RC Spitfire z časopisu

Zveřejněno 25. 2. 2009 v rubrice RC Modely

RC SPitfirePůvodně jsem toto ani nechtěl blogovat, ale nakonec mi to nedá a alespoň krátkou noticku napíšu. Můžete ji vzít jako varování pro všechny, kteří by se chtěli pustit do stavby lákavě vypadajícího modelu legendárního stíhače Spitfire, který je nyní masově propagovaný na TV Nova.

Model dodává nakladatelství DeAgostini a bohužel si jej nemůžete koupit najednou, jak je zcela běžné u normálních stavebnic leteckých modelů, ale musíte si postupně nakoupit celkem 71 čísel časopisu, u kterého jsou jednotlivé části stavebnice přiloženy.

RC Spitfire

První číslo vás přijde na 49Kč, druhé číslo již na 149Kč a od třetího čísla je cena za každý časopis 199Kč. Stačí základní kupecké počty a dojdete k ceně přesahující 13 tisíc korun za holý drak modelu a pár celkem zbytečných dárků. V ceně navíc není zahrnutý ani vysílač pro ovládání modelu ani spalovací motor, bez kterého letadlo samozřejmě nepoletí.

Tyto budete mít možnost zakoupit zvlášť po získání všech čísel časopisu. Stranou ponechám skutečnost, že v době masivního rozmachu elektroletů si někdo troufne laické veřejnosti nabízet model se spalovacím motorem a jenom dodám, že jak motor, tak i vysílač patří mezi to nejlevnější možné vybavení, které lze koupit. Jeho cena však bude s největší pravděpodobností náležitě navýšena.

Ano, o peníze tu jde především. Celá akce je totiž dobrý stroj na peníze a s propagací modelařiny jako takové nemá vůbec nic společného. Pokud vás neodradí šílená pořizovací cena modelu pochybné kvality, potom by vás mohla odradit alespoň čekací doba. Přeci jenom než vyjde 71 čísel časopisu, tak to nějakou chvilku trvá. Bude-li časopis vycházet každých 14 dní, potom se bavíme o čekací lhůtě téměř 3 roky.

Není náhodou jednodušší navštívit nejbližší modelářský obchod a za mnohem nižší cenu si koupit kompletní stavebnici, kterou za pár dní složíte a můžete jít hned létat? Nejenže ušetříte nemalou finanční částku, ale zároveň nebudete trnout hrůzou, zda distributor během tří let náhodou nezkrachuje a vám nezůstanou bezcenné kousky balzy a pár plakátků, které vám budou připomínat pověstnou zkušenost k nezaplacení.

Po pročtení webu distributora zaručeně získáte stejný pocit jako při sledování TeleShopingu v televizi. Model je dokonalý, zvládne jej sestavit úplně každý a létání s ním je tou nejsnadnější věcí na světě – vždyť je to jenom nahoru, dolů, doleva a doprava. Blbost! Pokud se náhodou někomu tento model podaří sestavit (u začátečníka velmi nepravděpodobné), první let nebude mít zaručeně dlouhého trvání a s pravděpodobností hraničící s jistotou to bude také let poslední. Že se jedná o velmi reálný scénář, potvrzují diskusní příspěvky zoufalých nadšenců z Anglie, kde podobná kampaň proběhla v polovině roku 2005.

Na konec jsem si nechal dva příklady toho, jak stavba RC modelu Spitfire z časopisu také může dopadnout. V prvním případě je sestavený model bez motoru nabídnutý v aukci na ebayi s vyvolávací cenou 1 libra, která se za minimálního zájmu kupujících dva dny před koncem aukce zvedla na 1,28 libry.

Spitfire eBay

V případě druhém dokonce došlo i na montáž motoru, ale ukázalo se, že se motor není vhodný, neboť nelze zajistit jeho dobré chlazení. Celý „chladič“ je utopený pod krytem motoru a model tudíž nepoletí.

RC Spitfire

Nevím jak vy, ale já bych se této stavebnici zdaleka vyhnul. Šance na to, že model poletí, je nulová a vynaložené peníze lze utratit mnohem příjemnějším způsobem. Konečné rozhodnutí je samozřejmě na vás, ale pamatujte, každý svého štěstí strůjcem ;-)

Signature

Přečteno 630 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

162 komentářů u „RC Spitfire z časopisu

  1. pavel

    Takže dospitfirováno, ti kteří jste přišli o peníze a zbytečně investovali svoji práci vraťte se na začátek těchto příspěvků. komu není rady……

  2. Konan

    Já letadlo stavím ,ale taky si myslím že cena je přehnaná.

  3. Filip

    Můžu se zeptat jestli ten SPITFIRE je ještě k sehnání?

  4. Malcon

    takže pro všechny kteří pochibují http://www.youtube.com/watch?v=ZQjYJeIjGm8&feature=related vidíte že tento model létá,je to ze stejného časopisu od DeAgostini takže autor článku očividně neměl tu snahu hledat letecké videa,ano cena je přehnaná,to souhlasím ale nulová šance a to že model není letu schopný je blbost.

  5. ArmCore

    Dobry :))))
    Mne chybi poslednich 7 cisel a nevim jak je ziskat. Poradte nekdo DIKKK

  6. Josef

    pokud někdo toužíte po tomoto letadle,tak není i dnes sehnat:o),nejprve mě pobavil tento článek a díky za něj,můj otec si to taky nedal vymluvit a kupoval kupoval až do 21 čísla,poté bohužel zemřel,né díky letadlu :o)nýbrž ke své nemoci :o(,pokud někdo chce nechám za cenu poštovného vše co koupil,mě je to k ničemu a vyhodit to nějak nedokážu,tričko si nechám:o),a kdo chce komplet tak jsem narazil na inzerci,též mě pobavilo:o),ale kdo chce má možnost:http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/Supermarine-Spitfire/417352/

  7. Kubsa

    Ahoj ,mel bych docela zajem o to nabizis,je v tom plastovej kryt motoru.Vlastim toto letadlo ale mam motor namontovan valcem nahoru a chtel bych to predelat dolu.Takze mi jde hlavne o ten kryt.Ale jinak letadlo ma super letove vlastnosti a i perfektni vzhled.Jen ta cena.Ale ja ho koupil komplet krom motoru za 2000 Kc taktze super.Diky za odpoved.

  8. Josef

    ahoj Kubsa,bohužel sem moc nechodím,a již jsem sehnal toto éro komplet za 6000kč,tak si díly ponechám určo se budou hodit a kryt nebyl sorry Josef

  9. modelař z ceska

    No jen tak stim letat to neni jednoduche a ten blbeček co to psal je tupec protoze kdyz jsi modelař tak snad mas motorky serva atd navic zato utratis vic jak 5000kc a ja jsem z čsm takze ja to mam levnejsi (čsm- česky svaz modelařu) :-p

  10. Thomas

    Ahoj , náhodou jsem se dostal k tomuto modelu . A hodlám to komplet postavit, někdo nějaké rady a postřehy . Dekuji

  11. PiNa

    Thomas: Pořiď si normální model a na tenhle raději zapomeň. V konečném důsledku si ušetříš starosti i peníze.

  12. Daniel

    Já sem náhodou dnes došel na tento článek. :D už je to řádka let a všechny ty čisla mi přišli domů. Měl jsem to uschované ve skříni, že se na to jednou dostanu. No popravdě. teď z toho nemám radost. Myslíte, že má cenu se do toho pouštět ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *