Hangár: MiniCorado E od MV Model – stavba I.

Zveřejněno 15. 1. 2009 v rubrice RC Modely

MiniCorado EDo záletu MiniCorada E sice stále ještě zbývá pár týdnů, jeho stavba však v mezičase zvolna pokračuje. Dalibor ji pojal způsobem jemu vlastním a při pohledu na jeho téměř chirurgicky precizní osazení nelze jinak, než spokojeně konstatovat, že lépe to opravdu udělat nejde.

Nejprve pár slov úvodem. To, co na následujících fotografiích uvidíte, představuje extrémně pečlivou zástavbu RC komponentů se zálohováním, kterou možná mnozí z vás budou u takto malého modelu považovat za zbytečné plýtvání volným časem. Je sice pravdou, že i MiniCorado E lze „sestavit“ během jednoho odpoledne, ale to nejenže Dalibor jednoduše neumí, ale tak hezký a téměř dokonale provedený model, kterým full carbon MiniCorado E bezesporu je, si při stavbě zaslouží jen tu nejlepší péči.

MiniCorado EMiniCorado E

Skupinové foto z Rakovníka – obě MiniCorada E hezky pohromadě – s Daliborem plánujeme poletovat společně, proto jsme se každý rozhodli pojmout spodek křídla alespoň trochu odlišně. Jaká bude rozlišitelnost modelů v praxi, to se ukáže až po záletu.

MiniCorado EMiniCorado EMiniCorado EMiniCorado EMiniCorado EMiniCorado E

Silové konektory jsou zapojeny paralelně s + a – napájením serv v křídle a slouží pro jeho zálohování. Spolehnout se na jeden pin pro čtyři serva (2x digital, 2x analog) přišlo Daliborovi málo. Své určitě sehrála i jeho profesionální deformace ze zaměstnání: je-li to možné, snaží se mít vše zálohované.

Nárůst hmotnosti je pouhých 6g a při zaklápění křídla se vše hezky rovně skládá do trupu. Silikonové bužírky rozdělují kabeláž pro levou a pravou polovinu křídla a navíc také slouží jako mechanická ochrana vodičů proti prodření o serva motýla.

MiniCorado EMiniCorado E

Ta jsou usazena do duralové destičky, která je přichycena inbusy na 3mm široké lyžiny z 3mm laminátu. Lyžiny jsou zalepeny k trupu a díky nim je možné celou destičku snadno zasunout na požadované místo. Mezi servy a přijímačem je přibližně 1,2x2cm volného prostoru, do kterého se musí vejít veškerá kabeláž.

Za přijímačem následuje 15cm dlouhá a 1cm široká „páteř“, na jejímž konci je UBEC Turnigy, VF toroid a Low ESR kondenzátor 470u pro vyhlazení špiček BECu při pulzní zátěži. Posunutí komponentů co nejvíce dozadu není samoúčelné, ale vyžádal si to těžší motor, aby vůbec bylo možné model přesně a snadno vyvážit.

MiniCorado EMiniCorado E

Motor SNEU 1107 s převodovkou 1:6,7 spolu s regulátorem Castle Creations váží přibližně 200g. Určitě by bylo možné navrhnout o něco lehčí pohon, ale Daliborovi šlo především o maximální možnou životnost a uživatelskou přívětivost vybraného pohonu, což tento splňuje i s pořádnou „lopatou“ od RFM. Motor má dostatečnou rezervu výkonu a rovněž odpadne mazání převodovky. Ta je sice bezúdržbová, ale při provozu na horní hraně specifikace je potřeba ji čas od času alespoň překontrolovat, což v tomto případě nebude nutné.

To je pro dnešek vše. Příště se můžete těšit na fotografie zástavby serv do křídla a usazení motorové přepážky. Motory by měly dorazit přibližně za tři týdny a už nyní se dá říct, že zálet na sebe potom nenechá dlouho čekat. Oba se s Daliborem hodně těšíme a ani zima ani sníh nás rozhodně od záletu neodradí ;-)

Signature
Související články:
Video: MiniCorado E od MV Model
Video: Ocelot E od DS Model
Hangár: MiniCorado E od MV Model – úvod
Video: MiniCorado E od MV Model v HD

Přečteno 137 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

2 Komentáře u „Hangár: MiniCorado E od MV Model – stavba I.

  1. mircea

    Hello, thank you for talking with michal wagner for minicorados. I still have questions: how did you manage to put 16×16 prop and a powerfull motor with servos in the fuselage, and still making the CG perfect? did you put lead in the tail? I don;t understand. thank you very much.

  2. PiNa

    Hi, yes there is some Pb in the Vtail to get CG „right“. For neutral behavior it should be useful to move her CG slightly backward but I do not want to put more Pb in to her VTail so I plan to use lighter battery to get her CG exactly where it should be.

    New MiniCorados already have servos in their VTail so there are no troubles with their CG and there is no need to put some Pb in to their VTails anymore. I am not sure but I believe Michal Vagner produces MC with servos in VTail only. You need to ask him.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *