Jets Over Czech 2017 – Fotogalerie

Zveřejněno 15. 7. 2017 v rubrice PiNa Fotografuje

Nikon Přesně před týdnem se za velkého zájmu veřejnosti konala na modelářském letišti Czech Heaven mezinárodní letecká show Jets Over Czech 2017 zasvěcená královské kategorii modelů poháněných turbínami. K vidění bylo na tři desítky špičkových modelů, ukázka historické letecké bitvy a nechyběl ani závěrečný ohňostroj.

Turbínové modely (jety) jsou výzvou nejen pro jejich piloty, ale také pro přítomné fotografy. Zachytit model, jehož rychlost v „rekreačním režimu“ mnohdy výrazně přesahuje 150km/h, vyžaduje nejen zkušenosti, ale také odpovídající fotografickou výbavu. Bez ní můžete fotografovat letadla na stojánce, piloty na dráze, případně cvaknout povedenou momentku mezi diváky (obojí dnes už hravě zvládají lepší mobily – pokud se dostanete dostatečně blízko a nepotřebujete měnit hloubku ostrosti), ale na ostré fotografie modelů při průletech raději zapomeňte.

Jets Over Czech 2017
ZN-Line Wizard L Andrease Vaishora

Samozřejmě můžete mít štěstí a sem tam „ulovit“ dobrou fotku za cenu desítek až stovek nezaostřených. Potom se už ale nedá mluvit o potěšení. Když se nemůžete spolehnout na svou výbavu, stává se focení značně frustrujícím. Sám jsem si tím prošel na Jets Over Czech 2015, kdy po celkem slušné fotogalerii z Jets Over ModelCity 2013 vysoká očekávání Nikon D300 s objektivem 70-200/VR bohužel nenaplnil. Paměťové karty byly sice plné, ale povedených fotek jenom pár. Dělat samostatnou fotogalerii nemělo ani cenu.

Jets Over Czech 2017Jets Over Czech 2017
F-5E Tiger II „Black MIG“ Radka Suka z Jety.cz

Jets Over Czech 2016 jsem vynechal. Chyběla motivace a navíc objektiv 70-200/VR musel do servisu. V té době Nikon zahájil prodej nové zrcadlovky D500 – dlouho očekávaného nástupce D300. Nebylo co řešit, začal jsem šetřit a letos v únoru se konečně dočkal. Když mi navíc minulý měsíc žena připravila úžasné překvapení ve formě objektivu 200-500/5.6 (nechť Slunce provází každý její krok), nemohl jsem si přát více. Osvědčené „wildlife“ kombo bylo jako stvořené i pro fotografování RC modelů. Air show Jets Over Czech 2017 přišla jako na zavolanou. Na čem jiném provést zatěžkávací zkoušku nové výbavy než na rychlých stíhačkách.

Jets Over Czech 2017Jets Over Czech 2017
Roman Gerlich vodil svého RedBulla jako PÁN

Těšil jsem se hodně. Až tak, že jsem v pátek večer nemohl usnout a ráno dospat. Na letiště Czech Heaven jsem dorazil ještě před oficiálním zahájením. U pořadatelů si vyzvedl kartičku pro focení u dráhy, za což jim náleží velký dík a netrpělivě očekával první průlet. V deset hodin byla akce zahájena a o pár minut a několik desítek fotografií později jsem měl jasno. Bylo to dobré, zatraceně dobré. Fotky, o kterých se mi s D300 ani nezdálo, zvládá D500 v absolutní pohodě. Nový AF modul je neuvěřitelný. Na focení přímo u dráhy je sice rozsah objektivu 200-500 (na D500 efektivních 300-750) už hodně dlouhý, ale kvůli prašnosti jsem ho nechtěl měnit za 70-200/VR a nakonec jsem si docela rychle zvykl. Byť by to chtělo ještě jednu D500 pro 70-200/VR, ale to by mi doma neprošlo ;-)

Jets Over Czech 2017Jets Over Czech 2017
Aero L-39 Albators Z. Hůlky a L-59E Super Albatros V. Srny

Abych pro samé nadšení z nové výbavy nezapomněl na zhodnocení akce samotné. Tak tedy: až na odpolední silný vítr počasí organizátorům přálo, což se promítlo i na velké návštěvnosti (pro představu: na „parkovišti“ auta stála v pěti řadách od letiště až k silnici). K vidění bylo na tři desítky RC modelů tuzemských i zahraničních pilotů. Vše šlapalo jako na drátkách.

Jets Over Czech 2017Jets Over Czech 2017

Jednotlivá vystoupení byla doplněna zasvěceným komentářem a průběh akce natáčely tři stacionární a jedna mobilní kamera. Sestříhaný záznam je k vidění na YouTube. Oživení programu zajistila rekonstrukce historické letecké bitvy z první světové války v podání skupiny Great War Flying Circus a výstava historických i méně historických vozů v jedné z hal v areálu letiště. Odjižděl jsem maximálně spokojený a už nyní se těším na Jeti Model Meeting 2017, který proběhne v srpnu na stejném místě.

Všechny vybrané fotografie (147 kousků) naleznete ve fotogalerii na odkazu níže. Pro maximální kvalitu klikněte na plnou velikost obrázků – link vpravo dole u každé fotografie.

Jets Over Czech 2017 – fotogalerie

Jedná se pouze o dočasný link. Proto jej prosím nelinkujte přímo, ale odkazujte se na tuto stránku. Je velmi pravděpodobné, že brzy album přesunu na nové FTP.

Signature
Seznam všech fotogalerií na PiNa.cz

Přečteno 116 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *