Nikon V1 a J1 – mirrorless novinky od Nikonu

Zveřejněno 21. 9. 2011 v rubrice PiNa Fotografuje

Nikon V1Nikon dnes, přesně podle očekávání, oficiálně ohlásil dva představitele nové řady mirrorless fotoaparátů Nikon 1 pojmenované V1 a J1. Oba využívají 10MP snímač (13.2mm x 8.8mm) s cropem 2,7x a spadají do kategorie, kterou Nikon nazývá CX formát. Konkurence pro Sony NEX přichází, ale podle prvních ohlasů se o žádnou revoluci nejedná.

Nikon V1

V1 je dražším z obou modelů. Disponuje odolným hořčíkovým tělem a elektronickým hledáčkem s rozlišením 1.4MP, který se automaticky aktivuje po přiložení fotoaparátu k oku. Kromě vysokorychlostní elektronické závěrky nabízí také výkonnou mechanickou závěrku pro rozšířené možnosti fotografování. Pomocí speciálního portu lze připojit mini blesk SB-N5, nebo GPS modul GP-N100. Časem se na trhu objeví adaptér umožňující použití objektivů s bajonetem Nikon f-mount.

Nikon J1

J1 je levnějším z ohlášené dvojice a je cílený na širší masy. Místo elektronického hledáčeku má 3 palcový LCD display s vysokým rozlišením, také chybí konektor pro připojení příslušenství. Disponuje interním bleskem a je k dispozici v několika barvách včetně růžové.

Použitý CMOS snímač nabízí: rozlišení 10MP; rychlé sekvenční focení s frekvencí 10 snímků za vteřinu s adaptabilním ostřením a až 60 snímků za vteřinu bez průběžného ostření;  ISO v rozsahu 100-3200; natáčení full HD videí v rozlišení 1080p (30fps), nebo 1080i (60fps) v celkové délce až 29 minut se stereo ozvučením a možností automatické redukce šumu při natáčení v horších světelných podmínkách. V kombinaci se 73 bodovým AF a Expeed 3 enginem využívajícím nový dual core Expeed 3 procesor vypadají uvolněné specifikace obou modelů docela slibně.

Nikon současně ohlásil 4 objektivy pro tento nový CX formát. 1 Nikkor VR 10-30mm F3.5-5.6, 1 Nikkor VR 30-110mm F3.8-5.6, 1 Nikkor 10mm F2.8 pancake a také 1 Nikkor VR 10-100mm f/4.5-5.6 výkonný zoom objektiv pro natáčení videa.

Fotoaparáty J1 a V1 by měly být v USA uvedeny do prodeje 20. října letošního roku. S doporučenou prodejní cenou za Nikon J1 v sadě s objektivem 10-30mm 649.95USD a za Nikon V1 v sadě s objektivem 10-30mm 899.95USD.

Signature

Přečteno 15 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

12 komentářů u „Nikon V1 a J1 – mirrorless novinky od Nikonu

  1. HonzaS

    Vysvetli mi nekdo, k cemu je to dobre? Lepsi nez kompakt, horsi nez DSLR ale za cenu DSLR?

  2. PiNa

    Na dpreview to výstižně okomentovali „dead on arrival“. Za doporučené prodejní ceny pro CZ: 13 a 19 tisíc to příliš velký trhák nebude. Papírově oba foťáky vypadají celkem dobře. Jenomže to je pouze PR a jaký bude výsledek v reálu, na to si ještě chvíli budeme muset počkat.

    Každopádně mě zaskočila absence kolejnic a potřeba proprietárního blesku u V1, žádná tlačítka pro nastavení clony/času u J1 (možná to bude přímo na displeji jako u smartphounů). Objektivy by také mohly být světelnější.

    Pokud bych si v této kategorii měl koupit nějaký foťák, nejspíš by to byl Olympus nebo Panasonic. Oba výrobci nabízejí již třetí generaci foťáků, zatímco Nikon teprve začíná.

  3. Dzordzik

    Přesně tak, tohle si koupí jenom hodně úzká cílová skupina a navíc ani nevím jak ji charakterizovat. Každopádně v DSLR je NIKON když né nejlepší, tak na špici určitě, v kompaktech občas taky něco sesmolí, UZ jsou tragédie už dlouho a tohle také úspěch mít nebude, tím spíš s přihlédnutím k ceně.

  4. Jiří Dobrý

    Každý si to nějak vysnil a teď nadává, že to není podle jeho představ. Myslím, že pánové z Nikonu mají za sebou solidní období bez jediného propadáku. Nebudou to neschopní ňoumové. Jen zrovna tímto produktem mířili na někoho jiného.

  5. BorekL

    Kdyby radši udělali kompakt s APS-C senzorem (něco jako Fuji X100).

  6. klobouk

    Přesně, kdyby to udělali s APS-C, jako SONY a Samsung…
    Byl by to možná nejlepší produkt „bez zrcadla“ a SONY by Nikonu přestalo prodávat čipy a NIKON by skončil… To musí být zajímavé , tahle jejich politika „konkurence“

    Koukal jsem na samples z NIKONů – na efekt je to dobrý, ale jinak hnus, velebnosti.

    Mimochodem, tohle mě ani tak nevzrušuje- horší je úchylka směrem D7000- nesmyslenné rozlišení, velmi zajímavé barevné podání – super pro kytky, přírodu, ajánevímcoještě. Ale problém je s bílými pleťovka je strašná a to i při veškeré snaze to jkkoliv řešit. Černí jsou na fotkách NIkonu D7000 naprosto úžasní – tam je to naopak super a to i bez dosvěcování – dříve oppoblém, dnes vyřešeno.. Problém je, že mé děti mají relativně bílou pleť a tak mi je D7000 doma celkem k ničemu.

    Další zajímavou věcí je srovnání rozlišení staré D90 a D7000. Vysoký počet Mpixelů vede k nutnosti aplikovat odšunovací algoritmy zcela brutálním způsobem- důsledkem jsou zcela odlišné výsledky/charakter obrazu, než např. u D2X, D200, D300, D90. Na rozdíl od ostrých hran jsou zde jakési zašuměné přechody mezi miriádou úžasných barevných tónů.. Našel jsem kdesi v diskusích výkřik, že oproti D90 u D700 zmizely díky této redukci šumu nějaké detaily, ale vlastní stránka s obrázky už byla fuč…

  7. the

    Pánové, já Sony NEX mám a musím říct, že nejsem úplně přesvědčen o tom, že je APS-C snímač pro podobný koncept ideální. Objektivy jsou relativně velké, je tu určitý problém s aberací proto, že po zmenšení vzdálenosti bajonetu od roviny čipu už jsou úhly paprsků dost divoké atd.
    Oly Pen s Micro 4/3 si stojí celkově spíš lépe a kdoví, zda rozhodnutí Nikonu jít na ještě o něco menší čip nebude dávat smysl, ale je nutno vyčkat více zkušeností…

  8. klobouk

    Aha, já jsem si hned říkal, proč je barevná chyba u starého NEXu tak příšerná. A on je tedy použit jako záklaďák speciální objektiv, co je „blíž u čipu“ . Ale lze tam použít přece přes jakousi redukci i klasické SONY/Minolta skla, nebo se mýlím ?
    Chápu, že v tom případě už je to méně šikovné, než klasická zrcadlovka.

    Mimochodem mě velmi zajímá vývoj u Canonu – respektive co bude po nejlepším cenově dostupném kompaktu G12…..

    Mimochodem právě jsem si pořídil slušný kompaktní fotoaparát – NIKON D90. Jako kompakt to docela ujde.

  9. the

    Když se na NEX dá klasické sklo, tak se najednou nestačíš divit, kam se poděla kompaktnost – to prostě nedává smysl. Jinak „blíž u čipu“ jsou mirorless všechny, o tom je právě tento koncept, že vynecháním zrcadla se to dá víc „zmáčknout“. U NEXe to ale dělá asi největší problém.

    Mimochodem ale poznámka- zase bych nerad vzbudil dojem, že je NEX nepoužitelný, tak to není. Naprostá většina fotek je velmi slušná buď rovnou anebo po mírné korekci aberace. Nicméně tu a tam něco ujede důkladněji a za druhé je trochu otrava, že se musí korigovat větší procento fotek než u jiných přístrojů.

  10. klobouk

    No nevím, doba je zvrhlá…

    Dříve jsi si koupil třeba i malý přístroj se slušným sklem a do něj film podle nálady… Nyní, když chceš slušný „film“, tak vyjde tak na cca CZK 40.000,-

    Další problém je snaha pořád něco miniaturizovat – proč ? Když výrobce udělá vše pro to, aby to „nechodilo“.

    Např. Taková D90 celkem malé skladné tělo je stejně osrané díky softu takovým způsobem, že je to jako kompakt. Z funkcí, které např. proti D 300 vůbec nefungují: AWB, Automatika blesku, JPEG komprese, a celý obraz je nakopnutý rozměrově a proporčně tak, aby to nebylo k požití…

    Takže uživatel to má vlastně celkem jednoduché – je jediná přímá úměrnost, jediná křivka, na které je vše – rozměr, hmotnost, kvalita, cena, (1/šum, gamut, „plastičnost fotky“). Kdo toto poruší je zaklet – Minolta a před ní ještě KODAK, vyprodukovali jakési „drahé“ kompaktní přístroje, ze kterých padaly docela slušné snímky, srovnatelné dnes za dobrého světla s poloprofi třídou. Jeden výrobce zkrachoval a druhý je víceméně mimo hru…

    Osobně se po kyselém prohlížení omalovánek z D90 a barevných excesů ze 7D vracím zpátky k filmovému pásu a D300…

  11. majkl

    bohudík pořád platí že fotky dělá fotograf a ne foták :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *