Bankovní poplatky, aneb jak mne málem kleplo

Zveřejněno 11. 3. 2008 v rubrice Ze života

eBankaJe to již pár let, co jsem naposledy platil do zahraničí bankovním převodem. K drtivé většině plateb používám PayPal, nebo v krajním případě kreditní kartu. Tentokrát jsem ale narazil na obchodníka, který vyžadoval platbu předem na účet, a tak nezbylo, než poslat peníze přímo z banky.

Jmenovitě se jednalo o Rudolfa Freudenthalera, u kterého jsem v pátek minulý týden objednal tři sklopky 20×13 do Velkého Cérese. Na Webu Rudi bohužel nemá žádné informace ohledně plateb za objednané zboží, proto jsem do poznámky k objednávce doplnil, že mohu zaplatit kreditkou, nebo PayPalem a ať mi dá vědět, co mu více vyhovuje.

V pondělí ráno dorazilo potvrzení objednávky s přiloženou proforma fakturou na necelých 120Euro včetně dopravy a poznámkou, že akceptuje pouze platbu předem na účet. Nebylo zbytí, musel jsem se zalogovat do eBanky a vyplnit příkaz k zahraniční platbě (ZPS). Na faktuře byly všechny potřebné údaje, tak to nebyl žádný problém. Snad jen s výjimkou poplatků za platbu, kde jsem zvolil všechny poplatky k tíži plátce (mě). Jenom tak jsem měl jistotu, že Rudi dostane celou částku a nebudu muset doplácet pár Euro, které by si jinak strhla jeho banka, dalším platebním příkazem.

Před uskutečněním platby jsem ještě zasurfoval po internetu a našel si, že eBanka také poskytuje zvýhodněnou platbu v rámci EU, ale pouze v případě, že se o poplatky za transakci dělí plátce i příjemce. Pro moji platbu nepoužitelné. Navíc měl Rudi stejnou banku (Raiffeisen Bank) jako já, tudíž by poplatky měly být minimální. Když jsem před čtyřmi roky platil naposledy do Německa necelých 60Euro, byl poplatek za převod okolo 150Kč. Žádná tragédie.

Platbu jsem potvrdil a čekal, až proběhne, abych mohl sejmout obrazovku a poslat ji Rudimu jako potvrzení o uskutečněné platbě. Vzhledem k tomu, že se čeká na odpověď banky příjemce platby, trvalo přibližně dvě hodiny, než se u příkazu objevila poznámka: Zrealizováno. Současně s ní se v kolonce poplatků objevila částka -750Kč. Ano, čtete správně, za odeslání 120Euro (2980Kč) mi eBanka naúčtovala sedm set padesát korun, což činí přesně 25 procent.

Docela masakr. Myslel jsem, že mne budou umývat a poté raději ještě zavolal do eBanky, zda náhodou nedošlo k nějakému omylu. Na info lince mi milá slečna oznámila, že samozřejmě k žádnému omylu nedošlo, neboť jak bych našel v ceníku, eBanka si účtuje 1% z platby, minimálně však 300 a maximálně 1500Kč. Zbývajících 450Kč je prý poplatek pro banku příjemce.

Měl jsem prý použít zvýhodněnou platbu po EU, kde je poplatek pouze 220Kč. Na můj dotaz, kolik bych měl tedy touto platbou poslat peněz, aby příjemce obdržel přesnou částku, mi mile odpověděla, že to nemá tušení, protože nezná ceník cílové banky. A s tím jsme to celé uzavřeli. Banky bohatší o mých 750Kč a já bohatší o další zkušenost k nezaplacení. Tak to v životě už chodí, za hloupost (v mém případě spíš naivitu) se platí.

Signature

Přečteno 14 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

4 Komentáře u „Bankovní poplatky, aneb jak mne málem kleplo

  1. Klobouk

    Tyhle problémky jsem řešil při platbách za zboží koupené přes Ebay… U ČSOB je to elektronicky cca 250CZK, při podání příkazu k platbě do zahraničí v papírové podobě pak CZK 500. A bez procent.
    A hlavně poplatky každý své bance :-)))

    Byl o tom před cca třemi lety i pořad na Nově, kde jakýsi filatelisa si musel založit konto v Švýcarsku. Ne proto, aby penízky ulil, ale aby mohl zaplatit za známku do zahraničí třeba 2 Eura a neprodělal kalhoty…

  2. Jara

    To je zajímavé, protože jsem nedavno objednával ze Slovenska platbou předem na účet u ČSOB /funguje také na Slovensku/, peníze jsem skládal na přepážce hotově a poplatek byl 100Kč

  3. PiNa

    @Jara – pokud jsi platil z CSOB CZ do CSOB SK, tak je to v ramci jedne banky a poplatek je tam opravdu jenom 100Kč.

  4. PiNa

    @Klobouk Pokud bude nějaké „příště“, tak už pujde platba přes Volksbank, kde je poplatek nějakých 50 Euro centů :) Hold zkušenost k nezaplacení :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *