MČR F3P – Slow Flyer 2017 – fotogalerie

Zveřejněno 2. 4. 2017 v rubrice PiNa Fotografuje

Nikon Na pozvání Honzy Špatného jsem 12. února po letech vyrazil na Zelený pruh do Střední školy, kde probíhala soutěž Slow Flyer 2017 – Mistrovství České republiky v halové akrobacii. Samozřejmě ne jako pilot, ale jako fotograf, který se rozhodl využít nabídnuté příležitosti k otestování nového Nikona v náročných světelných podmínkách spoře osvětlené tělocvičny.

První focení na Zeleném pruhu tenkrát před lety s bývalým Nikonem D300 nedopadlo vůbec dobře. Světla bylo málo a vysoké ISO fotografiím rozhodně neprospělo. Než jsem se naučil s programem NoiseNinja pro potlačení šumu, zhavaroval mi pevný disk a za své vzaly i pořízené fotografie. Žádná škoda. Spolu se zastaralým automatickým ostřením byl vysoký šum a slabý výkon v horších světelných podmínkách hlavním důvodem, proč jsem nakonec D300 poslal po osmi letech do světa a pořídil si plnohodnotného nástupce D500.

Slow Flyer 2017
Létající halový „igeliťák“ vážící cca 50-60g

Ten naštěstí žádné problémy ani s jedním nemá a všechny fotografie, které zde najdete, byly kvůli rychlejším časům pořízeny na ISO 3200 s clonou 3,5. Venku bylo zataženo, ani náznak sluníčka a uvnitř svítilo pár zářivek. Celkově bylo mnohem méně světla než při focení s D300. A výsledek? Maximální spokojenost.

Slow Flyer 2017
F3P Supertrino Honzy Špatného s letovkou neuvěřitelných 54g

Ale k soutěži. Z pohledu absolutního laika nehybný vzduch v tělocvičně brázdily halové akrobatické speciály, u kterých nejspíš platilo, že čím jsou lehčí (běžná letovka se dnes pohybuje mezi 50 a 60 gramy) a pomaleji letící, tím pro pilota lépe. Jak jsem si později našel a jak mi ještě Honza dovysvětlil, jsou obvykle konstruovány z depronu vyztuženého uhlíkem (to nejsou nítě, to jsou uhlíkové tyčky o průměru 0.28-0.5mm) potaženého mylarem. Existují samozřejmě i celouhlíkové kousky s váhou 47g. Hraje se o každý gram, proto se létá na 1S-2S baterky s kapacitou cca 100-150mA a s protiběžnou vrtulí pro kompenzaci reakčního momentu. Pro zajímavost Honzovo Supertrino s letovkou 54g s vrtulí 15″ a 1S článkem 120mA zvládne 6,5 minuty letu, což v pohodě vystačí na celou sestavu a ještě na pár obratů navíc.

Slow Flyer 2017
To nejsou nítě, to jsou uhlíkové tyčky o průměru 0.28-0.5mm

Holé letadlo není až tak drahé. Dá se pořídit přibližně za 3000Kč a za materiál pro přepravní krabici ze Styroporu zaplatíte 600Kč. Nejdražší položkou ve výbavě těchto speciálů je motor s převodovkou. Zatímco pan Hendrych nabízí svou převodovku za lidových 3500Kč, špičkové závodní pohony přijdou i na 350-400 Euro. Je to stejné, jako ve všech ostatních kategoriích, pokud chcete stát na bedně, musíte zainvestovat čas i peníze.

Slow Flyer 2017Slow Flyer 2017

Fotil jsem z protější strany tělocvičny přímo naproti bodovací komisi a létajícím pilotům. Upřené pohledy všech zúčastněných směřují k soutěžním modelům a ve většině případů tedy i do objektivu. Proto se mi podařilo zachytit, jak je soustavné sledování akrobatických sestav členy komise psychicky náročné a vyčerpávající, i to, že soustředění některých pilotů bylo opravdu velmi intenzívní (smajlík).

Slow Flyer 2017
Honza Špatný při jednom ze svých soutěžních letů

Trochu mě zarazila minimální účast diváků v hledišti. Alespoň při létání soutěžních sestav bez hudby se dali diváci spočítat na prstech obou rukou. Na odpolední soutěžní kola závodů okolo pylonů a hudebních muzikálů jsem již nebyl, ale věřím, že pro návštěvníky této soutěže musely být mnohem zajímavější než nevýrazné ale precizní létání akrobatických sestav v dopoledních hodinách.

Všechny vybrané fotografie (56 kousků) naleznete ve fotogalerii na odkazu níže. Pro maximální kvalitu klikněte na plnou velikost obrázků – link vpravo dole u každé fotografie.

Slow Flyer 2017 – MČR F3P na Zeleném pruhu – fotogalerie

Jedná se pouze o dočasný link. Proto jej prosím nelinkujte přímo, ale odkazujte se na tuto stránku. Je velmi pravděpodobné, že brzy album přesunu na nové FTP.

Signature
Seznam všech fotogalerií na PiNa.cz

Přečteno 134 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *