářů ve spolupráci s poslanci Evropského parlamentu, Švýcarskou asociací leteckých modelářů, Spolkovým ministerstvem dopravy a digitální infrastruktury opakovaně požadovaly. Toto zajišťuje, že se občané členských států Evropské unie nemusí obávat omezení při provozu leteckých modelů, a že letecko modelářský sport může být i v budoucnu provozován na evropské úrovni bez legislativních překážek.

V konečné verzi směrnice jsou témata týkající se leteckých modelů formulována stejně, jako při nedávných rozhovorech mezi EASA (Evropská agentura pro bezpečnost letectví) a experty v Agentuře a Evropské komisi, jakož i  se zástupci modelářů z členských zemí Evropské unie včetně Německé asociace leteckých modelářů:

1. Provozování leteckých modelů se nemusí podřídit definicím a omezením souvisejícím s takzvanou „specifickou kategorií“, která se týká provozu dronů na území Evropské unie.

2. Obecně vzato, byly zmírněny věkové požadavky a Evropská unie nyní nespecifikuje minimální požadovaný věk pro řízení leteckých modelů v případě, kdy chcete létat pod záštitou modelářského klubu, nebo pod dohledem zkušeného pilota.

3. Modelářské kluby a spolky by měly na základě vlastní žádosti obdržet provozní povolení od svých vnitrostátních orgánů, která leteckým modelářům v rámci jejich organizace zajistí stejné možnosti a svobody jako předtím.

4. Délka přechodného období byla stanovena na tři roky.

5. Svahové létání bude výslovně povoleno v celé Evropě jakožto součást „Otevřené kategorie“ a bude možné ho provozovat dokonce i bez zvláštního povolení.

Nakonec to tedy dobře dopadlo a podařilo se prosadit rozumné řešení, o kterém jsem mluvil od začátku. Tedy oddělit legislativně provoz dronů a klasických modelů.

Signature

Přečteno 81 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

1 Komentář u „Dobré zprávy pro letecké modeláře v EU

  1. PiNa

    Podrobné vyjádření a návrh nových pravidel pro letecké modeláře v EU je v češtině k dispozici zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *