PiNa.cz – ohlédnutí do minulosti a co bude dál?

Zveřejněno 25. 4. 2019 v rubrice Tyto stránky

Wordpress Po téměř dvanácti letech s jednou „wordpressovskou“ šablonou nadešel konečně čas na změnu, což je také dobrou příležitostí pro letmé ohlédnutí do minulosti tohoto webu, vysvětlení důvodu minimálního počtu nových příspěvků za poslední rok dva a především pro poodhalení toho, co se na doméně PiNa.cz bude dít dál.

Když jsem se před téměř dvanácti lety rozhodl začít psát vlastní blog, bylo to spontánní rozhodnutí. Zaplnění prázdného místa po prodaném serveru AudioNet.cz, který jsme s kamarádem provozovali na přelomu tisíciletí a nakonec ho prodali společnosti Mafra, která jeho obsah použila jako základ pro audio rubriku tehdy vznikajícího serveru Technet.

Server AudioNet.cz
Titulní strana serveru AudioNet.cz

Nebylo to nic těžkého. Během pár dní jsem měl zaregistrovanou doménu, koupený hosting a naučené základy WordPressu. AudioNet.cz tenkrát běžel na redakčním systému Diana od Mobil Serveru, takže to pro mě nebylo nic nového a učení šlo celkem rychle. Největším problémem, jak se později ukázalo, bylo najít vhodnou šablonu pro vzhled webu. Když už to vypadalo, že si budu muset napsat svoji vlastní, narazil jsem na, v té době velmi populární, „Ká dvojku“. Stačilo provést několik kosmetických úprav, nainstalovat pár rozšíření a v téměř nezměněné podobě jsme spolu zůstali dodnes.

Tato šablona je také důvodem, proč blog stále běží na prehistorické verzi redakčního systému a nedá se moc dobře číst na chytrých telefonech. Její vývoj byl totiž po pár letech ukončený a novější verze WordPressu si s ní bohužel nerozuměly. Řídil jsem se heslem, že když něco funguje (alespoň zdánlivě), není radno do toho zasahovat a místo řešení aktualizací webu a redakčního systému, se raději věnoval psaní příspěvků. Jde hlavně o obsah, ne? (smajlík).

Roky plynuly, příspěvky přibývaly a s jejich rostoucím počtem postupně vyhasínala i naděje, že starý web jednou „zaříznu“ a začnu od nuly znova. Komu by se také chtělo vše zahodit, nebo ručně kopírovat a upravovat stovky příspěvků do nového redakčního systému. Mně tenkrát rozhodně ne.

Nejspíš by vše zůstalo při starém, nebýt chytrých telefonů, které při prohlížení webu postupně převálcovaly počítače a Google logicky začal zvýhodňovat ve svém vyhledávání stránky optimalizované právě pro prohlížení na mobilních zařízeních.

Zkoušel jsem to za ty roky několikrát na testovací subdoméně. Plán byl jasný. Najít vhodnou šablonu, aktualizovat verzi redakčního systému, upravit starší příspěvky a nakonec vše překlopit do ostrého provozu. Jenomže k překlopení nikdy nedošlo. Pokaždé jsem narazil na nějaký problém. Ať už to byly šablony, které mi ne zcela nevyhovovaly a na jejichž úpravu už jsem neměl dostatečné znalosti, nebo chybějící trpělivost na ruční úpravu všech těch starých příspěvků, které se v nové verzi nezobrazovaly správně.

Celkem nadějně to vypadalo v polovině roku 2016, kdy jsem se rozhodl, že si vytvořím šablonu vlastní, která bude víceméně kopírovat Ká dvojku, ale bude lépe čitelná na velkých monitorech a optimalizovaná pro mobilní zařízení plus poběží na nejnovějším WordPressu a tím pádem budu mít opět k dispozici šikovná rozšíření, která na starém již nefungovala.

Pořídil jsem si tedy nadstavbu WordPressu Genesis Framework a k němu skvělý Dynamik Website Builder od CobaltApps (mimochodem i dnes je tato kombinace navzdory velmi strmé křivce učení mnohými považována za to nejlepší, co pro tvorbu webu běžícího na WordPressu existuje). Večery zasvětil jejich studiu včetně základů PHP a CSS. Dokonce jsem si pár zkušebních šablon vytvořil, ale určitě to znáte také. Člověk míní, život mění. A tak šla zamýšlená nová podoba webu opět k ledu. Bohužel. S tím úzce souvisí i velmi sporadické aktualizace blogu za poslední rok, dva. Rozepsal i nafotil jsem toho docela dost, ale ve finále chyběla motivace k dokončení a ke zveřejnění na zastaralém webu. Vyhoření? Možná (smutný smajlík).

Nový Web
Téměř hotový nový vzhled webu PiNa.cz

Toliko pár slov na vysvětlenou k minulosti a krátký vhled do zákulisí tohoto webu. A co bude dál? Dobrou zprávou je, že web poběží i nadále. Ještě lepší zprávou je, že mám již téměř hotovou novou šablonu vzhledu, kterou se v dohledné době pokusím nasadit. Tomu samozřejmě musí předcházet aktualizace WordPressu z archaické verze 2.3.1 na aktuální 5.1. Papírově by to nemělo být nic složitého. Postupně nahrát 24 aktualizací (každou druhou, celkem jich je 48) až do verze 3.7.0 a potom skočit rovnou na tu nejnovější. Jak to dopadne v reálu, to se teprve uvidí. Vzhledem k možnosti poškození SQL databáze příspěvků při přecházení mezi jednotlivými verzemi WordPressu jsem si raději u hostingu nechal vygenerovat aktuální zálohu. Snad nebude potřeba. Držte mi palce…

Signature

Přečteno 77 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

3 Komentáře u „PiNa.cz – ohlédnutí do minulosti a co bude dál?

  1. petr

    Ahoj Martine. To co popisuješ, tomu já ve svých letech moc nerozumím, jedno ale vím jistě. Přesto, že chytrý mobil mám, tak mne ani jednou nenapadlo se na Tvé zajímavé stránky podívat na něm, vždy je čtu na počítači. Asi se mi mladší ročníky budou smát, ale je to tak. Co vím ze svého modelářského okolí, tak je čte hodně lidí, sledovanost určitě znáš. Co se týče příspěvků, jde o to, že tak jak jsi náročný na své fotografie, tak jsi náročný i na výběr příspěvků a potom taky kolik máš času na to, aby stránky byly neustále zásobovány novými informacemi. Budu rád, když stránky pojedou dál a v podstatě je mi úplně jedno jakou budou mít šablonu, vždycky přeci jde hlavně o obsah. Ahoj, Petr.

  2. PiNa

    Díky Petře za milý komentář. Je to bohužel tak,že kdo dnes nemá stránky optimalizované pro mobily/tablety, má z pohledu Google smůlu. To samé platí, pokud web nepoužívá HTTPS pro zabezpečení, jako ten můj. Opět má smůlu a Google ho při vyhledávání celkem výrazně penalizuje a pokud ho někdo chce navštívit, vyskočí okno, že se jedná o „podezřelý“ nezabezpečený web a zda chce opravdu pokračovat. No a komu by se chtělo trávit čas psaním příspěvků na web, který při vyhledávání nemá moc šanci. To je ten hlavní důvod, proč tu poslední dobou nebylo moc nových příspěvků. Šetřím si je do nové verze, kterou bych měl nasadit co nejdříve.

  3. Dzordzik

    Ahoj Marťo, byť věkem ještě poměrně nestár, mám to stejně. Na mobilu je prohlížení nepohodlné, všechno je malé a po přeformátování pro mobil/tablet, většinou nedobře čitelné. Takže si rád nechám čtení na počítač s velkým monitorem. Nicméně pokud paseš po čtenosti, pak samozřejmě chápu proč to děláš.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *