Sobotní kombat na Bohnické skále

Zveřejněno 27. 1. 2008 v rubrice RC Modely

Předpověď počasí slibovala na minulou sobotu silný západní vítr. Pro milovníky kombatu, kteří to nemají daleko do Bohnic, rozhodně dobrá zpráva. Sice kombat nelítám, ale byla to zajímavá příležitost, vyzkoušet si v praxi zapůjčené sklo Nikkor AF-S 70-200 /2,8 IF ED VR G BK. Fotografie uvnitř.

Už delší dobu nesměle pokukuju po nějakém pořádném dlouhém skle. Nikkor 18-200VR je sice perfektní univerzální sklo pro reportážní účely, ale při horším světle už má problémy a také vzhledem ke svému rozsahu není vždy tak ostré, jak bych si přál.

Po delším hledání se žhavým kandidátem stal Zoom 70-200/2,8 VR od Nikonu. Od jeho okamžité koupě mne však odrazovala jeho cena. Přeci jenom 1700USD (bez dopravy, cla a DPH) je již v domácím rozpočtu hodně znát. Ale dolar šel citelně dolů a navíc stejné sklo místní prodejci nabízí za „úžasných“ 56.000,- s daní. Už chyběl jenom poslední impuls.

A tím bylo vyzkoušení tohoto skla na vlastním těle (D80). Světlo nebylo kdoví jaké, zataženo a po sluníčku ani stopa, ale se světelností 2.8 v celém rozsahu to nebyl žádný problém. Dosahované časy od 1/250, přes 1/320 až po 1/800s v pohodě stačily pro ostré fotografie i při maximálním zoomu. Sklo sice váží 1.5kg a delší focení vyžaduje stativ (nejlépe monopod), ale výsledná kvalita fotografií mne velmi mile překvapila. Perfektně ostré, výborné barevné podání. Na skle se opravdu nevyplatí šetřit, to si svoji cenu, na rozdíl od těla, drží. Je to stejné jako s auty, kdo jednou vyzkoušel BMW, stěží se v klidu vrátí do své Fábie. Jakmile našetřím, jdu do něho :-)

Následují pořízené fotografie, které lze rozkliknout pro větší verzi (900×600). Fotografie byly stažené z karty, pouze lehce doostřené v Nikon Capture NX 1.3, zmenšené a převedené do jpg.

Signature

Přečteno 37 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

1 Komentář u „Sobotní kombat na Bohnické skále

  1. Aeskulap

    sakra fakt ti to fotí dost dobře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *