Jets over ModelCity 2013 – fotogalerie

Zveřejněno 21. 8. 2013 v rubrice PiNa Fotografuje

NikonModely s turbínama mně jako větroňáře příliš neberou, ale musím uznat, že se na ně hezky dívá a hlavně ten jejich nezaměnitelný zvuk má něco do sebe. I proto jsem příliš neváhal, když se naskytla příležitost,  vyrazit ke Znojmu na akci Jets over ModelCity. Bylo to sice mé první focení Jetů, ale výsledek nakonec překonal veškerá má očekávání.

Jets Over ModelCity 2013

Po dvou předchozích akcích, na kterých jsem fotografoval (RCVN 2013 v Poříčí a F3J Samba Cup 2012 u Poličky), a které po většinu času probíhaly až příliš v rekreačním tempu, bylo první setkání s Jety v ModelCity takovým malým šokem. Věděl jsem, že RC Jety létají rychle, ostatně videí na Trubce naleznete habaděj, ale že v reálu létají až tak rychle, to bylo trochu překvapení a současně velká výzva. Ono zachytit model, který při průletu na rychlosti může dosáhnout až 400km/h, vyžaduje nejen dobrou výbavu, ale také zvládnutí panningu, bez kterého se i při velmi krátkých časech neobejdete.

Jets over ModelCity 2013Jets over ModelCity 2013

Klasický let Jetu obnáší samozřejmě start, několik průletů, sem tam trochu akrobacie, okruh s vysunutým podvozkem a když vše dobře dopadne tak i přistání. Příležitostí k procvičení panningu i k pořízení dobré fotky nepřeberně. Navíc vyšlo i počasí a světlo, co víc si přát.

Jets over ModelCity 2013Jets over ModelCity 2013

Hlavní náplní mé návštěvy v ModelCity mělo být pořízení letových fotek Wild Hornetů v luxusní airbrush kamufláži od pana Sadílka. Ať už to byl RedBull Davida Kučery, nebo Tygr Romana Gerlicha, oba dva svým provedením budily u diváků zaslouženou pozornost. Pravda, k letovým fotkám nakonec nedošlo, protože nejprve hodně foukalo, potom foukalo málo, potom nebyla odvaha atd, ale pokud by se volil nejfotografovanější model této akce, vyhrály by oba.

Jets over ModelCity 2013Jets over ModelCity 2013

Ostatně maketové provedení některých stíhaček bralo dech. Jejich majitelé prokázali obdivuhodný smysl i pro ty nejmenší detaily. Počet hodin strávených realizací raději ani nedomýšlet. Model na fotografiích měl pořešené i maketové otevírání/zavírání kabiny.

Jets over ModelCity 2013Jets over ModelCity 2013

Srdce mi zaplesalo, když se na plochu dostala 10 metrová maketa větroně ASW17 s turbínou na pylonu. Technické podrobnosti si už nepamatuji, ale ani při relativně silném protivětru neměla turbína s větroněm sebemenší problém. O pár chvil později již vytáčel první stoupák.

Jets over ModelCity 2013Jets over ModelCity 2013

Tomuto klučinovi je teprve 10 roků, ale hravě přelétal starší a zkušenější piloty. Nepromarnil ani jedinou příležitost zalétat si s některým ze tří Jetů, které měl k dispozici. Zatímco ostatní měli problém se silnějším větrem a rozbitým vzduchem nad přistávací plochou, v suchém dresu dával jedno přistání za druhým. Klobouk dolů.

Jets over ModelCity 2013Jets over ModelCity 2013

Celkově vzato to byla výborná akce i z pohledu fotografa. O tom, že si to piloti (povětšinou zahraniční) také užívali, vůbec nepochybuji. Přičtete-li ke všemu ještě zázemí areálu ModelCity, dobré počasí, spoustu návštěvníků a dobře zvládnutou organizaci celé akce, potom nezbývá nic jiného, než se pomalu začít těšit na příští rok na Jets over ModelCity 2014.

Všechny vybrané fotografie (89 kousků) naleznete ve fotogalerii. Pro maximální kvalitu klikněte na plnou velikost obrázků – link vpravo dole u každé fotografie.

 To see the whole photo gallery with 89 pictures follow the link bellow. For the best image quality click the link „Plná velikost“ in the right bottom corner of each picture. If you want to link to this gallery please use the URL of this article (page) as the location of my FTP server (where the pictures are stored) could be changed in the foreseeable future.

Jets over ModelCity 2013 – fotogalerie

Jedná se ale pouze o dočasný link. Proto jej prosím nelinkujte přímo, ale odkazujte se na tuto stránku. Je velmi pravděpodobné, že brzy album přesunu na nové FTP.

Signature

Přečteno 108 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

8 komentářů u „Jets over ModelCity 2013 – fotogalerie

  1. David Kucera

    Martine ta fotogalerie je proste luxusni a smekam nad Tvymi fotografickymi dovednostmi. A slibuji ze „letovku“ s mym RedBull Hornetem brzy das ;) DavidK

  2. dalibor

    Jo…opravdu parádní fotky…
    re..David Ten predátor je suprovej, ale Romanovo Gloom…ještě lepší!!

  3. Warhwak

    Martine je to moc hezké, jako vždy. Nicméně jako nechutný detailista musím poukázat, že na té první fotce v článku ti nechutně padá horizont :-)
    Jirka

  4. dalibor

    re..David
    Davídku…ušetři pár mega a tohle je další a poslední meta.
    To by mi zajímalo,jak se na to tváří účastníci MS world maket, když tady evidentně vyhrály prašule…:-) :-)
    Vúbec bych se nedivil,kdyby si ten oligarcha nechal postavit funkční SpaceShuttle:-)

  5. PiNa

    David: Díky, tak dej potom vědět.
    Warhawk: On ten horizont v ModelCity moc vodorovný není, tak jsem to zarovnal podle asfaltové dráhy ;-)

  6. PiNa

    Warhawk: Tak jsem se na to ještě jednou podíval a měl jsi pravdu, těch sloupů lehce doleva jsem si nevšiml. Opravil jsem to, v článku je to opravené, v galerii to zůstane tak, jak to bylo. Ještě jednou díky za upozornění.

  7. Roman Gerlich - GOLLUM

    Já ten příspěvek musím trochu poopravit, není pravdou, že WildHornet neletěl, neletěl pouze RedBull, tygr ve vzduchu byl!!! :) :) :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *