JETI DS-16 – počítačový návrh

Zveřejněno 3. 2. 2015 v rubrice RC Modely

JETI DC-24Do představení palcové verze vysílače DS-24 sice ještě pár měsíců zbývá, ale neoficiální počítačový 3D návrh lehce vylepšeného vysílače DS-16 z dílny Lubomíra Mojzese dává tušit, jak asi by mohla palcovka DS-24 ve finální verzi vypadat. Metalický autolak Hot Poppy a Champagne s leštěnou uhlíkovou vrchní deskou jí opravdu sluší.

Kliknutím zobrazíte obrázky ve vyšším rozlišení.
JETI DS-16JETI DS-16JETI DS-16

Signature
Seznam všech článků o Lubomíru Mojzesovi na PiNa.cz

Přečteno 45 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

6 komentářů u „JETI DS-16 – počítačový návrh

  1. Jirka Michálek

    Proč má Mojzes na svých krásných návrzích ty boční otočné ovladače na palcovkách ve správné poloze (t.j. zobáčkem dolů) a proč to pak Jeťáci ve finále mají NAPROSTO NESMYSLNĚ zobáčkem dopředu ? Rádio už mám koupené skoro půl roku, kupoval jsem ho s tím, že si snad zvyknu. Nezvyknul jsem si. Z ergonomického hlediska je to nepoužitelné, prostě ukazovák tenhle pohyb moc neumí.
    A ještě jedno upozornění pro ty, kteří lítají s palcovkou v zimě: Držet tenhle krásně opracovaný kus hliníku v mrazu jsou fakt muka.

  2. PiNa

    Jirko to máš těžký. Joshua je „jenom“ designer a hlavní slovo mají v Jeti. Svého času jsem to s ním probíral. Snažil se je přesvědčit, ale bohužel tenkrát na něho nedali. Možná se ale blýská na lepší časy. DS-12 a DS-24 už by to prý měly mít správně. Uvidíme ;-)

  3. Dzordzik

    Ony ty ovladače nejsou jediný ergonomický prohřešek. Už jsem měl Jeťáka v ruce několikrát a pokaždé jsem kroutil hlavou. Prostě ruce si ne a ne zvyknout na ovladače, umístění vypínačů, trimů … Ale na fotkách to vypadá hezky, copak o to. Dáme jim ještě pár let, oni to doladí …

  4. Vašek Ch

    Tak já nevím, mám DS16 rok a půl a držení mi sedlo naprosto luxusně, přešel jsem z JR9X a ta se mi držela výborně, ale ds16 se mi drží ještě lépe. Akorát mi nesedí trimy a v zimě fakt studí ruce.

  5. Jirka

    Vašku, řeč je o otočných páčkách na bocích vysílače. Používáš je za letu? A když jsi měl JR9X, tak opravdu se ti tyto boční ovladače ovládají lépe? NEVĚŘÍM. Zkus dát komukoliv, kdo v životě nedržel rádio v ruce, svou JR9X, nebo Graupner MX, nebo palcovou Futabu, nebo Auroru do ruky a podívej se, kam si zcela přirozeně položil ukazováky. Nevychází to „náhodou“ přímo na páčky bočních otočných ovladačů? Řekl bych, že ano, protože designéři přemýšleli a výrobce jim to pak ve finále nepokazil. A až budeš v ZOO, podívej se, až se bude orangutan drbat na hlavě, jaké dělá svými prsty pohyby. Rozhodně to nejsou ty pohyby, ke kterým nás nutí JETI se svými páčkami dopředu.

  6. Vašek Ch

    Tak já jsem o bočních páčkách nenapsal ani slovo. Ale je pravda, že já je obě používám pouze pro hlasovou telemetrii (vario atd) takže nic co bych musel nutně ovládat pro řízení modelu. A ano, logičtější je pohyb ukazováčkem směrem k dlani než do boku. (ne že by ten pohyb nešel, protože kdo ovládá počítačovou myš dvěma prsty na tlačítkách, tak musí taky jedním prstem dělat pohyb do strany aby ho přenesl na kolečko a kdo má naklápěcí kolečko do boku, tak ten přímo musí dělat tento boční pohyb). Ale je jasný, že tento pohyb není přirozený a není v něm taková přesnost jak by dané ovládání vyžadovalo. Někde jsem na netu viděl udělátko, aby byly páčky směrem nahoru, tj otočené o 90°. Ale zase na druhou, se mi nezdá, kdyby to všem strašně vadilo, že by nepřišly s jiným tvarem páčky, který by byl otočen normálně (třeba lidi jsou už zblblý různýma ergonomickýma věcma, že už neví jaký je normální pohyb)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *