LA100 – UAV od Lehmann Aviation za 990 Euro

Zveřejněno 12. 1. 2013 v rubrice Zajímavosti

LA100 UAVSledujete-li se zaujetím možnosti, které nabízí FPV modely, ale trápí vás, že to s RC modely neumíte? Neklesejte na mysli. Řešení nabízí Lehmann Aviation ve formě bezpilotního samokřídla LA100, které je určené pro plně automatizované natáčení leteckých záběrů a pořizování leteckých fotografií až dvěmi kamerkami GoPro Hero 2 a 3 současně.

Farcouzští Lehmann Aviation se vývoji autonomních AUV samokřídel pro denní i noční snímkování a natáčení věnují již delší dobu a v jejich nabídce naleznete plně profesionální kity pro denní provoz za téměř 10,000 Euro. Kit pro noční provoz vyjde dokonce na bezmála 19,000 Euro. Tedy nic pro běžné smrtelníky.

LA100 AUV

Těm je určena až novinka LA100, za jejímž označením se skrývá pěnové samokřídlo s uhlíkovými výztužemi s rozpětím 92cm, délkou 45cm a s letovkou 850g (včetně zátěže). LA100 ve své podstatě představuje autonomní létající držák pro kamerky GoPro Hero 2 a 3, který je určený běžným uživatelům. Jeho provozování je velmi jednoduché: v dodávaném programovém vybavení zadáte požadovanou trasu, přimontujete kamerky, nabijete baterky, odstartujete z ruky a za pět minut si již prohlížíte pořízené záběry na počítači.

LA100 UAV

Jedná se o hobby verzi, čemuž odpovídají i značně ořezané možnosti (při porovnání s profesionálními kity). Dosah do 500m, provozní výška 80-120m, dobrá pronikavost ve větru do 35km/h, doba letu 5 minut a předprogramované přiblížení na přistání bez možnosti změny nebo zásahu do předem naprogramované trasy letu. Co naopak potěší, je možnost provozu od -25 do 60 stupňů a aktualizace firmwaru přes internet. To vše za 990 Euro – v ceně pochopitelně nejsou zahrnuté kamerky GoPro.

https://www.vimeo.com/53551370

Pro hobby využití je to podle mého názoru stále ještě příliš mnoho peněz za málo muziky, ale komerční využití LA100 si umím představit například u realitních kanceláří či developerů pro prezentaci nabízených nemovitostí a pozemků.

Na druhou stranu je LA100 slibným příslibem věcí budoucích. Stejně tak, jak postupně zlevňují FPV řešení, časem se určitě dočkáme i levnějších UAV technologií, které v kombinaci s HD kamerkou nabídnou nevšední využití i pro ty méně majetnější z nás.

Signature

Přečteno 31 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

3 Komentáře u „LA100 – UAV od Lehmann Aviation za 990 Euro

  1. PiNa

    Tome, tohle ale není ani na FPV ani na plachtění. Slouží to pouze pro snímkování a natáčení, létá a přistává to samo bez zásahu majitele.

  2. PiNa

    Tady je ukázkové video z jednoho letu LA100 – chce se až křičet, „ještě horší, než jsme čekali“. Ach jo a tohle si někdo koupí :-(

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *