Pozor při nákupu LiXX baterií z AliExpress.com

Zveřejněno 9. 7. 2015 v rubrice RC Modely

POZOR!Čínská internetová nákupní galerie Aliexpress.com se těší stále větší oblibě mezi skrblíky, kteří chtějí nakoupit za nejnižší ceny a nejlépe s dopravou zdarma. Při nákupu modelářských LiXX baterií buďte ale obezřetní, snadno se totiž může stát, že vám místo očekávané zásilky dorazí prázdný balíček a bez vstřícného odesílatele nezmůžete vůbec nic.

O bezpečnostních opatřeních, která komplikují spolehlivý dovoz Li-Pol a Li-Ion baterií z Číny jsem na těchto stránkách psal již v roce 2010. Od té doby se situace stabilizovala. Významní asijští obchodníci si po světě vybudovali detašované sklady, ze kterých problematické položky a samozřejmě i položky ostatní zasílají zákazníkům v rámci teritoria bez rizika zabavení zásilek celníky. Pravda, ceny jsou o něco vyšší než při nákupu z Asie, ale toto je kompenzováno výrazně nižší cenou za dopravu.

V Asii můžete baterie u velkých prodejců samozřejmě nakupovat i nadále, ale pouze s násobně dražší dopravou. Například HobbyKing zásilky s bateriemi doručuje pouze prostřednictvím SCS Expressu. Všichni ostatní přepravci je odmítají. Navíc nemáte jistotu, že se balíček po cestě nezasekne při některé z bezpečnostních/celních prohlídek. U běžných položek z modelářského sortimentu problémy obvykle nehrozí. Proto stačí z detašovaných skladů nakupovat pouze baterie a všechny ostatní položky přímo z Asie a neměl by s doručením být problém.

Pozor si ale dejte při nákupu přes AliExpress. Využijete-li nabídku některého z drobných prodejců, kteří prostřednictvím AliExpressu své zboží nabízí, můžete se dočkat nepříjemného překvapení, jako se to stalo mému známému. Do svého vrtulníku sháněl „lipolky“. Využil tedy nabídku prodejce MILLION POWER GROUP LTD na AliExpressu a objednal si dva kusy baterií RC02046 4S 5200mAh 14.8V 80C v celkové ceně 82 dolarů s dopravou zdarma prostřednictvím Švédské pošty. K dispozici byly i další možnosti přepravy, ale ty již byly placené s cenami od 90 do 120 dolarů.

Dodání Švédskou poštou může u kupujícího vzbudit falešný dojem, že zboží kupuje ze skladu v EU, ale ve skutečnosti to tak není. Švédská pošta nyní nabízí své služby i v Číně (stejně jako pošty z jiných zemí, přeci jenom je to obrovský trh). Dostupné jsou pouze pro internetové prodejce/velké obchodníky a těší se velké oblibě z důvodu jejich nízké ceny. Nakoupíte-li tedy zboží s dodáním Švédskou poštou, u kterého není výslovně uvedeno, že se nachází v EU skladu, putuje toto nejprve z Číny do Švédska a teprve poté do cílové země. Sám jsem několikrát nakupoval například na DealeXtreme z jejich skladu v EU (baterie) i v Číně (ostatní položky) a všechny doručené zásilky se tvářily, že byly odeslány ze Švédska a jejich doručení proběhlo v pořádku. Dodání položek z Číny trvalo pochopitelně o nějaký ten týden déle.

V případě mého známého tomu tak bohužel nebylo. Zmiňované baterie si objednal na stránkách AliExpressu, zaplatil kartou (platba PayPalem není možná) a podle on-line trasování DirectLink byla jeho zásilka z Číny odeslána 23. dubna; 2. května dorazila do třídícího střediska ve Švédsku a odtud o 10 dní později dorazila do Čech.

Swiss PostSwiss Post

Tím dobré zprávy končí. Při přebírání zásilky ho zarazilo, že balíček byl jednak velmi lehký a také byl oblepený lepící páskou Švýcarské pošty s informací o jeho otevření z bezpečnostních důvodů.

Swiss PostSwiss Post

Uvnitř balíku nalezl pouze dvě prázdné krabičky od baterií a lístek od Švýcarské pošty potvrzující zničení 2ks nebezpečných baterií na letišti v Curychu pod dohledem pracovníka pošty. Žlutou samolepku s informací o tom, že zásilka obsahuje zboží nevyhovující podmínkám popsaným v článcích 9 a 10 Smlouvy o založení Evropského hospodářského společenství, lepí na všechny balíčky s bateriemi a dalšími dotčenými komoditami Švédská pošta.

Swiss PostSwiss Post

S odpovědí na otázku, jak je možné, že balíček při své cestě ze Švédska do Čech zabloudil do Curychu, pomohl až pohled do detailního trasování zásilky, ze kterého vyšlo najevo, že nejprve byl balíček omylem zaslán do Švýcarska. Ze Švýcarska jej omylem zaslali do Finska, což dokazovalo i razítko na balíčku „Missent to Finland“ a až na třetí pokus se jej podařilo doručit do správné země. Když se daří, tak se daří.

Vypis

Z pohledu kupujícího velmi nepříjemná situace, protože dobrotivý Číňan navíc deklaroval zásilku jako dárek s uvedenou hodnotou pro celní účely pouze 22 dolarů. Reklamace ze strany odesílatele u Švédské pošty tedy příliš smyslu nedávala. Na dotaz, jak je možné, že balíček skončil na letišti ve Švýcarsku, nedokázal nikdo spolehlivě odpovědět. Ani tak na otázku jak je možné, že byly baterie zlikvidovány automaticky bez předchozího kontaktování odesílatele.

Následovala asertivní a několik týdnů trvající výměna mailů s Číňanem, který nakonec vyměkl až pod hrozbou udělení negativního hodnocení a odeslal baterie nové. Pravda, nemusel, neboť v dovětku na prodejní stránce AliExpressu měl uvedeno, že pochopitelně nemůže být zodpovědný za případné zásahy do zásilky v průběhu její přepravy. Nejspíš si ale vyhodnotil, že mu v silné konkurenci ostatních prodejců negativní hodnocení mnoho štěstí nepřinese. Nový balíček s bateriemi dorazil rychle, na správnou adresu a kompletní. Konec dobrý, všechno dobré.

Asi se shodneme, že se jednalo o nešťastnou náhodu. Stane-li se, že balíček nedopatřením zabloudí do Švýcarska a obsahuje jednu z vyjmenovaných nebezpečných položek (včetně baterií) má jednoduše smůlu. 10 balíčků vám může dorazit v pořádku a jeden zabloudí. U dražších přepravních společností se dá očekávat lepší komunikace, lepší služby a hlavně lepší ochrana obsahu balíčku v případě problémů. U nejlevnějšího způsobu přepravy holt o tento komfort přijdete. Ale zase je to levné…

PS: Při psaní tohoto příspěvku jsem si vzpomněl na svou zkušenost s velkoobchodním nakupováním v Číně z roku 2008 a i po tolika letech se mi úplně sevřel žaludek při představě, že bych tenkrát o svou zásilku přišel.

Signature
Seznam varovných článků na PiNa.cz

Přečteno 398 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *