Lost S04E04 – Eggtown

Zveřejněno 4. 3. 2008 v rubrice Film & TV

LostOpět tahám ze skříně notně uleželého kostlivce a téměř s dvoutýdenním zpožděním se vrácím ke čtvrtému dílu poslední řady seriálu Lost. Shlédl jsem ho hned druhý den po jeho premiéře v USA, ale k sepsání článku se z důvodu časového vytížení dostávám až nyní.

Možná, že slůvko bohužel není úplně na místě, protože po prvním shlédnutí jsem měl z tohoto dílu velmi rozporuplné pocity. Pro osvěžení paměti jsem si jej minulou neděli pustil ještě jednou a dá se říct, že jsem mu trochu přišel na chuť. Nejedná se sice o otočku o 180 stupňů, ale pár desítek plusových procent na mé pomyslné hodnotící stupnici určitě získal.

Tentokrát byly pohledy do budoucnosti (flashforwardy) věnovány Kate. Dozvěděli jsme se, že jí v nedaleké budoucnosti čeká nelehké soudní stání, neboť je obviněna ze spáchání celé řady závažných zločinů. Podvodem počínaje, přes omezování osobní svobody a chladnokrevnou vraždou konče. Že se z Kate, jako ostatně z každého, kdo byl ve skupině Oceanic 6, stala známá celebrita, která si žije na vysoké noze. Že je překvapivě velmi starostlivou matkou, která proto, aby mohla být se svým synem, je schopná se vzdát i vlastní osobní svobody na dlouhých deset let.

Lost S04E04

Na ostrově se vedení postupně ujímá Locke, kterému jde na prvním místě o blaho ostrova. Bena, stejně jako v druhé sérii, zavřel na samotku. Milese spoutal a zavřel do staré loděnice. S pomocí Kate se Miles dostane k Benovi a oznámí mu, že za tučné výkupné 3.2 milionu dolarů, nahlásí svému zaměstnavateli, že Ben je mrtev. Locke těžce nese, že se Miles dostal až k Benovi. Navíc se mu nedaří od něho získat odpovědi na své otázky, a tak se mu snaží rozvázat jazyk ručním granátem (velmi emotivní scéna). Romantickou vsuvku představuje pokračování románku mezi Kate a Sawyerem, které však znenadání končí svým odchodem Kate. Zdá se, že to Sawyer se svými výroky na její adresu přehnal a číše přetekla.

Lost S04E04

V budoucnosti se blíží ke konci soudní stání. Hlavní svědek obžaloby, matka Kate, však po setkání s Kate odmítá proti své dceři svědčit a spor končí dohodou. Kate přistupuje defakto na desetileté domácí vězení a také se dozvídáme, že přestože Jack a Kate spolu nežijí, citové pouto mezi nimi rozhodně nepatří minulosti.

Díl končí téměř již klasicky překvapivým odhalením. Kate se vrací domů ke svému synovi. V postýlce vidíme blonďatého chlapečka a většina z nás si určitě byla jistá, že se jedná o Sawyerova syna. Kate jej bere do náruče. Kamera najíždí na detail, na pozadí zní temná hudba a Kate jej oslovuje Aarone. Pro mne osobně velké překvapení.

Detailní analýzu tohoto dílu, naleznete na blogu Long Live Locke.

Signature

Přečteno 10 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

1 Komentář u „Lost S04E04 – Eggtown

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *