The Complete Book of the SR-71 Blackbird

Zveřejněno 19. 11. 2016 v rubrice Zajímavosti

Lockheed SR-71 BlackbirdPlukovník Rich Graham strávil během let 1974-80 v kokpitu nejrychlejšího letadla na planetě 756 hodin. Své zkušenosti, zážitky i informace ze zákulisí publikoval v pěti knihách, z nichž ta poslední The Complete Book of the SR-71 Blackbird je tím nejlepším, co kdy bylo o tomto převratném letadle publikováno a jeho fanouškům by v knihovně rozhodně neměla chybět.

Předně se musím přiznat, že až donedávna jsem neměl o letounu SR-71 ani ponětí. Teprve když se mi dostala do rukou kniha Sled Driver od jeho bývalého pilota Briana Shula, ze které jsem zde na blogu přeložil legendární historku o kontrole rychlosti, jsem zjistil, o jak fascinující stroj se jedná. S nadsázkou se dá říct, že jsem se do něho zamiloval. V honbě za dalšími informacemi o letadle, které předběhlo svou dobu minimálně o 20 let, jsem pročetl bezpočet článků na internetu, zhlédl celou řadu dokumentů na YouTube a rozhodl se, že si o něm pořídím knihu, abych měl všechny informace hezky na jednom místě.

Dojde-li na knihy věnované pouze SR-71, není nabídka nikterak široká. Mezi ty nejčastěji doporučované patří knihy Sled DriverThe Untouchables od Briana Shula, které ale v papírové verzi za rozumnou cenu neseženete a dále knihy od plukovníka Richarda H. Grahama. Ten se na projektu SR-71 účastnil dlouhých 15 let nejprve jako pilot, poté jako letecký instruktor a nakonec jako velitel perutě Blackbirdů na letecké základně Beale v Kalifornii.

Lockheed SR-71 Blackbird kniha

Své zkušenosti a zážitky s SR-71 a spoustu zákulisních informací z tohoto období sepsal ve svých pěti knihách, které postupně vydalo nakladatelství Zenith Press. Ta poslední The Complete Book of the SR-71 Blackbird: The Illustrated Profile of Every Aircraft, Crew, and Breakthrough of the World's Fastest Stealth z loňského podzimu je tím nejlepším a nejucelenějším, co kdy bylo o SR-71 vydáno. Alespoň to tvrdily všechny recenze, na které jsem narazil.

Nebylo co rozmýšlet. Knihu The Complete Book of the SR-71 Blackbird jsem nakonec objednal z Amazonu v Anglii (v té době za nižší cenu oproti USA – £24 (včetně DPH) vs $35 + DPH) a za dva dny jsem ji v rámci služby Amazon Prime měl doma. Stačilo balík rozbalit a hned bylo jasné, že oslavné recenze nelhaly. Jedná se o tzv. coffee-table book – velkou, relativně drahou a bohatě ilustrovanou knihu určenou k příležitostnému čtení. Při rozměrech 31x25x3cm váží téměř dva kilogramy a na 288 stránkách kvalitního lesklého papíru nabízí kompletní historii tohoto pozoruhodného letadla doplněnou o přibližně 400 černobílých i barevných fotografií.

Lockheed SR-71 Blackbird knihaLockheed SR-71 Blackbird kniha

Obsah knihy je rozdělený do 12 kapitol a několika dodatků. Úvodních 53 stran je věnováno předchůdcům SR-71 – projektům OXCART (A-12), KEDLOCK (AF-12, YF-12A) a TAGBOARD (M-21, D-21). Každý z nich je podrobně popsaný a bohatě ilustrovaný fotografiemi.

Zbývající stránky popisují projekt SENIOR CROWN (SR-71 Blackbird). Od jeho ohlášení, přes testovací období až po jeho plné nasazení v rámci vojenských operací. Podrobně je popsán výběr a výcvik pilotů pro toto letadlo a vývoj tlakového obleku, který musela posádka oblékat z důvodu vysokého dostupu SR-71.

Lockheed SR-71 Blackbird knihaLockheed SR-71 Blackbird kniha

Pravděpodobně nejzajímavější částí knihy je ta, která je věnována detailnímu popisu technologií, kterými byl SR-71 vybavený včetně jeho výzvědných systémů. Nemalá část zveřejněných informací pochází z poznámek, které si autor knihy zapisoval v průběhu svého výcviku a z letecké příručky SR-71. Vše opět doplněno mnoha detailními fotografiemi, z nichž některé byly publikovány vůbec poprvé.

Následuje kapitola o údržbě a servisu SR-71 a o vývoji tankeru KC-135Q pro bezproblémové doplňování paliva za letu a kapitola o plánování misí, předletové přípravě pilotů i letadla a o zpracování získaných poznatků z misí. Závěr knihy patří popisu života na vojenské letecké základně s Blackbirdy, ukončení projektu SR-71 a jeho dočasnému znovuoživení na konci devadesátých let minulého století.

Lockheed SR-71 Blackbird knihaLockheed SR-71 Blackbird kniha

Dodatky obsahují abecední seznam všech pilotů SR-71, fotografie všech posádek se svým letadlem, seznam použitých zkratek, faxové kopie některých odtajněných dobových dokumentů a nákresy palubní výbavy kokpitu SR-71 se základním popisem jednotlivých přístrojů.

Za £24 celkem hodně muziky. Navíc všechno hezky pohromadě a tématicky roztříděné. Pár překlepům a několik technickým nepřesnostem, na které jsem při čtení narazil, jde u knihy takového rozsahu stěží zabránit. Velký formát fotografiím vyloženě svědčí a kniha se čte sama. Lesklý papír s sebou sice přináší nepříjemný neduh, kterým jsou otisky prstů viditelné na tmavém podkladu, ale s tím se nedá bohužel dělat nic jiného, než si při otáčení stránek dávat pozor, nebo si nasadit rukavičky. Lepší knihy o SR-71 jednoduše není. Za mě oba palce nahoru.

Signature
Seznam všech článků o letounu SR-71 na PiNa.cz

Přečteno 432 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *