WordPress a záloha databáze

Zveřejněno 8. 1. 2009 v rubrice Tyto stránky

WordpressPod vlivem událostí, během nichž jsem vlastní chybou nedávno přišel o spoustu dat, jsem začal všechny své projekty svědomitě zálohovat. Mezi ně patří i tyto stránky běžící na redakčním systému WordPress, který přímý export databází bohužel nepodporuje. Naštěstí však existuje snadné řešení.

Tímto řešením je zdarma dostupný plugin s příznačným názvem WordPress Database Backup s jehož pomocí je záloha databází otázkou jednoho kliknutí myší. Odpadá tedy poněkud komplikovanější zálohování prostřednictvím databázového rozhraní PHPMyAdmin a navíc tento plugin umožňuje zcela automatizované průběžné zálohování.

Nejnovější verze 2.2.2 spolupracuje s redakčním systémem WordPress 2.0.3 až 2.7. Instalace spočívá v nakopírování souboru wb-db-backup.php do adresáře /wp-content/plugins a v jeho aktivaci v menu pluginů. Po spuštění jsou automaticky označeny k exportu všechny klíčové tabulky WordPressu a uživatel může případně přidat i tabulky používaných pluginů .

Backup

Nakonec zbývá vybrat, jakým způsobem se s vyexportovaným souborem naloží (uložení na server, stažení na používaný počítač, nebo zaslání mailem). Posledním krokem je stisknutí tlačítka Backup now!, které spustí vlastní zálohování. Zde je ještě nutné upozornit na to, že vygenerovaný SQL soubor s příponou SQL.GZ obsahuje pouze vlastní články a komentáře. Šablony, nastavení vzhledu, pluginy a externí soubory je nutno zálohovat zvlášť.

Progress

Pro obnovení zálohy databáze vytvořené pomocí tohoto pluginu je nutné použít PHPMyAdmin a zazálohovaný soubor naimportovat zpět na server. Občas se může stát, že obnova neproběhne zcela podle představ, potom doporučuji navštívit fórum uživatelů tohoto pluginu, kde naleznete odpovědi na nejčastěji kladené dotazy a také řešení nejčastějších problémů.

Signature

Přečteno 7 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

2 Komentáře u „WordPress a záloha databáze

  1. Jirka_CZE

    to já mám teda radši ten phpMyAdmin :) ,cvakne se na export, vybrat všechny tabulky a je to :)

  2. Luboš

    Zdravím, když chci pomocé WP DB Backup zálohovat, pozastaví se to na „wp_postmeta“… a dál se to už nepohne. Nevím si rady. Díky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *