Jednoduchý indikátor vybití přijímačových baterií

Zveřejněno 24. 3. 2008 v rubrice RC Modely

IndikatorPři surfování po internetu jsem narazil na velmi jednoduché zapojení indikátoru vybití přijímačových baterií. Primárně je sice určený pro svahové větroně, ale díky jeho miniaturním rozměrům a skutečnosti, že se dá pořídit doslova za pár korun, najde určitě uplatnění i v jiných modelech.

Zapojení využívá monitor napětí MAX8211 (datasheet), autorem je Ken Vincent a poprvé bylo publikováno v časopise Quiet Flight International v roce 1994. V původní verzi byl použitý klasický piezo buzzer. V aktualizovaném zapojení je buzzer nahrazený snadno dostupnou ultra jasnou LEDku, kterou při dobrém umístění nelze přehlédnout ani při slunečném dni. Použité hodnoty odporů byly voleny tak, aby se LEDka rozsvítila při poklesu napětí na 4.6V při čtyřech článcích.

Schema

Realizace vlastního zapojení je velmi jednoduchá. Tištěný spoj není zapotřebí. Dva odpory i LEDka se dají připájet přímo na vývody integrovaného obvodu. Vzniklé „zapojení“ zbývá připájet na servo kabel, připojit do volného kanálu v přijímači a umístit v modelu. Hotovo.

Signature

Přečteno 219 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

4 Komentáře u „Jednoduchý indikátor vybití přijímačových baterií

  1. german

    mohol by si doplnit hodnoty odporov na rozsvietenie pri inych napatiach a aj pri 5tich clankoch ?

  2. PiNa

    Bohužel nemohl, protože je neznám. Určitě bude dobré mrknout se do datasheetu. Při nejhorším by mohlo pomoci použití dvou potenciometrů/trimrů, ale chápu, že by to bylo na dlouhé laborování.
    Martin

  3. MartinP

    Hodnoty pro jiné napětí spočítáte:
    R1-zvolit 10k(pro všechna napětí)
    R2-vypočítat dle vztahu:
    R2=R1*(VL-1,15)/1,15
    kde
    VL-nízké napětí při indikaci (pro 5čl. 5×1,15V)

  4. černos

    Martine nevím zda je tvůj vzoreček správný po elektrické stránce, ale proč ho jednoduše neupravit na:

    R2=R1*(počet článků – 1)

    Potom tam tedy hodnova 1,15 „nízké napětí při indikaci (na článek)“ vůbec nehraje žádnou roli a není dnes tedy použitelný pro Li-xx

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *