PayPal poplatky – pozor na měnový kurz

Zveřejněno 13. 5. 2015 v rubrice Ze života

PayPalKurz PayPalu, kterým při platbách do zahraniční převádí naše koruny na cizí měnu, není při srovnání s bankovními kurzy výhodný. Sice si ho můžete snadno změnit, ale o této možnosti stále mnoho uživatelů jeho služeb neví a dává tak PayPalu zcela zbytečně vydělat.

Na téma kurzovních rozdílů u PayPalu jsem narazil při rozpravě se známými, kterým se ten den nepodařilo zaplatit platební kartou za svůj nákup ve stále oblíbenějším čínském on-line obchodě. Překvapilo mě, že v dnešní době ještě vůbec někdo na internetu platební karty používá, když existuje PayPal, díky kterému nemusíte dávat všanc snadno zneužitelné údaje o vaší kartě; jeho platby akceptují všichni významní zahraniční prodejci; z pohledu kupujícího neplatíte žádné poplatky navíc; v případě nespokojenosti se s PayPalem většinou domluvíte snáz než s bankou a k dispozici máte i jistou formu ochrany před podvodnými prodejci/kupujícími. Pravda, narazíte-li na nepoctivého kupujícího a nejste-li náležitě obezřetní, nemusí to dopadnout dobře, ale to se týká pouze případů, kdy něco prodáváte a necháváte si PayPalem platit.

Ale zpět ke kurzovním rozdílům. Jediným argumentem pro úhradu platební kartou byl právě nevýhodný převodní kurz PayPalu. Až tak nevýhodný (PayPal si k aktuálnímu kurzu své banky připočítává 2.5% za provedení převodu, což samo o sobě u některých měn činí až korunu rozdílu), že stálo za to platit kartou se všemi možnými riziky, nebo používat „internetovou“ kartu a neustále ji odemykat a zamykat.

Paypal kurzy

Aktuální kurzy si na svém účtu samozřejmě můžete zobrazit a o jejich nevýhodnosti se přesvědčit na vlastní oči, ale dostat se k nim není až tak jednoduché. Po přihlášení do PayPalu musíte kliknout v horní části na položku Profile, poté v levém menu vybrat My Money a na řádku PayPal balance zcela vpravo kliknout na odkaz Currencies, čímž se konečně dostanete na stránku s nástroji pro správu měn a s on-line kurzovním lístkem.

PayPal změna kurzu

Přitom i prostřednictvím PayPalu se dá platit v zahraniční měně aktuálním kurzem banky, u které je platební karta vedena. Stačí jenom tento kurz zvolit místo předvoleného nevýhodného kurzu PayPalu. Důvodem, proč o této možnosti stále mnoho lidí neví, je skutečnost, že změnu kurzu, kterým jsou při platbě koruny převáděny, nenajdete v žádném menu v nastavení vlastností PayPal účtu. Tato volba se objeví teprve ve chvíli, kdy se chystáte potvrdit platbu za právě uskutečněný nákup. Místo potvrzení platby (žluté tlačítko) je potřeba kliknout na odkaz Other Coversion Options.

PayPal změna kurzu

A na následující stránce myší zaškrtnout druhou možnost Bill me in the currency listed on the seller's invoice a změnu potvrdit stisknutím tlačítka Submit. Hotovo.

Od této chvíle bude PayPal při platbách používat k převodu aktuální kurz vaší banky a tato volba zůstane aktivní i pro všechny následné platby až do chvíle, kdy byste se z nějakého důvodu chtěli vrátit k původnímu nevýhodnému kurzu.

EDIT 13-07-2016: Aktualizovaný postup, jak změnit nevýhodný měnový kurz PayPalu v jeho “novém” uživatelském rozhraní z roku 2016, si můžete přečíst v tomto článku.

Signature
Seznam všech článků o PayPalu na PiNa.cz

Přečteno 341 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

40 komentářů u „PayPal poplatky – pozor na měnový kurz

  1. klobouk

    „Pěkně“ Děkujeme… To jsi to nemohl napsat dřív ? :-D

  2. PiNa

    Chtěl jsem o tom napsat už dřív, ale měl jsem za to, že to všichni ví a neví ;-)

  3. Vlasta

    No já ještě pro větší částky kurz vylepšuji tak, že eura nebo dolary vyměňuji ve směnárně a pak uložím na účet ke kterému mám kartu – mám Raiffeisen banku a tam je možné účet vést ve více měnách najednou bez zvýšených nákladů (nevím jestli to umožnují jiné banky také). Rozdíl mezi kurzem v bance a směnárně je někdy i více než 50hal na euru, a tak když platím 1000EUR tak přeběhnutím náměstí do směnárny a zpět se dá za méně než čtvrt hodinky ušetřit i pět stovek… to už stojí za to.

    Kouzlo této operace je také v tom, že inkaso z účtu se děje dodatečně, při platbě PayPalem nebo kartou dojde jen k blokaci částky, skutečný pohyb na účtu nastane cca za 1-2 dny. Tak jeden den mohu nakoupit třeba v HK, až druhý den vyměnit eura nebo dolary (a třetí za ušetřený peníz pozvat manželku na večeři nebo si třeba koupit CX-10 ….:-) ) jen je třeba počítat s tím, že blokovaná částka je do zúčtování stále v hlavní měně, tj. na ty cca dva dny je třeba mít jak na blokaci tak i na eura nebo dolary. Samozřejmě aby to fungovalo, je třeba mít PP nastavený jak je výše uvedeno …

  4. Jirka

    Ahoj Martine.
    Po delší době jsem potřeboval použít PayPal a při tom jsem si vzpomněl na tvůj odkaz na RCManii a dostal se tak až tady.

    Možná jsem něco nepochopil, ale po zvolení Czech Koruna (Primary) přes tlačítko Make Primary v Manage Currencies jsem pro další platby očekával, že bude vždy jako default zaškrtnuto i Bill me in the currency listed on the seller’s invoice.

    To se ale nestalo. Při další platbě tam byla opět předvolena 1. možnost tj. Use PayPal’s conversion process …, přitom obě tyto volby bylo dostupné už před změnou v Manage Currencies.

    Dělám něco špatně nebo je při každé platbě znovu třeba volit Bill me in the currency listed on the seller’s invoice?

    Omlouvám se za možná zbytečný dotaz, ale z angličtiny znám spíše základy než znalost plynulé konverzace a tak jsem možná na PayPal něco nepochopil.

  5. PiNa

    Ahoj Jirko,
    změna se týká pouze Conversion Options. Tam si to nastavíš jednou a zůstane to tak až do další změny. Žádné další úkony není třeba provádět. Manage Currencies nepoužívám. Mám stále default nastavení a neměnil jsem ho. Pokud na Paypal účtu nemáš žádný zůstatek, potom PayPal bere peníze z účtu v bance – viz. zmiňované nastavení Conversion Options. Jak to funguje, když chceš zaplatit 10 dolarů a zůstatek máš 20 Euro, netuším. Nikdy jsem to nepotřeboval, ale nejspíš použije svůj kurz, přepočítá 10 dolarů na Euro a to strhne. Osobní zkušenost s tím ale nemám.

  6. Zdeny

    Zdravím,

    díky za návod. Nyní jsem platil cca 1000USD a chtěl jsme to uplatnit, bohužel já ve svém PayPal účtu tuto volbu nemám. Nějaký nápad proč tam není?

  7. Miroslav

    Dobry , tak to by som aj ja rad vedel nakolko paypal zmenil od zakaladu celu stranku a nikde to nemozem najst . Vie niekto poradit ? Dik

  8. PiNa

    Zatím (dokud to půjde) to řeším tak, že si úplně dole vlevo po přihlášení kliknu na Old account view a vše je při starém.

  9. Miroslav

    Predajca ta presmeruje na stranku automaticky . Tam sa to da tiez prepnut? Ja som nasiel ako je kurz paypalu tak sa da kliknut na kurz karty ale ak to das akceptovat automaticky to prepne na papypal kurz

  10. Misa

    O tomhle samozřejmě vím a zkousela jsem. Bohužel účet u mbank a karta VISA je tak nevýhodný, že to vyjde úplně nastejno.

  11. PiNa

    Misa: To je bohužel smutná pravda, pokud člověk plánuje platit do zahraničí, případně si nechávat přeposílat peníze třeba z Paypalu na účet, tak se mBank vůbec nevyplatí. Proto jsem si svůj účet u Raiffeisen Bank nechal a mBank používám jenom na tuzemské záležitosti.

  12. Sysel

    K tomu mulitměnovému účtu RB – když si budu převádět např. EUR z PayPal na svůj účet, ono se to vždy přepočte na CZK už na straně PayPalu a tady mi nepomůže ani více měn pod stejným číslem účtu, že ano? Asi se tak vyhýbají poplatkům za zahraniční platební styk. Pokud někdo máte nějaký trik, jak dostat Eura z Paypal na Eurový účet bez konverze, sem s ním ;-)

  13. PiNa

    Sysel: Tebe mi seslalo samo nebe ;-) Podařilo se Ti, prosím Tě, dostat třeba i CZK z PayPalu na účet vedený u RB? Já už to s nimi řeším přes měsíc a zákaznická podpora PP je jedna velká TRAGÉDIE.

    Měl jsem pár set dolarů, které jsem potřeboval převést do RB – klidně v CZK, kurzovně na tom byl dolar ke koruně docela dobře. Zadal jsem klasický withdrawal, dolary se převedly na CZK a odešly do RB. Druhý den jsem se dozvěděl, že se to nepovedlo z důvodu: Invalid bank details. Naúčtováno penále 200CZK za každý neprovedený příkaz a i částky zůstaly už v CZK.

    Následovalo dopisování s PP, vrácení penále, odstranění a znovu zadání bankovního účtu (Název banky + IBAN), opět withdrawal, opět zamítnuto, opět stejný důvod: Invalid bank details.

    Volal jsem do RB, asi na podesáté jsem se dostal ke člověku, který mi potvrdil, že do RB žádný požadavek o připsání konkrétních částek v CZK na můj účet u RB nikdy nepřišel, takže problém bude nejspíš na straně PP. Pro správný převod potřebuje RB: IBAN a SWIFT, ale do PP se SWIFT zadat nikam nedá.

    Každopádně jsem zatím nedokázal převést do RB ani korunu a raději si něco koupil v tuzemském eshopu, který platbu PayPalem vzal. Ale potřeboval bych to vyřešit.

  14. PiNa

    Konečně vyřešeno. V poslední fázi komunikace po mně PayPal chtěl zaslání kopie výpisu z účtu pro kontrolu údajů a od té doby ticho po pěšině. 3x jsem urgoval odpověď. Snažil se je přesvědčit, že to opravdu potřebuji vyřešit a nic. Vůbec nic, žádná odpověď.

    Zkusil jsem zadat do PayPalu účet u mBank a za dva dny byly peníze na účtu. Převod do CZK nakonec provádí PayPal méně nevýhodným kurzem, než jaký je u mBank, tak to tolik nevadilo. Alespoň v mém případě je závěr jasný: převod z Paypalu na korunový účet vedený u RB z neznámého důvodu nefunguje.

  15. Tomáš K.

    Ahoj, chci se jako laik zeptat. Založil jsem si paypal účet a zadal tam při registraci mé osobní údaje včetně číselných údajů z platební karty. Banku mám ČSOB. Dvakrát jsem přes přihlášení do Paypalu zaplatil způsobem co uvádíte (abych měl výhodnější kurz) do zahraničí. Peníze se převedly a odeslaly, ale udivilo mne, že mi na mobil nedošla potvrzovací sms jako u tuzemských plateb. A proto se bojím, aby někdo nezneužil můj paypal účet – když tam není žádná pojistka jako mám v ČR ten ověřovací kód na mobil a tudíž stačí, když někdo zjistí mé heslo a může mi vysát celé bankovní konto! Dále se chci zeptat, proč je placení kartou přes internet nebezpečné, když mi navíc chodí ten potvrzovací kód na mobil? Údaje z karty sice při platbě na netu zadávám, ale to i do Paypal účtu, kde to zůstává natrvalo. Jak zajistit Paypal účet? Příjde mi to docela rizikové a teď nevím, zda Paypal účet rušit nebo ho nějak zabezpečit, aby nebylo tak snadné se do něj dostat, když pak umožňuje platit bez jakýchkoli dalších ověření. Děkuji.

  16. PiNa

    Tome, Paypal ti při každé transakci odešle potvrzovací mail a pokud by se jednalo o neoprávněnou transakci, dá se to reklamovat. Paypal umí i dvojitou autentifikaci pomocí bezpečnostních klíčů, které se generují mobilem. Další info najdeš tady.

    Osobně platební karty na internetu už skoro nepoužívám. V zahraničí platím Paypalem, u nás si to nechávám zasílat na dobírku.

    Nebezpečné je to pouze v případě, kdy údaje o platební kartě zadáš do podvodného obchodu, nebo někdo poctivý obchod hackne a k těm údajům se dostane. Ne všechny platební brány podporují dodatečné zabezpečení a když někdo bude mít číslo karty, jméno majitele, platnost i CVC kód, může je snadno zneužít.

  17. Vlad

    Zdravim. Je tedy nejaka moznost, zvolit aby to slo kurzem banky? Opravdu to nevim najit, delam neco blbe? Nevim najit ani ten switch na old view v paticce webu :(

  18. PiNa

    Vlad: Aktualizovaný postup, jak změnit nevýhodný měnový kurz PayPalu v jeho „novém“ uživatelském rozhraní, je konečně online.

  19. Tomáš K.

    PiNA, takže chceš říct, že PayPal je, co se týče hacknutí, nejbezpečnější a proto myslíš, že je lepší důvěřovat jemu a vložit údaje o mé kartě (natrvalo) než riskovat u různých jiných obchodů? Teď tímto neútočím, jen se ujišťuji, že chápu správně? Děsí mě hlavně právě to, že údaje neuložím jednorázově, ale natrvalo a každý web může být zneužit žejo. V čem tedy vězí ten hlavní důvod tvé důvěry v paypal oproti internetovým obchodům? Má silnější zapezpečení než obchody s secure platební bránou? Nebo z jiného důvodu? Potvrzovací mail posílá asi každý obchod. Btw, dvojitá autorizace mi vyhovuje, jako pro mě bezpečností prvek, podstatný celkem, možná hlavní.

  20. PiNa

    Je to tak, že PayPal hacknutý nebyl. Tím teď myslím, že nikdy neunikla žádná data z jeho databáze. A pokoušeli se o to různí hackeři včetně známých Anonymous. Bez úspěchu. Z tohoto pohledu je určitě bezpečnější mít údaje o své kartě u PayPalu než u bezpočtu různých e-shopů po celém světě.

    Na druhou stranu bylo mnoho PayPal účtů ukradeno, nebo vykradeno. Nebylo to však vinou PayPalu, ale nedbalostí jeho uživatelů – sociální inženýrství, phishing, spoofované maily a podobně. Na rozdíl od úniku databáze, který se může stát bez ohledu na zabezpečení jednotlivého účtu, máš zabezpečení svého účtu plně ve svých rukou. A ano, zabezpečení je dostatečně silné.

  21. radek

    Zdravím všechny. Úplně začínám a paypal používám na přijímání plateb. Nevím však, jak dostat či přeposlat, prostředky vedené na paypal v eurech na eurový účet zde u čsob? chci eura a nechci konverzi a nechci drahé peněžní transfery… Poradí mi někdo?

  22. Jura

    Zdravím,

    založil jsem si malý web, prodávám Většinou po ČR a SR.
    Řádově jednotlivci by nakoupili ze zahraničí.

    Dokázal by mi někdo říci, jaké budou čelkové poplatky, provize a kdo je platí (zákazník nebo příjemce)?

    Příklad: Zboží vč. dopravy cca za 1500,-Kč Placeno to bude z Kanady, měna Kanadský dolar.
    Poplatky
    Provize
    Konverze ¨

  23. PiNa

    Jura: PayPal je nastavený tak, že při nakupování platí poplatky vždycky prodávající. Z pohledu zákazníka je to zdarma a platí pouze uvedenou cenu za zboží. Poplatky jdou k tíži prodejce a je to 2.9% ze zaplacené částky + 0.30USD za transakci. Proto je dobré při platbě PayPalem o tento poplatek navýšit cenu.

  24. Rebel

    mam to chapat tak ze si na paypal poslu napriklad 1000kč v korunach na papypal uctu dteda mam v oakamziku 1000kc a pred nakupem zbozi je fuk kde je fuk za jakou meni napriklad DOLARY pred zaplacenim si zmenim na paypal z korun na dolary menu a zaplatim to tak pres paypal v dolarech namisto korunach prodejci

  25. Rebel

    ale pocitam stim ze s platebni kartou pridanou to takto asi neni mozny z uctu ktery je veden v korunach se stejnak strhne castka ktera bude jiz treba zapsana v dolarech ale nekdo nejaka ta banka ty koruny bude muset promenit za dolary

  26. PiNa

    Rebel: Je to tak, že když se platí kartou, v tom případě PayPal funguje jako platební brána a jeho prostřednictvím se strhávají peníze z bankovního účtu kurzem banky. Když se platí z peněz uložených na PayPalu, tak se převádí na konkrétní měnu kurzem PayPalu a není to výhodné. Když se z peněz na PayPalu platí ve stejné měně (vloženy USD, platba USD), potom se pochopitelně nic nepřevádí.

  27. Ferry

    Ahoj kluci, mam na Vas prosbu dneska jsem delal platbu. Mam ucet u banky v EUR. Vzdycky jsem si u Paypal na tuhle ptakovinu daval bacha. Dneska jsem platil 318 EUR a nikde jsem pri platbe (co mi prisla od obchodnika) nevidel moznost zmeny tak, aby mi to bylo strzeno v mene obchodnika tedy za 318 EUR. Ve skutecnosti mi bylo z uctu strzeno 337,33. Ty blbci porad predelavaj facelift Paypalu a pak se stane takovhla hovadina. Projel jsem pres 530 Kc zbytecne.
    ad 1) je nejaka sance to reklamovat?
    ad 2) kde najdu v paypal moznost platby jako to bylo doposud na sreenech? Ty idioti porad neco predelavaj a clovek se v tom nevyzna.
    Predem dekuji za pomoc
    mail: tomanfr@gmail.com, tel: 777848229

  28. Martos

    Mna by zaujimalo, ci mozem pouzit PP ucet, ktory je vedeny v CR na platbu nemeckemu obchodnikovi, ale potrebujem poslat balicek (hodnota nieco cez 1000 EUR) na adresu v SR. Je to tak, ze obchodnik bude posielat balik na adresu, kde je vedeny ucet PP (pripadne karta) alebo kde mu adresu zadam pri objednavke. Nechcel by som sa nachadzat na Slovensku v pripade, ze kurier by zvonil na zvoncek v CR :)Dakujem

  29. PiNa

    Martos: Navím, jak je to nyní, ale ještě nedávno u většiny obchodníků platilo, že se zásilky placené přes PP zasílají pouze na adresu uvedenou v PP. Důvod byl nasnadě, aby se zabránilo zneužívání PP. I kdyby to dnes platilo stále, není to problém. Stačí s v PP zadat další adresu a na ní nechat zásilku odeslat. Netuším, zda se nyní ještě ověřuje, ale já mám v PP tři adresy a vybírám si je podle potřeby a funguje to.

  30. Martos

    Nie je problem adresu pridat, ale nemozem zmenit krajinu. Ta je od registracie nastavena na Czech Republic. Takze to vidim tak, ze pre istotu budem asi musiet zalozit novy ucet pre Slovensko. V kazdom pripade sa skusim dohodnut s obchodnikom a informovat ho o tom kam to ma skutocne poslat.

  31. Smoukemon

    mohu pridat na paypal ceskou platebni kartu mastercard vedenou v euro mene ?? pujde to vubec nebo chou jen platebni kartu vedenou v ceskych korunach ???

  32. PiNa

    Věřím, že by to mělo jít, vyzkoušeno ale nemám. V případech, kdy se platí platební kartou (neplatí se přímo z peněz uložených na PayPalu), funguje PayPal pouze jako platební brána a žádné omezení by tam být nemělo.

  33. Smoukemon

    jeste jeden dotaz je mozne platit paypal bez zadani platebni karty na ucet paypal tak ze bych preposlal z uctu na ucet paypal penize ??

    nevim jak je to zvyberem penez z paypal uctu jako preposlani na osobni ucet pac to jde pres IBAN mezinarodni cislo uctu a banky si za tuto transkci pokud vim uctuji ne zrovna male sumy !!!

    nove zalozeny ucet bez platebni karty momentalne mam jen sem pridal iban kde je aktualni status checking ?? asi to overuji ale nevim co se bude dit dal

    cetl sem ze kdyz si pridam platebni kartu strhnou mi pres ni z uctu 50kc ktere pripisou na paypal ucet hmm to se mi nelibi :(

  34. PiNa

    Peníze, které jsou na PayPal účtu je možné zdarma přeposlat na verifikovaný bankovní účet. Žádné poplatky tam nejsou.

    Verifikace platební karty opravdu probíhá tak, že se z karty strhne malá částka a do PayPalu se zadá kód, který je u této platby. Jestli se tato částka přesune na účet PayPalu netuším. Mě tu moji po čase vrátili zpátky na účet. Každopádně je to opravdu jenom pár korun.

    Platit z PayPalu na PayPal bez karty nejspíš nejde, protože PayPal bez karty nemá možnost, jak si o peníze z účtu říct. Leda si tam nejdřív z banky poslat peníze a zaplatit to potom z nich. Ale to už mi přijde jednodušší si tam kartu zaregistrovat.

  35. Aleš

    Jak je to s tím měnovým kurzem teď? Pár týdnů zpět mně to Paypal zase převádí podle sebe s poplatkem a nemůžu nají kde to přenastavit. Díky za pomoc.

  36. Jana

    Platím-li v internetovém obchodě přes PP v dolarech, účet mám v Kč u ČS a v PP nastaven kurz podle vydavatele karty, bude částka skutečně vypočítaná jen podle kurzu banky, nebo budu posléze platit i poplatek který si banka připočítává při běžném převodu platby v cizí měně z účtu vedeném v Kč?

  37. PiNa

    Jana: Pokud se platba provádí z bakovního účtu kartou prostřednictvím PP, ten potom slouží jenom jako platební brána, přes kterou se platba zrealizuje. Platba proběhne podle zvoleného kurzu (podle vydavatele karty) a další poplatky se již neplatí. Alespoň taková je moje dosavadní zkušenost. Banka si vždy strhla pouze částku v Kč přepočítanou použitým kurzem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *